Érdekes - 2021. augusztus 01., Vasárnap
#e-roller #jogosítvány #baleset-megelőzés

Jogosítványhoz kötnék az e-roller használatát

Jogosítványhoz kötnék az e-roller használatát

Elektromos rollerrel közlekedő fiatalok egy Károly körúti gyalogátkelőnél. (Fotó: MTI/Róka László)

A buszok és a metrók helyett egyre többen választják az egyéni közlekedési eszközöket, mint például az elektromos rollereket. Ezt az eladási statisztikák is alátámasztják. Ezzel együtt a balesetek száma is megnőtt, ezért sokan már jogosítványhoz kötnék az e-rollerezést.

A friss eladási számok szerint már többen vesznek rollert, mint biciklit. Ennek az lehet az oka, hogy a városban megkönnyíti a közlekedést, hatékonyan lehet vele kisebb távolságokra eljutni, miközben az ember le sem izzad a munkába menet – mondta Szatmári-Margitai Gergely ügyvéd, az M1 Ma reggel műsorának vendége.

Kezdetben, amikor megjelentek ezek a rollerek 20-30 km/óra sebesség volt az a  teljesítmény, amivel menni tudtak. Azóta számos típusa jelent meg, az alacsony teljesítményűtől kezdve a magasabb teljesítményűig, amelyek ezt a sebességet képesek meghaladni.

2017-19 közé tehető az, amikor elkezdődött az érdeklődés az elektromos roller használata iránt, melynek oka, hogy a nagyvárosokban már bérelni is lehet ilyen e-rollereket.

A széleskörű használata miatt, azonban a balesetek száma is megnövekedett. 2020-as adatokat elemezve megállapítható, hogy Magyarországon 64 körüli volt a rendőrség által is ismert, e-rollerekhez köthető, balesetek száma. Ebből 14, tehát az egyharmada súlyos sérüléssel végződött. Ebből pedig egyértelművé válik az, hogy ez egy veszélyesnek minősülő eszköz, amihez azt gondolom, hogy a fontos lenne a szabályozás – számolt be Szatmári-Margitai Gergely.

2019 év végén a belügyminisztérium nyilatkozata szerint segédmotoros kerékpárként kell azonosítani. Ami megkérdőjelezhető, ugyanis a segédmotoros kerékpárnak két feltétele van, egyrészt, hogy legyen ülése, másrészt, hogy legyen rajta pedál. Ez a kettő egyáltalán nincs meg az elektromos rollernél. Ezért jogszabályilag nem lehetne segédmotoros kerékpárként azonosítani. Ezen kívül sokan a kerékpárúton használják, de lakott területen belül segédmotoros kerékpárral nem lehet közlekedni. Az úttesten sem lehet még vele menni, a járdán meg végképp veszélyes.

Azt gondolom, hogy ez egy más fajta közlekedési eszköz, ezért más fajta szabályozást igényelne. Ami akkor válna egyértelművé, ha megtudnánk határozni, hogy miként azonosítjuk – mondta az ügyvéd.

Júniusban jelent meg a Közbiztonsági szemlében egy tanulmány, amelynek az lett az eredménye, hogy fontos lenne ezeknek az eszközöknek egy egységes szabályozása. Például a fék esetében első és hátsó féket is kötelezővé lehetne tenni. Ugyanígy szabályozni kellene a világításberendezést is.

További kérdések is felmerülnek a használatával kapcsolatban: Milyen védőfelszerelés kell hozzá? Kell-e bukósisak? Lehet-e használni alkoholfogyasztás után? Kell-e a használatához vezetői engedély?

Én azt gondolom, hogy a bukósisak, minden tekintetben elengedhetetlen, mivel akár 40 km/órával is lehet menni vele. Az alkoholfogyasztás után pedig ne lehessen használni. A vezetői engedélyhez kötöttség tekintetében, a kerékpárral párhuzamba állítva szerintem nem szükséges – fejtette ki véleményét a jogász.

Ugyancsak nagyon fontos kérdés, hogy biztosítás legyen e rajta? Ezt a németek úgy oldották meg, hogy egy ragaszthatós matricás rendszámmal látták el. A rendszám által a kötelező felelősségbiztosítás is megoldottá válik.

A szabályalkotásnak nem ez a legfontosabb kérdése, de mégis lényeges, hogy hány éves kortól lehessen vele közlekedni. Németországban a szabályozás 14. életév betöltése után engedélyezi. Magyarországon is ez az iránymutatás, csakúgy, mint a segédmotoros kerékpár esetében.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+