Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#maszk #óceán #környezetszennyezés #zöld bolygó #kék bolygó #járvány #gumikesztyű

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Illusztráció (A képek forrása: Unsplash)

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el. A maszkok és kesztyűk drasztikus növekedése, valamint az újrahasznosítási programok csökkenése veszélyezteti a tengereket, óceánokat.

A világunkban végigsöprő koronavírust övező pánik mára mindennapjaink részévé vált, ami már nemcsak emberi áldozatokban, hanem a környezetet és az ökoszisztémákat szennyező többtonnányi hulladékban is mérhető. Annak ellenére, hogy a műanyag termékek jelentős szerepet játszottak az emberek védelmében a koronavírus-járvány idején a személyi védőfelszerelések széles körű használata hatalmas zavarokat idézett elő az ellátási láncban és a hulladékártalmatlanítási rendszerben. Milliónyi eldobott, egyszer használatos műanyagot (maszkot, kesztyűt és kis dobozos kézfertőtlenítőket) találunk a környezetünkben.

Eleinte úgy tűnt, hogy a globális járvány megoldás lehet számos környezeti problémára. A levegő minősége jelentősen javult világszerte. Korábbi adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban négy százalékkal csökkent 2019-hez képest. A koronavírus talán még tartósabb eredménye lehet a vadvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, hogy Ázsiában a halpiacokat fokozottan ellenőrzik. Vietnam a közelmúltban betiltotta a vadon élő állatok behozatalát, és bezárta az összes olyan piacot, ahol vadon élő állatok kaphatók.

Ugyanakkor ez a pozitív változás nem mondható el az óceánokról, amelyeket az utóbbi hónapokban súlyosan sújtott a megsokszorozódott műanyag gyártása. A pandémia világszerte havonta 129 milliárd arcmaszk és 65 milliárd kesztyű használatát váltotta ki.

Ha összefűznénk az összes már legyártott maszkot, és hozzáraknánk azokat, amelyeket előreláthatólag még legyártanak, akkor Svájc egész területét lefedhetnénk.

Számos környezetvédelmi szervezet fejezte ki aggodalmát a folyókban, csatornákban és a tengerekben megjelenő arcmaszkok és gumikesztyűk miatt, melyekből egyre több kerül a vizekbe, amíg a világ a járvány ellen küzd.

A koronavírus-járvánnyal jött újfajta környezetszennyezésről egy francia csoport, az Opération Mer Propre is jelentést tett, amely rendszeresen dokumentálja a vizeknél végzett hulladékmentesítő műveleteket. (A tengerekben és óceánokban eddig is rengeteg szemét úszott, így a szemétgyűjtő hajók használata nem új.) A környezetvédelmi csoport egy május végi közleményében arról tájékoztatott, hogy minden alkalommal, amikor megtisztítanak egy területet, gumikesztyűket és a járvány elleni védekezéshez használt eszközöket találnak. „Ha nem változtatunk gyorsan, valódi ökológiai katasztrófát okozunk” – szól a figyelmeztetés.

A helyzet nemcsak Európában, az Egyesült Államokban is szomorú képet fest: a városok vízügyi hatóságai szerint ma már általános jelenség, hogy a települések csatornáiban arcmaszkok és gumikesztyűk úsznak, melyek nagyon gyakran el is tömítik a vízelvezető járatokat.

A folyókba és óceánokba eljutó kesztyűk és maszkok gyakorlati problémája az, hogy könnyen összetéveszthetők a medúzákkal, mely a tengeri teknősök kedvenc ételei. Már évek óta tudjuk, hogy a tengeri élőlények élelemnek nézik a hulladékot és megeszik, és az elfogyasztott hulladék miatt pusztulhatnak el.

Évente nyolcmillió metrikus tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, mely nagyjából azzal egyenértékű, hogy percenként egy szemétszállító teherautónyi műanyag kerül az óceánjainkba. Az eddigi adatok és kutatások azt mutatják, hogy 2050-re tömegesen több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ez sok okból tragikus. Bálnák, halak, tengeri madarak, teknősök és sok más állat fogyasztja el véletlenül a tengerbe bekerült műanyagot ez által tömegesen pusztulnak el.

A helyi környezetvédők felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+