Érdekes - 2021. július 10., Szombat
#cider #ital #almabor #életmód #egészség #alkohol

Óvatosan a zamatos kortyokkal

Óvatosan a zamatos kortyokkal

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A cider mára a nyári időszak egyik kedvelt itala lett: sokan könnyűnek, üdítőnek, frissnek találják, egyszóval éppen olyannak, amilyennek egy nyári frissítőnek lennie kell. Az óvatos, megfontolt fogyasztásra azonban több ok miatt is érdemes ügyelni, már csak az alkoholtartalmukból adódóan is.

A cider különleges típusú ital, hiszen se nem sör, se nem bor, de még csak habzó- vagy gyöngyözőbornak sem tekinthetjük. Több mint egy évezrede ismert, első írásos említése még a 14. századból való, legújabbkori reneszánszát pedig néhány évtizede kezdte el élni. Nálunk alig két évtizede kezdett el terjedni a fogyasztása, nem kis mértékben a rövidebb-hosszabb időt cider-kedvelő országokban eltöltő honfitársainknak köszönhetően.

Bár az almabor nálunk sem ismeretlen fogalom, sokak emlékezetében kevésbé minőségi italként él. A leginkább hozzá hasonlítható, „cider” fantázianévként ismert ital fogyasztásához kifejezetten pozitív attitűd kapcsolódik.

Ciderrel több országban is találkozhatunk, így a legtöbbet fogyasztó Nagy-Britannia és Írország mellett Franciaországban, Finnországban, Németországban, Ausztriában, de még Észtországban is. Amerikai és kanadai üzletekben is felbukkan, ott azonban a sima cider megnevezésű palackokban alkoholmentes üdítőt találunk, a nálunk ismert alkoholos változatot hard cider néven keressük. Alkoholtartalma legalább 2, átlagosan 4-5 v/v% (térfogatszázalék), azonban a különlegességek kedvelői akár 8 százalék feletti töménységűeket is beszerezhetnek. Egyben viszont minden cider megegyezik: csak almából készülhet, másból nem (a sok helyen készített hasonló, de körtealapú ital neve perry).

A cider fogyasztásához az élvezeti értéen felül néhányan pozitív egészségi hatásokat is csatolnak, de ezek mögött nem állnak tudományos tények. Való igaz, hogy alapanyagának köszönhetően általában sok káliumot és némi vasat is találunk benne, de ezért még nem érdemes iszogatni, ez más élelmiszereinkben is megtalálható. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szervezetbe táplálékként bevitt pektin, gátolva a koleszterin felszívódását, képes csökkenteni a koleszterinszintünket. Sajnos, ez több okból sem állja meg a helyét: egyrészt legújabb megfigyelések szerint ugyanis a táplálékainkkal bevitt koleszterin nem gyakorol jelentős hatást a koleszterinszintünkre, másrészt a tiszta, szűrt ciderben a pektin szinte teljes egészében lebomlik a pektináz nevű enzim hatására. Antioxidáns hatású vegyületekből viszont bőven van benne, azonban az ennek tulajdonított egészségvédő hatást a ciderben lévő alkohol és cukor erősen lecsökkenti.

Megkérdeztük inkább a szakértőt, a ciderek fogyasztása milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője segít a kérdés eldöntésében: „A cider savanykás ízének és szénsavtartalmának köszönheti üdítő hatását, azonban amíg a sörben vagy a borban alig találunk cukrot, addig a ciderekben palackonként 10-30 g is lehet belőle. Ez egyrészt az alapanyagból visszamaradt gyümölcscukor, másrészt az ízesítésként hozzáadott glukóz-fruktóz szirup, esetleg szacharóz (répacukor) miatt van, így – hozzátéve az alkoholtartalomból származó energiát is – a frissítő cider kalóriatartalma palackonként 180-330 kcal is lehet. Hosszabb távon rendszeresen fogyasztva tehát hozzájárulhat az energiaegyensúly felborulásához, amely segíti a túlsúly kialakulását, nem is beszélve a rendszeres alkoholfogyasztás káros hatásairól. Ezért érdemes mértékletesnek lenni, és csak alkalmanként, egyszer-egyszer fogyasztani ebből az italból, és ha lehet, a jellemzően 3-5 decis kiszerelést is osszuk meg valakivel” – javasolja a szakértő.

További érdekességek a ciderről itt olvashatók.

(Forrás: szupermenta.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 26., Vasárnap

Dübörög a csodanövény

A homoktövisnek tízszeres a C-vitamin tartalma, mint az azonos mennyiségű citromé.


Az Antarktisznál is nagyobb az ózonlyuk területe a Déli-sarkvidék fölött

Szokatlanul nagy idén a déli félteke fölötti ózonlyuk, amelynek mérete az Antarktisz teljes területét is meghaladja – közölte csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S).


2021. szeptember 25., Szombat

Az őszi erdők sztárvirága

A rózsaszínes-lilás szirmú őszi kikericcsel valószínűleg mindenki találkozik, aki ősszel járja az erdőket.


A franciák készen állnak a magyar vidék felfedezésére

Nagy sikerrel zajlott le a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hazánkat népszerűsítő nemzetközi rendezvénysorozatának nagyszabású párizsi eseménye szeptember elején.


2021. szeptember 24., Péntek

Jön az Európai Madármegfigyelő Napok!

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.


2021. szeptember 23., Csütörtök

Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán, amelyre szavazni lehet.


Tisztább és élhetőbb világot hagyni az utókornak

A környezetvédelem terén globális cselekvésre is szükség van, de ezt ki kell egészítenie a helyi, lokális cselekvésnek is.


2021. szeptember 21., Kedd

Pontyóriást fogtak a Balatonban

Újabb gigantikus ponty kifogásáról adott hírt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft.


2021. szeptember 20., Hétfő

A minőségi kenyeret keresik a fogyasztók

A sütőipari vállalatok sokszor önköltséghez közeli áron értékesítik a pékárut a kiskereskedelmi láncoknak, így a kenyér további drágulását önerőből már nem tudják finanszírozni.


2021. szeptember 18., Szombat

Színes őszi kínálattal várnak a nemzeti parkok és az erdészetek

Madárgyűrűzés, szarvasbőgés-hallgatás, erdei kirándulások, geo- és e-bike túrák, valamint gyógynövényséták segítségével fedezhetik fel az őszi táj természeti értékeit.


2021. szeptember 17., Péntek

Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát

A puha, meleg vacokban akár öt hónapot is átalusznak.


Miért ne építsünk kőtornyokat a természetben?

A manapság divatos kőtoronyépítés egy seregnyi apró élőlény élőhelyét teszi tönkre.


2021. szeptember 16., Csütörtök

Darázsirtás: a szakemberek segítenek!

Az egyénileg kezdeményezett, általában füstölésre épülő módszer jelentős veszélyforrás!


2021. szeptember 15., Szerda

A tökéletesség kergetésébe betegednek bele a fiatalok

A Facebook kiszivárgott belső kutatása szerint káros az Instagram a tinilányokra.

#Nagykanizsa

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

2021. szeptember 26. - Kanizsa

Kutatók éjszakája a PEN-en

Kutatók éjszakája a PEN-en

2021. szeptember 25. - Kanizsa

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

2021. szeptember 21. - Kultúra

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

+