Érdekes - 2021. október 03., Vasárnap
#Google #internet #tudomány #mesterséges intelligencia

Valósággá váló sci-fi

Valósággá váló sci-fi

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A Google-keresés kétségkívül a legegyszerűbb és legnépszerűbb módja a gyors válaszok megtalálásának, de esetenként új kérdéseket is felvethet. Néha ezek a felfedezetlen témakörök egy-egy korábbi talány felkutatása közben jutnak a felhasználó eszébe, ráadásul úgy, hogy nehezen tudja megfogalmazni, pontosan mit is keres. A techóriás erre kíván új megoldást nyújtani.

A vállalat szerdai Search On eseményén a Google számos érdekes új funkciót jelentett be, amelyek keresőmotorját gyakorlatilag gondolatolvasóvá varázsolhatják, beleértve a Google Lens eszközt, amely lehetővé teszi a szavakkal és fotókkal való keresést, valamint egy új „tudnivalók” mezőt, ami a kereséssel általában kapcsolatos kérdésekre hivatott választ adni – számolt be róla a Gizmodo.

Az új funkciókat a MUM (Multitask Unified Model) nevű gépi tanulási modell hajtja, amely a szövegen kívüli formátumokból, például képekből, hangokból és videókból is képes információkat gyűjteni. A MUM ezt a tudást több mint 75 nyelven tudja átadni.

A gépi tanulás segítségével a Google mostantól a szokásos szövegalapú keresőkifejezéseken kívül is képes a kontextust figyelembe venni, ami hasznos lehet, ha a felhasználó úgy érzi, hogy nem tudja, mit keressen, és milyen szavakat vagy kifejezéseket használjon. Az elkövetkező hónapokban a Google keresési eredményei elkezdenek olyan kötődő tartalmakat felajánlani, amelyek kapcsolatosak a témával, de talán nem vetődtek fel a kutatási munka során.

A vállalat által bemutatott egyik példa az akrilfesték keresése volt: a kifejezést keresősávba beírva, majd „Tudnivalók” mezőig legörgetve, a Google megjelenít egy leírást az akrilfestékről, arról, hol lehet megvásárolni, valamint linkeket az akrilfestékek használatáról, az ehhez a festéstípushoz kapcsolódó stílusokról, illetve tippeket a technikáról és arról, hogyan kezdjen hozzá a felhasználó a ház körüli dolgokhoz.

A Google Lens a gépi tanulás segítségével lehetővé teszi, hogy a felhasználó valós idejű vizuális kereséssel tegyen fel kérdéseket az adott képpel kapcsolatban. Ha például egy pulóverről készült fotót lát, a Lens segítségével rákérdezhet más típusú, azonos mintájú ruhadarabokra.

A funkció talán legpraktikusabb megvalósítása azonban az, amikor a felhasználó segítséget keres valamilyen konkrét dolog azonosításához, amiről nem tudja, hogyan fogalmazhatná meg egy írásos keresésben.

A Google ezt egy törött sebességváltós kerékpár fotójával demonstrálta, amelyről egészen addig a pillanatig nem is lehetett tudni, hogy a kerékpár része. A felhasználó a kamerát a kerékpár törött alkatrészére irányíthatja, majd megkérdezheti a Google-t, hogyan javítsa meg, anélkül, hogy írásban azonosítaná az alkatrészt a kereső számára. A Google Lens ezen funkciói csak jövő év elején lesznek elérhetők, és azt egyelőre nem tudni, hogy a különálló Google Lens alkalmazásba vagy a telefon alapértelmezett Kamera alkalmazásába lesznek-e beépítve.

A Google gépi tanulást is alkalmaz a videók egyes pillanatainak felismerésére és a jelenethez kapcsolódó témák azonosítására. Ha például egy olyan állatról szóló videót néz a felhasználó, amelyet a videó címe vagy leírása nem említ, a Google ennek ellenére felismeri a fajt, és visszaadja a kapcsolódó linkeket. Ezt a funkciót az elkövetkező hetekben vezeti be a cég, további „vizuális fejlesztésekkel” pedig a következő hónapokban bővíti.

A Google gépi tanulásához nem kapcsolódó két további alapvető keresési változtatás a „keresés finomítása” és a „keresés kiszélesítése” lehetőségek, amelyeket a felhasználó az interneten a kereséskor választhat. Ez segít az eredeti kérdésen túllépni vagy leszűkíteni a témakört. Ezeket a funkciókat a következő hónapokban vezetik be.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. október 16., Szombat

Soha nem túráztak egyszerre ennyien az Országos Kékkörön

3240 túrázó rótta egyszerre az Országos Kékkör jelzett turistaútvonalát.


2021. október 15., Péntek

1217,5 kilós Európa legnagyobb óriástökje

Az óriástök a szeptember végén megrendezett 10. Óriástökfesztiválon megkapta a világ legnagyobb tökje címet is.


Ne hagyja magát megtéveszteni!

Minden, amit a kuponokról és a leárazásokról tudni kell.


2021. október 14., Csütörtök

Jönnek a téli hónapok, ne felejtsük el autónkat felkészíteni

A gumicserén felül érdemes az autó többi részét is felülvizsgáltatni.


2021. október 13., Szerda

Amit mindig is tudni akartunk a teák színes világáról

Ahogy a kurzus leírásában is jelezték, a cél az, hogy a jelentkezők az összes teafajtát áttekinthessék, éppen ezért a szervezők a japán zöldeket és az indiai fekete teákat is elhelyezték a palettán.


2021. október 11., Hétfő

A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól.


Mesterséges intelligencia is segíthet a melanóma korai felismerésében

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.


2021. október 09., Szombat

Nem fut a gépén a Windows 11? Ezzel nincs egyedül

A Microsoft a probléma által érintettek számára megerősítette, hogy ez egy ismert probléma, és hogy a vállalat aktívan vizsgálja az ügyet, dolgozik annak elhárításán.


2021. október 08., Péntek

A szürettel még nincs vége a munkának a kertben!

Még bőven akad tennivaló a szakértő szerint.


A magyar autósok lassan visszatérnek a járvány előtti szokásaikhoz

Az európai vásárlók körében végzett kutatás szerint a kávé az egyik fő indoka a megállásnak a töltőállomásokon.


2021. október 07., Csütörtök

Közeleg a tél - így készítsük fel a kutyaházat a fagyos időkre

A kinti kutyák jól bírják ugyan a hideget, mégis hálásak lesznek, ha néhány egyszerű trükkel komfortosabbá tesszük a fagyos hónapokat.


2021. október 06., Szerda

Ez a halloweeni díszkivilágítás elvisz a Mátrixba

Jön a Matrix negyedik része, és a rajongók egyre nagyobb elánnal készülnek a kultikus filmes univerzum visszatérésére. Már van Halloweenre készített profi díszkivilágítás is, ami igencsak profin sikerült.


Hétmilliónál is több madarat figyeltek meg a hétvégén

Idén is október első hétvégéjén tartották az Európai Madármegfigyelő Napokat.


2021. október 05., Kedd

A bálák között játszani életveszélyes!

Balesetveszélyes a bálák között ugrálni, a fólia megsérülése miatt pedig rengeteg takarmány mehet tönkre.


Sörös dobozból és papírból is hiány van a beszerzők szerint

Elmaradt a korábbi szeptemberi átlagoktól a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) beszerzésimenedzser-indexe (BMI), de még így is optimizmus lengi körül a gazdaságot.


A WHO a Szputnyik V dokumentációjával volt elégedetlen

Nem magával a Szputnyik V vakcinával, hanem az oltóanyag dokumentációjával szemben voltak kifogásai az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) — jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter hétfőn.

#Nagykanizsa

A baloldalon paktumot kötöttek

A baloldalon paktumot kötöttek

2021. október 16. - Kanizsa

Eltűnés miatt keresik Oláh Katrint

Eltűnés miatt keresik Oláh Katrint

2021. október 14. - Kék hírek

Letörte a vasúti félsorompót, majd távozott

Letörte a vasúti félsorompót, majd távozott

2021. október 10. - Kék hírek

Figyelmetlen volt, nekitolatott

Figyelmetlen volt, nekitolatott

2021. október 07. - Kék hírek

Kanizsai tűzoltók is futottak Szentendrén

Kanizsai tűzoltók is futottak Szentendrén

2021. október 07. - Kék hírek

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

2021. október 06. - Kanizsa

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

2021. október 05. - Kanizsa

+