Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#maszk #óceán #környezetszennyezés #zöld bolygó #kék bolygó #járvány #gumikesztyű

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Illusztráció (A képek forrása: Unsplash)

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el. A maszkok és kesztyűk drasztikus növekedése, valamint az újrahasznosítási programok csökkenése veszélyezteti a tengereket, óceánokat.

A világunkban végigsöprő koronavírust övező pánik mára mindennapjaink részévé vált, ami már nemcsak emberi áldozatokban, hanem a környezetet és az ökoszisztémákat szennyező többtonnányi hulladékban is mérhető. Annak ellenére, hogy a műanyag termékek jelentős szerepet játszottak az emberek védelmében a koronavírus-járvány idején a személyi védőfelszerelések széles körű használata hatalmas zavarokat idézett elő az ellátási láncban és a hulladékártalmatlanítási rendszerben. Milliónyi eldobott, egyszer használatos műanyagot (maszkot, kesztyűt és kis dobozos kézfertőtlenítőket) találunk a környezetünkben.

Eleinte úgy tűnt, hogy a globális járvány megoldás lehet számos környezeti problémára. A levegő minősége jelentősen javult világszerte. Korábbi adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban négy százalékkal csökkent 2019-hez képest. A koronavírus talán még tartósabb eredménye lehet a vadvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, hogy Ázsiában a halpiacokat fokozottan ellenőrzik. Vietnam a közelmúltban betiltotta a vadon élő állatok behozatalát, és bezárta az összes olyan piacot, ahol vadon élő állatok kaphatók.

Ugyanakkor ez a pozitív változás nem mondható el az óceánokról, amelyeket az utóbbi hónapokban súlyosan sújtott a megsokszorozódott műanyag gyártása. A pandémia világszerte havonta 129 milliárd arcmaszk és 65 milliárd kesztyű használatát váltotta ki.

Ha összefűznénk az összes már legyártott maszkot, és hozzáraknánk azokat, amelyeket előreláthatólag még legyártanak, akkor Svájc egész területét lefedhetnénk.

Számos környezetvédelmi szervezet fejezte ki aggodalmát a folyókban, csatornákban és a tengerekben megjelenő arcmaszkok és gumikesztyűk miatt, melyekből egyre több kerül a vizekbe, amíg a világ a járvány ellen küzd.

A koronavírus-járvánnyal jött újfajta környezetszennyezésről egy francia csoport, az Opération Mer Propre is jelentést tett, amely rendszeresen dokumentálja a vizeknél végzett hulladékmentesítő műveleteket. (A tengerekben és óceánokban eddig is rengeteg szemét úszott, így a szemétgyűjtő hajók használata nem új.) A környezetvédelmi csoport egy május végi közleményében arról tájékoztatott, hogy minden alkalommal, amikor megtisztítanak egy területet, gumikesztyűket és a járvány elleni védekezéshez használt eszközöket találnak. „Ha nem változtatunk gyorsan, valódi ökológiai katasztrófát okozunk” – szól a figyelmeztetés.

A helyzet nemcsak Európában, az Egyesült Államokban is szomorú képet fest: a városok vízügyi hatóságai szerint ma már általános jelenség, hogy a települések csatornáiban arcmaszkok és gumikesztyűk úsznak, melyek nagyon gyakran el is tömítik a vízelvezető járatokat.

A folyókba és óceánokba eljutó kesztyűk és maszkok gyakorlati problémája az, hogy könnyen összetéveszthetők a medúzákkal, mely a tengeri teknősök kedvenc ételei. Már évek óta tudjuk, hogy a tengeri élőlények élelemnek nézik a hulladékot és megeszik, és az elfogyasztott hulladék miatt pusztulhatnak el.

Évente nyolcmillió metrikus tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, mely nagyjából azzal egyenértékű, hogy percenként egy szemétszállító teherautónyi műanyag kerül az óceánjainkba. Az eddigi adatok és kutatások azt mutatják, hogy 2050-re tömegesen több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ez sok okból tragikus. Bálnák, halak, tengeri madarak, teknősök és sok más állat fogyasztja el véletlenül a tengerbe bekerült műanyagot ez által tömegesen pusztulnak el.

A helyi környezetvédők felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 24., Péntek

Jön az Európai Madármegfigyelő Napok!

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.


2021. szeptember 23., Csütörtök

Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán, amelyre szavazni lehet.


Tisztább és élhetőbb világot hagyni az utókornak

A környezetvédelem terén globális cselekvésre is szükség van, de ezt ki kell egészítenie a helyi, lokális cselekvésnek is.


2021. szeptember 21., Kedd

Pontyóriást fogtak a Balatonban

Újabb gigantikus ponty kifogásáról adott hírt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft.


2021. szeptember 20., Hétfő

A minőségi kenyeret keresik a fogyasztók

A sütőipari vállalatok sokszor önköltséghez közeli áron értékesítik a pékárut a kiskereskedelmi láncoknak, így a kenyér további drágulását önerőből már nem tudják finanszírozni.


2021. szeptember 18., Szombat

Színes őszi kínálattal várnak a nemzeti parkok és az erdészetek

Madárgyűrűzés, szarvasbőgés-hallgatás, erdei kirándulások, geo- és e-bike túrák, valamint gyógynövényséták segítségével fedezhetik fel az őszi táj természeti értékeit.


2021. szeptember 17., Péntek

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak.


Miért ne építsünk kőtornyokat a természetben?

A manapság divatos kőtoronyépítés egy seregnyi apró élőlény élőhelyét teszi tönkre.


2021. szeptember 16., Csütörtök

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszer jelentős veszélyforrás!


2021. szeptember 15., Szerda

A tökéletesség kergetésébe betegednek bele a fiatalok

A Facebook kiszivárgott belső kutatása szerint káros az Instagram a tinilányokra.


2021. szeptember 14., Kedd

Apple: tönkreteheti a motorozás a telefont

A nagy teljesítményű motorok vibrálása rossz hatással van az okostelefonok érzékeny rendszereire.


Kemény telünk lesz, fehér karácsonnyal?

Dávid Mihály nyíregyházi mérnök több mint negyven éve készít hosszú távú előrejelzést és számításai a legtöbb esetben pontosnak bizonyulnak.


2021. szeptember 13., Hétfő

Mégsem kell búcsút vennünk a banántól?

Ausztrál kutatók megtalálták azt gént, amely a banánfajtákat megmentheti a kipusztulástól.

#Nagykanizsa

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

2021. szeptember 21. - Kultúra

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+