Érdekes - 2021. augusztus 10., Kedd
#globális felmelegedés #klímaváltozás #ENSZ #zöld bolygó #tudomány

Fülsiketítően konganak a vészharangok

Fülsiketítően konganak a vészharangok

Szánhúzó kutyák gázolnak Grönland olvadó jegének vízében (Fotó: Steffen Olsen, a kép forrása: vg.hu)

Elértünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nem fordítható vissza a globális felmelegedés, és ezért egyértelműen az emberi tevékenység a felelős az ENSZ új klímajelentése szerint.

Elértünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nem fordítható vissza a globális felmelegedés, és ezért egyértelműen az emberi tevékenység a felelős – állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC). Az üvegházhatású gázok koncentrációja már most olyan magas a légkörben, hogy az biztosan évtizedekig, de akár évszázadokig zavarokat okoz a klímában. Ez egyúttal azt jelenti, hogy 

a világszerte már jelenleg is tapasztalható hőhullámok, szokatlanul erős hurrikánok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek minden valószínűséggel még súlyosabbá válnak a jövőben. 

Amennyiben a kormányok nem lépnek azonnal, akkor elérhetetlenné válik az a korábban kitűzött cél, hogy a felmelegedés ne haladja meg 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előttit, de előfordulhat, hogy a kétfokos növekedést sem lehet majd elkerülni. A szélsőséges hőség már másfél fokos melegedés esetén is eléri azt a kritikus pontot, hogy veszélyt jelent a mezőgazdaságra és az emberek egészségére; már attól meghalhatunk, ha a szabadban tartózkodunk. 

Egyes területeken hatalmas esőzések, máshol súlyos aszályok várhatók, és a hőmérséklet erőteljesen fluktuál majd egyik évről a másikra. 

A globális átlaghőmérséklet már ma is 1,1 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előttit, és azonnali és átfogó intézkedések híján húsz éven belül eléri a 1,5 Celsius-fokot. 

A hőmérséklet legapróbb növekedése is számít, a következmények egyre rosszabbak lesznek

– figyelmeztetett a jelentés egyik szerzője, Ed Hawkins, a brit Readingi Egyetem klímakutatója. 

A grönlandi jégtakaró „gyakorlatilag biztosan” tovább olvad majd, és megemeli a tengerszintet, amely évszázadokig emelkedni is fog, ahogy az óceánok melegednek és terjeszkednek. Ezt a változást már késő megállítani, a legtöbb, amit tehetünk, az, hogy lelassítjuk a folyamatot, hogy az országoknak több idejük legyen felkészülni.

A világ azonban kifut az időből. Ha a következő évtizedben drasztikusan csökkentjük a kibocsátást, az átlagos hőmérséklet 2040-re akkor is 1,5 Celsius-fokkal fog növekedni, 2060-ra pedig akár 1,6 fokkal, mielőtt stabilizálódna. Drasztikus lépés nélkül, a jelenlegi pályagörbét folytatva viszont a növekedés kétfokos lesz 2060-ra és 2,7 fokos az évszázad végére. A földi hőmérséklet a pliocén kor, vagyis mintegy hárommillió év óta nem volt olyan magas, mint amilyen most, és akkor a tengerszint 25 méterrel haladta meg a jelenlegit. 

A helyzet azonban tovább romolhat, amennyiben a felmelegedés dominóeffektust indít el, és felolvad az északi-sarki permafroszt, vagy csúcsszárazság pusztítja ki az erdőket, mert így további ártalmas gázok szabadulnak fel. 

Ebben az esetben a földi hőmérséklet 4,4 fokkal is magasabb lehet az iparosodás előtti átlagnál 2081–2100-ra. Nem zárható ki a jégtakarók összeomlása és az óceánok áramlásainak változása, beleértve a Golf-áramlat leállását.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a jelentés „vörös kód az emberiség számára”, és sürgette, hogy a világ országai mondjanak le a szén és egyéb erősen szennyező fosszilis energiahordozók használatáról. 

Fülsiketítően konganak a vészharangok

– hangsúlyozta közleményében. Joeri Rogelj, az Imperial College London klímakutatója, a jelentés egyik szerzője, aki szerint most, miután megváltoztattuk a bolygót, az a kérdés, hogy hány további visszafordíthatatlan változást tudunk elkerülni. 

Még mindig van választásunk

– mondta.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+