Érdekes - 2021. július 09., Péntek
#vasút #vonat #kerékpár #bicikli #utazás #MÁV

Minden, amit a nyári vasúti kerékpárszállításról tudni érdemes

Minden, amit a nyári vasúti kerékpárszállításról tudni érdemes

Illusztráció (Fotó: MÁV-Start Zrt.)

Az utóbbi években egyre többen vállalkoznak, hogy kerékpáron fedezzék fel az országot. Sokaknak a bringázás nemcsak szimpla közlekedési eszköz, de egyet jelent a természetközeli, gondtalan sportolással is. Ebben próbál segítségünkre lenni a MÁV-START, a nyári szezonban ugyanis növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat a népszerűbb biciklis túrahelyekre. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A vasúttársaság a lehetőségeihez képest igyekszik a lehető legtöbb kocsit közlekedtetni a tavasztól őszig tartó bringás szezonban. A népszerűbb biciklis túrahelyekre, illetve a nagyobb tavainkhoz olyan nagy befogadóképességű kocsival kiegészített vonatok közlekednek, amelyeken 32–36 kerékpár is elfér – írja közleményében a MÁV-START. Az egyéni vagy csoportos biciklitúrák során érdemes ezeket a nagyobb befogadóképességű járatokat választani.

Az előzetes tájékozódásban, döntésben is segítséget nyújt a MÁV–Volán-csoport honlapján a kerékpárszállítási aloldal, ahol sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az e-bike-ok szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, az alkalmas járműtípusokról és a főbb bringás úti célokról is adnak tájékoztatást.

BALATON KERÉKPÁRJEGY

A nyári főszezonban egy új jegytípust vezettek be, az úgynevezett „Egyúti Balaton kerékpárjegy”-et, amely bármely magyarországi és balatoni vasútállomás között egységesen 99 Ft-ért megvásárolható. Emellé a Balatonnál közlekedő járatok nagy részére kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díja a vonaton szállítható kerékpárok számától és a várható kihasználtságtól függően 0 Ft, 350 Ft vagy 700 Ft. Az egyes vonatoknál alkalmazott tarifák a Távolsági kerékpárszállítás aloldalon érhetők el. A Balaton kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy automatából 5%, online és applikációból váltva 10% kedvezménnyel érhető el.

A Déli→Parti sebesvonatokon legalább 8 kerékpárhely áll rendelkezésre; hétvégeken érdemes ezeket választani a kerékpárosoknak, csoportoknak, mert akkor kétóránként indulnak és nagy befogadóképességű (32–36 kerékpár szállítására alkalmas) kocsival közlekednek már az előszezontól. Ezekkel a vonatokkal érhető el a balatoni bringakörút, a legkönnyebben Balatonaligáról indulhatnak kerékpározni. Emellett Budapest és a Balaton déli partja között óránként indulnak a Tópart és Balaton InterCity vonatok, amelyeken 8–8 kerékpár szállítása lehetséges. Ezeken a vonatokon kötelező a kerékpárhely foglalása, ezért javasolja a MÁV-START a jegyek megvásárlását elővételben, akár az utazást megelőző napon.

Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban.

Bicóval a Velencei-tóhoz

A Velencei-tavat érintő fontos fejlesztés, hogy május közepétől G30 jelzéssel plusz vonatok közlekednek a hétvégi napokon a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra. A közvetlen G30-as vonatok 8.40-kor és 9.40-kor indulnak a Déli pályaudvarról, visszafelé Székesfehérvárról 17.23-kor és 18:23-kor, Velencéről 17.41-kor és 18.41-kor. A részletes menetrend ide kattintva érhető el.

Tisza-tó

A Tisza-tó közvetlen megközelítését segíti a Tisza-tó Expressz, amely naponta közlekedik Budapest-Keleti pályaudvar és Tiszafüred között. A vonaton legalább 32 kerékpár szállítható, igény esetén bővíthető a kapacitás. A Tisza-tó a kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntetett naptári napon érvényes a Tisza-tóhoz az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg akár hétvégén, akár hétköznap. A vonat menetrendje lehetővé teszi akár egynapos kerékpártúrák szervezését is. A menetrendért katt ide.

Fertő tó

A Fertő tó szintén kiváló vízparti úti cél, és érdemes bringával felfedezni. A tó egy átszállással érhető el kerékpáros utasok számára. A Budapestről Győrbe közlekedő személyvonatokról kell Győrben átszállni a Sopronba közlekedő személyvonatokra. Vonatonként 6 db vagy 12 db kerékpár szállítható. Az utazáshoz menetjegyre és kerékpárjegyre/kerékpáros túrajegyre van szükség.

Zemplén

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében. A Zemplén InterCity Budapest és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, amelyen 16 kerékpár szállítható, a biciklik számára kötelező a kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltása is. Sárospatak és térsége ezzel a járattal érhető el a legkönnyebben.

KERÉKPÁROS TÚRAJEGY

Kerékpáros túrajegyekkel kedvező áron érhetők el hazánk nagy tavai. A Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz egész évben, a Balatonhoz pedig a nyári főszezon (június 19. és augusztus 28. közötti időszak) kivételével ez a jegytípus bármely magyarországi állomásról megváltható. Balatoni úti cél esetén a nyári főszezonban a kerékpárjegy díja járatonként változik, erről a Jegyváltás, jegyárak oldalon tájékozódhatsz bővebben. A kerékpáros túrajegy ára távolságtól függetlenül egységesen 420 Ft, automatából váltva 5%, online vagy applikációból vásárolva 10% kedvezménnyel érhető el. Részletek, információk, menetrendek a MÁV bicikliseknek létrehozott oldalán.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. január 23., Vasárnap

Mese a titokzatos balatonfüredi csipkeernyős hölgyről

A ritka balatonfüredi képeslapot és történetét is mutatjuk.


2022. január 20., Csütörtök

Kiderült, fertőző-e a koronavírus szoptatáskor

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemők valószínűleg nem fertőződnek meg koronavírussal szoptatás közben.


2022. január 17., Hétfő

A Balatonnál is vár a Jégpályák éjszakája

Balatonbogláron és Balatonlellén is lehet majd csúszkálni.


A szalonna is növény az amerikai gyerekek szerint

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.


2022. január 16., Vasárnap

Különleges ízű drazséval ünnepli a Valentin-napot a Mars

Tejcsokoládé, fekete erdei torta és étcsokoládé ízesítésű, ropogós piros, rózsaszín, illetőleg fehér mázba öltözött cukorkákat rejt majd a csomagolás, de egyelőre sajnos csak az USA-ban.


Újra élettel telik meg a keszthelyi Madárpark

Lassan újra madárzajtól lesz hangos a kastélypark, új példányokkal már a márciusi nyitásra készülnek.


2022. január 15., Szombat

Csodálatos látványt nyújt a jeges Balaton, de rámerészkedni életveszélyes

A kikötőkben, vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan.


2022. január 12., Szerda

35 éve volt az emlékezetes országos havazás

Néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak.


2022. január 11., Kedd

Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.


2022. január 09., Vasárnap

Ki mondta, hogy a hóemberek csak aranyosak lehetnek?

Egy cseh oldal a rémséges hóemberekből készített válogatást.


Madárlátta vendégek

Hazánkban vendégeskedtek: flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban.


2022. január 08., Szombat

Nem tetszett? Még nem késő visszavinni

Üzletenként eltérő, hogy mi történik, ha visszaviszünk egy terméket, ugyanis minden cégnek van erre egy saját szabályzata.


2022. január 04., Kedd

A miskolci lett Európa legszebb adventi villamosa

Ötödik alkalommal is elnyerte a kontinens legszebb adventi villamosa címet Miskolc feldíszített járműve.

+