Érdekes - 2021. június 09., Szerda
#maszk #óceán #környezetszennyezés #zöld bolygó #kék bolygó #járvány #gumikesztyű

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Több millió maszk szennyezi az óceánokat

Illusztráció (A képek forrása: Unsplash)

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el. A maszkok és kesztyűk drasztikus növekedése, valamint az újrahasznosítási programok csökkenése veszélyezteti a tengereket, óceánokat.

A világunkban végigsöprő koronavírust övező pánik mára mindennapjaink részévé vált, ami már nemcsak emberi áldozatokban, hanem a környezetet és az ökoszisztémákat szennyező többtonnányi hulladékban is mérhető. Annak ellenére, hogy a műanyag termékek jelentős szerepet játszottak az emberek védelmében a koronavírus-járvány idején a személyi védőfelszerelések széles körű használata hatalmas zavarokat idézett elő az ellátási láncban és a hulladékártalmatlanítási rendszerben. Milliónyi eldobott, egyszer használatos műanyagot (maszkot, kesztyűt és kis dobozos kézfertőtlenítőket) találunk a környezetünkben.

Eleinte úgy tűnt, hogy a globális járvány megoldás lehet számos környezeti problémára. A levegő minősége jelentősen javult világszerte. Korábbi adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban négy százalékkal csökkent 2019-hez képest. A koronavírus talán még tartósabb eredménye lehet a vadvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, hogy Ázsiában a halpiacokat fokozottan ellenőrzik. Vietnam a közelmúltban betiltotta a vadon élő állatok behozatalát, és bezárta az összes olyan piacot, ahol vadon élő állatok kaphatók.

Ugyanakkor ez a pozitív változás nem mondható el az óceánokról, amelyeket az utóbbi hónapokban súlyosan sújtott a megsokszorozódott műanyag gyártása. A pandémia világszerte havonta 129 milliárd arcmaszk és 65 milliárd kesztyű használatát váltotta ki.

Ha összefűznénk az összes már legyártott maszkot, és hozzáraknánk azokat, amelyeket előreláthatólag még legyártanak, akkor Svájc egész területét lefedhetnénk.

Számos környezetvédelmi szervezet fejezte ki aggodalmát a folyókban, csatornákban és a tengerekben megjelenő arcmaszkok és gumikesztyűk miatt, melyekből egyre több kerül a vizekbe, amíg a világ a járvány ellen küzd.

A koronavírus-járvánnyal jött újfajta környezetszennyezésről egy francia csoport, az Opération Mer Propre is jelentést tett, amely rendszeresen dokumentálja a vizeknél végzett hulladékmentesítő műveleteket. (A tengerekben és óceánokban eddig is rengeteg szemét úszott, így a szemétgyűjtő hajók használata nem új.) A környezetvédelmi csoport egy május végi közleményében arról tájékoztatott, hogy minden alkalommal, amikor megtisztítanak egy területet, gumikesztyűket és a járvány elleni védekezéshez használt eszközöket találnak. „Ha nem változtatunk gyorsan, valódi ökológiai katasztrófát okozunk” – szól a figyelmeztetés.

A helyzet nemcsak Európában, az Egyesült Államokban is szomorú képet fest: a városok vízügyi hatóságai szerint ma már általános jelenség, hogy a települések csatornáiban arcmaszkok és gumikesztyűk úsznak, melyek nagyon gyakran el is tömítik a vízelvezető járatokat.

A folyókba és óceánokba eljutó kesztyűk és maszkok gyakorlati problémája az, hogy könnyen összetéveszthetők a medúzákkal, mely a tengeri teknősök kedvenc ételei. Már évek óta tudjuk, hogy a tengeri élőlények élelemnek nézik a hulladékot és megeszik, és az elfogyasztott hulladék miatt pusztulhatnak el.

Évente nyolcmillió metrikus tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, mely nagyjából azzal egyenértékű, hogy percenként egy szemétszállító teherautónyi műanyag kerül az óceánjainkba. Az eddigi adatok és kutatások azt mutatják, hogy 2050-re tömegesen több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ez sok okból tragikus. Bálnák, halak, tengeri madarak, teknősök és sok más állat fogyasztja el véletlenül a tengerbe bekerült műanyagot ez által tömegesen pusztulnak el.

A helyi környezetvédők felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 12., Szombat

Nem unatkoztak a halőrök

A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.


2021. június 11., Péntek

Végre újra együtt szurkolhatunk!

Ünnepli a Zwack Unicum limitált szériás focipalackja.


2021. június 10., Csütörtök

Dolgok, amiket a Balatonról neveztek el

Egy sütemény, egy együttes és törpeautó is őrzi a Balaton nevét.


Túl a túlfogyasztás napján

Magyarország elérte a túlfogyasztás napját: ha a világon mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor a Föld éves tartalékai már kedden kimerültek volna.


Ez aztán a felelőtlenség! Meggondolatlan manőver az M7-esen

A sofőr valószínűleg eltévesztette az irányt és nem a Budapest, hanem a Siófok felé vezető oldalra szeretett volna felhajtani. Szerencsére nem a főpályán gondolta meg magát, de így is balesetveszélyes szituációkat okozott.


2021. június 09., Szerda

18 év után újra csúszdázhatunk Balatonfenyvesen

Az Anakonda és a Kamikaze használata életkorhoz kötött.


Ezek a magyarok idei kedvenc úti céljai

A tavalyinál jóval több görög szigetre lehet majd repülővel eljutni, és visszakerülnek a kedvenc nyaralóhelyek palettájára az olasz és a spanyol városok is.


2021. június 08., Kedd

Megvan az idei Év Fája verseny 11 döntőse

Az idei versenyre 27 jelölés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a tizenegy döntős fát.


Betiltják a műfüvet?

A műanyagból készült gyepszőnyegek amellett, hogy kiszorítják a szén-dioxid megkötésében szerepet játszó növényeket a kertekből, a rovarok életterét is beszűkítik.


A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A munkahely kiválasztásánál fontosabb szempont a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya is.


2021. június 07., Hétfő

Lehetséges a látás részleges helyreállítása

Egy új tudomány született, amely képes részlegesen helyreállítani a látást.


2021. június 06., Vasárnap

Nyugdíjba vonul Magawa

Visszavonul a világ talán leghíresebb patkánya.


2021. június 05., Szombat

Saját emojit kérnek a rozébornak

Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.


2021. június 04., Péntek

Ízletes, puha, rugalmas és mackós

A mackók édes imázsa megrendíthetetlen: nem csak az idősebbek szeretik a maciformájú flakonba töltött mézet, hanem a gyerekek is, de az utóbbiak többsége egyenesen rajong a kedves apró medvék másik édes formájáért, a gumicukorkáért is.


2021. június 03., Csütörtök

Nők a gazdaságban

Innovatív megoldásokat is hozhat a szerepvállalásuk.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+