Érdekes - 2021. szeptember 07., Kedd
#Keszthely #Vadászati Világkiállítás #Vadászati Múzeum #Helikon Kastélymúzeum #vadászat #történelem #vadvilág

Különleges vadak és ritkaságok

Különleges vadak és ritkaságok

Az intézmény több mint háromszáz vadászható fajt mutat be (Fotók: MTI/Varga György)

Nemrégiben hivatalosan is átadták a megújult és kibővült Vadászati Múzeumot, amely élethű élményekkel, különlegességekkel várja a látogatót. Ami a vendég szeme elé tárul, az mindenképpen megér egy utazást, felfedezést.

A keszthelyi vadászati gyűjteményben már eddig is látható volt Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófe-a­gyűjteménye, illetve a régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeakollekciója, több világrekord darabbal. A tárlat Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán előtt is tiszteleg, most pedig új szintre lépett.

– Régóta vártuk ezt a pillanatot. Tíz évvel ezelőtt Tóth Csaba múzeumvezető barátommal azt tűztük ki célul, hogy az I. Festetics Trófeaszemlét követő tíz évben létrehozzuk a keszthelyi vadászati központot. Akkor még nem tudtuk, ez mennyire egybevág a kormány fejlesztési elképzeléseivel, és hogy a tizedik trófeaszemlét a Magyarországon rendezendő vadászati világkiállítás idején tarthatjuk, kiemelt vidéki helyszínként – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója.

Az intézmény több mint háromszáz vadászható fajt mutat be

Két új szárnnyal, s bennük egy-egy lenyűgöző diorámával is bővült. A világkiállítást szervező iroda jóvoltából pedig

felújítottak egy épületet a múzeum mögött, ahová a világkiállítást követően leköltöztetik a hagyományos vadászati kiállítást.

A két új részleg bemutatja az ázsiai és az amerikai hegyvidéket, illetve az afrikai esőerdőt, olyan vadak preparátumaival, mint például a hegyi nyala, a vörös bivaly, a bongó, a szitatunga és számos egzotikus majomfaj. Az emeleti részen pedig Brian Jarvi neves amerikai természetfestő nagy méretű képének hivatalos, Európában egyedüli másolata látható, amely 208 afrikai vadfajt örökít meg. Ez Hidvégi Béla ajándéka volt a közelgő világkiállításra.

– Brian Jarvi 56 éves korában lépett először Afrika földjére, de aztán Etiópiában, négyezer méter magasban, hegyi nyalára vadászva rájött: számára ez, vagyis a hegyi vadászat az igazi kihívás. Majd következett az őserdő meghódítása, ahonnan megszerezte az elejthető vadfajok kilencven százalékának egy-egy példányát, s ezek egy része Keszthelyen is látható – mondta Hidvégi Béla, Pantheon- és Conklin-­díjas világvadász, a múzeum egyik alapítója.

Hidvégi Béla azon kevesek egyike (talán húszan lehetnek a világon), akinek megvan az úgynevezett hegyi szuper 30 fajból egy-egy egyed.

Teljesítményével világszerte felhívta magára a figyelmet, hiszen a Conklin-díjat évente csak egy ember, a világ legnagyobb vadásza kaphatja meg, aki a legnehezebb körülmények között próbálja a vadat becserkelni, miközben betartja a legmagasabb etikai normákat, szabályokat, emellett elkötelezett résztvevője a vadvédelemnek.

(Forrás: Like Balaton/ZH)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

A viharos szél megbillentette a Balatont

Az erős délnyugati szél valóban kibillentette medréből a Balaton vizét.


Indul a szelídgesztenye-szezon!

Ha szeretjük a gesztenyét, már érdemes a piaci standokon keresni!


2021. október 20., Szerda

Újít a Facebook

Új megoldást tesztel a Facebook, amivel lehetővé válik, hogy a felhasználók közzétett fotói és videói automatikusan kikerüljenek az Instagramra is.


Meteorraj világítja meg a hajnali eget

Nem csak augusztusban, de októberben is részünk lehet a csillaghullás természetfeletti élményében. 


2021. október 17., Vasárnap

Black Friday 2021: kevesebbet költünk idén

A LogiNet és a Reacty Digital közös, reprezentatív felmérése szerint tavalyhoz képest 6 000 forinttal kevesebbet, 34 000 forintot költünk el Black Friday akciók keretében idén. A sláger termékek közül a számítógépes és szórakoztató elektronikai eszközök h


2021. október 16., Szombat

8 őszi csemege, ami segít leküzdeni a fertőzéseket

Ezekkel felturbózhatod az immunrendszeredet!


Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.

+