Érdekes - 2021. június 10., Csütörtök
#Balaton #együttes #sütemény #kisbolygó

Dolgok, amiket a Balatonról neveztek el

Dolgok, amiket a Balatonról neveztek el

A névadó Balaton (A kép forrása: Pixabay)

A legendás, alternatív zenét játszó együttest, a Balatont, vagy a Balaton szelet néven futó csokit talán mindenki ismeri. De vajon hányan mondhatják el magukról, hogy ismerik a Balaton kocka receptjét, hallottak a 2242 Balaton nevű kisbolygóról, esetleg tudják azt is, hogy néz ki a Balaton márkájú jármű? Semmi baj, segítünk. 

Létezett valaha egy autómárka, amely a Balaton nevet viselte, és óriási reményekkel indult hódító útjára a szocialista blokkon belül. De hogy mi is a törpeautó, és hogyan született a műfaj legjobbika, a Balaton, az már egy kis magyarázatra szorul.

Az 1950-es években a kapitalista piaci igények és érdekek helyett a KGST, vagyis a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának szigorú tervgazdálkodása határozta meg azt, hogy a szocialista országok mit gyártanak és mennyit. Ami a járműipart illeti, Magyarország kénytelen volt a buszokra specializálódni – ekkor születtek a legendás Ikarus autóbuszok –, személygépkocsit azonban tilos volt előállítani. Közben persze az emberek továbbra is vágytak saját autóra, az import pedig még a szocialista blokk országain belül is igen bonyodalmas volt ebben az időben. Így aztán nincs min csodálkozni, hamarosan kinyílt egy jellemzően magyar kiskapu: a törpeautó kategóriája, ami valahol a motorkerékpár és a személyautó között foglalt helyet.

202106101314_20210608balaton-torpeauto-1956.jpg (644×443)A székesfehérvári Szent István téren az Alba Regia és a Balaton törpeautók egy 1956-os fotón. (A kép forrása: FORTEPAN)

Az első törpeautó 1954-ben, Debrecenben gördült ki a gyárból, és stílusosan az Úttörő nevet kapta, majd sorra jöttek a többiek is. 1956 elejére a Székesfehérvári Motorjavító Vállalat jóvoltából elkészült az Alba Regia és a Balaton is, az utóbbi az akkoriban impozánsnak számító 250 köbcentis motorral. Májusban már több tesztpéldány is gurult Székesfehérvár utcáin, de végül a szigorú minőségi elvárásoknak nem felelt meg a márka, így annak tömeggyártása – a komoly ambíciók ellenére – soha nem kezdődött meg. Magának a törpeautó kategóriának is hamarosan befellegzett, a Kohó- és Gépipari Minisztérium 1957-ben már csak motorkerékpárok gyártására adott engedélyt.

A 2242 BALATON NEVŰ KISBOLYGÓ

Van olyan kisbolygó a világűrben, amely a magyar tengerről kapta a nevét. A 2242 Balatont Kulin György magyar csillagász fedezte fel 1936-ban; érdekesség, hogy pályafutásának ez volt az első mérföldköve. De mi is az a kisbolygó? Aszteroidának is szokás nevezni a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitesteket, melyek egy-egy csillag körül keringenek. A 2242 Balaton, a többi kisbolygóhoz hasonlóan, feltehetően a protoplanetáris korongból származik, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor.

Aztán 2015-ben az is kiderült, hogy a 2242 Balatonnak saját holdja is van, ami egyébként a kisbolygók körében nem számít ritkaságnak, korábban azonban nem figyelt fel rá senki. A felfedezésről a Sienai Egyetem csillagászati obszervatóriuma is közzétett egy videót, amelyen gyorsított felvételen látszik a Hold mozgása a kisbolygó körül:

Természetesen a Hold mellett ott lebeg az aszteroida körül a kérdés is, hogy vajon mi köze lehet a 2242 Balatonnak a magyar tengerhez? Nos, Kulin György aznap két másik kisbolygót is észlelt, és bár 1979-ben neki ítélték a felfedezést, a másik két aznapi aszteroidával (a 7865 1982 FG3-mal és az 1818 Brahmsszal) nem volt ilyen szerencséje.

A csillagászok akkoriban azonban nem tudták eldönteni, melyik kisbolygót nevezzék el Kulinról a háromból, ezért Frederick Pilcher, a Nemzetközi Csillagászati Unió elnevezésekkel foglalkozó bizottságának tagja javasolta, hogy a Balatonról kapja a nevét a kisbolygó. Azonban 1940-ben Kulin György felfedezett egy újabb kisbolygót, amelynek névadója – akkor már elismert csillagászként – ő maga lett: a 3019 Kulin szintén a Naprendszer kisbolygóövében kering, akárcsak a 2242 Balaton.

BALATON KOCKA, A SÜTEMÉNY

Baranyai, vasi, alpesi, alföldi, Somogy, Zala és persze Balaton – földrajzi nevek, amelyekhez ha a kocka vagy a szelet kifejezést csatoljuk, isteni süteményt kapunk. A Balaton kocka egy puha, több rétegből álló mézes, baracklekváros sütemény, a receptje természetesen nemcsak a Balatonnál, hanem országszerte ismert, egészen pontosan így néz ki:

A tésztához kell:
• 500 gramm liszt
• 150 gramm porcukor
• 60 gramm vaj
• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál kakaópor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 2 db tojás
• 4 evőkanál tejföl

A krémhez pedig ezekre van szükség:
• 1 liter tej
• 13 evőkanál búzadara
• 250 gramm vaj
• 200 gramm porcukor
• 8 gramm vaníliás cukor
• sárgabaracklekvár

Nincs pontos információ arról, hogy miért a Balatonról nevezték el ezt a finomságot, bár állítólag a krém rétegei a magyar tenger hullámait idézik.

(Forrás: travelo.hu/Barok Eszter)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+