Érdekes - 2021. július 10., Szombat
#cider #ital #almabor #életmód #egészség #alkohol

Óvatosan a zamatos kortyokkal

Óvatosan a zamatos kortyokkal

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A cider mára a nyári időszak egyik kedvelt itala lett: sokan könnyűnek, üdítőnek, frissnek találják, egyszóval éppen olyannak, amilyennek egy nyári frissítőnek lennie kell. Az óvatos, megfontolt fogyasztásra azonban több ok miatt is érdemes ügyelni, már csak az alkoholtartalmukból adódóan is.

A cider különleges típusú ital, hiszen se nem sör, se nem bor, de még csak habzó- vagy gyöngyözőbornak sem tekinthetjük. Több mint egy évezrede ismert, első írásos említése még a 14. századból való, legújabbkori reneszánszát pedig néhány évtizede kezdte el élni. Nálunk alig két évtizede kezdett el terjedni a fogyasztása, nem kis mértékben a rövidebb-hosszabb időt cider-kedvelő országokban eltöltő honfitársainknak köszönhetően.

Bár az almabor nálunk sem ismeretlen fogalom, sokak emlékezetében kevésbé minőségi italként él. A leginkább hozzá hasonlítható, „cider” fantázianévként ismert ital fogyasztásához kifejezetten pozitív attitűd kapcsolódik.

Ciderrel több országban is találkozhatunk, így a legtöbbet fogyasztó Nagy-Britannia és Írország mellett Franciaországban, Finnországban, Németországban, Ausztriában, de még Észtországban is. Amerikai és kanadai üzletekben is felbukkan, ott azonban a sima cider megnevezésű palackokban alkoholmentes üdítőt találunk, a nálunk ismert alkoholos változatot hard cider néven keressük. Alkoholtartalma legalább 2, átlagosan 4-5 v/v% (térfogatszázalék), azonban a különlegességek kedvelői akár 8 százalék feletti töménységűeket is beszerezhetnek. Egyben viszont minden cider megegyezik: csak almából készülhet, másból nem (a sok helyen készített hasonló, de körtealapú ital neve perry).

A cider fogyasztásához az élvezeti értéen felül néhányan pozitív egészségi hatásokat is csatolnak, de ezek mögött nem állnak tudományos tények. Való igaz, hogy alapanyagának köszönhetően általában sok káliumot és némi vasat is találunk benne, de ezért még nem érdemes iszogatni, ez más élelmiszereinkben is megtalálható. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szervezetbe táplálékként bevitt pektin, gátolva a koleszterin felszívódását, képes csökkenteni a koleszterinszintünket. Sajnos, ez több okból sem állja meg a helyét: egyrészt legújabb megfigyelések szerint ugyanis a táplálékainkkal bevitt koleszterin nem gyakorol jelentős hatást a koleszterinszintünkre, másrészt a tiszta, szűrt ciderben a pektin szinte teljes egészében lebomlik a pektináz nevű enzim hatására. Antioxidáns hatású vegyületekből viszont bőven van benne, azonban az ennek tulajdonított egészségvédő hatást a ciderben lévő alkohol és cukor erősen lecsökkenti.

Megkérdeztük inkább a szakértőt, a ciderek fogyasztása milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője segít a kérdés eldöntésében: „A cider savanykás ízének és szénsavtartalmának köszönheti üdítő hatását, azonban amíg a sörben vagy a borban alig találunk cukrot, addig a ciderekben palackonként 10-30 g is lehet belőle. Ez egyrészt az alapanyagból visszamaradt gyümölcscukor, másrészt az ízesítésként hozzáadott glukóz-fruktóz szirup, esetleg szacharóz (répacukor) miatt van, így – hozzátéve az alkoholtartalomból származó energiát is – a frissítő cider kalóriatartalma palackonként 180-330 kcal is lehet. Hosszabb távon rendszeresen fogyasztva tehát hozzájárulhat az energiaegyensúly felborulásához, amely segíti a túlsúly kialakulását, nem is beszélve a rendszeres alkoholfogyasztás káros hatásairól. Ezért érdemes mértékletesnek lenni, és csak alkalmanként, egyszer-egyszer fogyasztani ebből az italból, és ha lehet, a jellemzően 3-5 decis kiszerelést is osszuk meg valakivel” – javasolja a szakértő.

További érdekességek a ciderről itt olvashatók.

(Forrás: szupermenta.hu)

Még érdekes lehet ...


2025. április 18., Péntek

A legmegrendítőbb nap

A parasztember hite egyszerű és mély volt.


2025. április 15., Kedd

Ezt mindenképp tudnod kell a sonkákról és a pácsókról

Érdemes jól átgondolni a húsvéti bevásárlást.


2025. április 13., Vasárnap

Tízéves Kéthely húsvéti parkja

Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt. 


2025. április 11., Péntek

Új pontyrekord a Balatonon!

Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.


Savanyú Jóska, a rettenthetetlen betyár a betegség helyett a halált választotta

Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.


2025. április 07., Hétfő

Zala titokzatos fürdőhelye

A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.


2025. április 04., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.


2025. március 30., Vasárnap

Vérfagyasztó csobbanás a Balatonban

A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.


2025. március 28., Péntek

2025. március 26., Szerda

Heves zápor és jégeső lepte meg a keszthelyieket

A március végi időjárás ismét bebizonyította, mennyire kiszámíthatatlan tud lenni a tavasz: több térségben is váratlanul, heves záporokkal és jégesővel csaptak le a viharok.


2025. március 21., Péntek

Vajon mire készül Dolhai Attila Zalaszentbalázson?

Rejtélyes információt osztott meg követőivel közösségi oldalán.


Borminősítéstől a kaj horvát kultúráig – hétvégi programok Dél-Zalában

Letenyén vasárnap kisállatbemutatóra várják az érdeklődőket.

+