Érdekes - 2021. július 09., Péntek
#vasút #vonat #kerékpár #bicikli #utazás #MÁV

Minden, amit a nyári vasúti kerékpárszállításról tudni érdemes

Minden, amit a nyári vasúti kerékpárszállításról tudni érdemes

Illusztráció (Fotó: MÁV-Start Zrt.)

Az utóbbi években egyre többen vállalkoznak, hogy kerékpáron fedezzék fel az országot. Sokaknak a bringázás nemcsak szimpla közlekedési eszköz, de egyet jelent a természetközeli, gondtalan sportolással is. Ebben próbál segítségünkre lenni a MÁV-START, a nyári szezonban ugyanis növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat a népszerűbb biciklis túrahelyekre. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A vasúttársaság a lehetőségeihez képest igyekszik a lehető legtöbb kocsit közlekedtetni a tavasztól őszig tartó bringás szezonban. A népszerűbb biciklis túrahelyekre, illetve a nagyobb tavainkhoz olyan nagy befogadóképességű kocsival kiegészített vonatok közlekednek, amelyeken 32–36 kerékpár is elfér – írja közleményében a MÁV-START. Az egyéni vagy csoportos biciklitúrák során érdemes ezeket a nagyobb befogadóképességű járatokat választani.

Az előzetes tájékozódásban, döntésben is segítséget nyújt a MÁV–Volán-csoport honlapján a kerékpárszállítási aloldal, ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az e-bike-ok szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úti célokról is adnak tájékoztatást.

BALATON KERÉKPÁRJEGY

A nyári főszezonban egy új jegytípust vezettek be, az úgynevezett „Egyúti Balaton kerékpárjegy”-et, amely bármely magyarországi és balatoni vasútállomás között egységesen 99 Ft-ért megvásárolható. Emellé a Balatonnál közlekedő járatok nagy részére kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díja a vonaton szállítható kerékpárok számától és a várható kihasználtságtól függően 0 Ft, 350 Ft vagy 700 Ft. Az egyes vonatoknál alkalmazott tarifák a Távolsági kerékpárszállítás aloldalon érhetők el. A Balaton kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy automatából 5%, online és applikációból váltva 10% kedvezménnyel érhető el.

A Déli→Parti sebesvonatokon legalább 8 kerékpárhely áll rendelkezésre; hétvégeken érdemes ezeket választani a kerékpárosoknak, csoportoknak, mert akkor kétóránként indulnak és nagy befogadóképességű (32–36 kerékpár szállítására alkalmas) kocsival közlekednek már az előszezontól. Ezekkel a vonatokkal érhető el a balatoni bringakörút, a legkönnyebben Balatonaligáról indulhatnak kerékpározni. Emellett Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Tópart és Balaton InterCity vonatok, amelyeken 8–8 kerékpár szállítása lehetséges. Ezeken a vonatokon kötelező a kerékpárhely foglalása, ezért javasolja a MÁV-START a jegyek megvásárlását elővételben, akár az utazást megelőző napon.

Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

Bicóval a Velencei-tóhoz

A Velencei-tavat érintő fontos fejlesztés, hogy május közepétől G30 jelzéssel plusz vonatok közlekednek a hétvégi napokon a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra. A közvetlen G30-as vonatok 8.40-kor és 9.40-kor indulnak a Déli pályaudvarról, visszafelé Székesfehérvárról 17.23-kor és 18:23-kor, Velencéről 17.41-kor és 18.41-kor. A részletes menetrend ide kattintva érhető el.

Tisza-tó

A Tisza-tó közvetlen megközelítését segíti a Tisza-tó Expressz, amely naponta közlekedik Budapest-Keleti pályaudvar és Tiszafüred között. A vonaton legalább 32 kerékpár szállítható, igény esetén bővíthető a kapacitás. A Tisza-tó a kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes a Tisza-tóhoz az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg akár hétvégén, akár hétköznap. A vonat menetrendje lehetővé teszi akár egynapos kerékpártúrák szervezését is. A menetrendért katt ide.

Fertő tó

A Fertő tó szintén kiváló vízparti úti cél, és érdemes bringával felfedezni. A tó egy átszállással érhető el kerékpáros utasok számára. A Budapestről Győrbe közlekedő személyvonatokról kell Győrben átszállni a Sopronba közlekedő személyvonatokra. Vonatonként 6 db vagy 12 db kerékpár szállítható. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre/kerékpáros túrajegyre van szükség.

Zemplén

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében. A Zemplén InterCity Budapest és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, amelyen 16 kerékpár szállítható, a biciklik számára kötelező a kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltása is. Sárospatak és térsége ezzel a járattal érhető el a legkönnyebben.

KERÉKPÁROS TÚRAJEGY

Kerékpáros túrajegyekkel kedvező áron érhetők el hazánk nagy tavai. A Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz egész évben, a Balatonhoz pedig a nyári főszezon (június 19. és augusztus 28. közötti időszak) kivételével ez a jegytípus bármely magyarországi állomásról megváltható. Balatoni úti cél esetén a nyári főszezonban a kerékpárjegy díja járatonként változik, erről a Jegyváltás, jegyárak oldalon tájékozódhatsz bővebben. A kerékpáros túrajegy ára távolságtól függetlenül egységesen 420 Ft, automatából váltva 5%, online vagy applikációból vásárolva 10% kedvezménnyel érhető el. Részletek, információk, menetrendek a MÁV bicikliseknek létrehozott oldalán.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+