Érdekes - 2021. október 03., Vasárnap
#Google #internet #tudomány #mesterséges intelligencia

Valósággá váló sci-fi

Valósággá váló sci-fi

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A Google-keresés kétségkívül a legegyszerűbb és legnépszerűbb módja a gyors válaszok megtalálásának, de esetenként új kérdéseket is felvethet. Néha ezek a felfedezetlen témakörök egy-egy korábbi talány felkutatása közben jutnak a felhasználó eszébe, ráadásul úgy, hogy nehezen tudja megfogalmazni, pontosan mit is keres. A techóriás erre kíván új megoldást nyújtani.

A vállalat szerdai Search On eseményén a Google számos érdekes új funkciót jelentett be, amelyek keresőmotorját gyakorlatilag gondolatolvasóvá varázsolhatják, beleértve a Google Lens eszközt, amely lehetővé teszi a szavakkal és fotókkal való keresést, valamint egy új „tudnivalók” mezőt, ami a kereséssel általában kapcsolatos kérdésekre hivatott választ adni – számolt be róla a Gizmodo.

Az új funkciókat a MUM (Multitask Unified Model) nevű gépi tanulási modell hajtja, amely a szövegen kívüli formátumokból, például képekből, hangokból és videókból is képes információkat gyűjteni. A MUM ezt a tudást több mint 75 nyelven tudja átadni.

A gépi tanulás segítségével a Google mostantól a szokásos szövegalapú keresőkifejezéseken kívül is képes a kontextust figyelembe venni, ami hasznos lehet, ha a felhasználó úgy érzi, hogy nem tudja, mit keressen, és milyen szavakat vagy kifejezéseket használjon. Az elkövetkező hónapokban a Google keresési eredményei elkezdenek olyan kötődő tartalmakat felajánlani, amelyek kapcsolatosak a témával, de talán nem vetődtek fel a kutatási munka során.

A vállalat által bemutatott egyik példa az akrilfesték keresése volt: a kifejezést keresősávba beírva, majd „Tudnivalók” mezőig legörgetve, a Google megjelenít egy leírást az akrilfestékről, arról, hol lehet megvásárolni, valamint linkeket az akrilfestékek használatáról, az ehhez a festéstípushoz kapcsolódó stílusokról, illetve tippeket a technikáról és arról, hogyan kezdjen hozzá a felhasználó a ház körüli dolgokhoz.

A Google Lens a gépi tanulás segítségével lehetővé teszi, hogy a felhasználó valós idejű vizuális kereséssel tegyen fel kérdéseket az adott képpel kapcsolatban. Ha például egy pulóverről készült fotót lát, a Lens segítségével rákérdezhet más típusú, azonos mintájú ruhadarabokra.

A funkció talán legpraktikusabb megvalósítása azonban az, amikor a felhasználó segítséget keres valamilyen konkrét dolog azonosításához, amiről nem tudja, hogyan fogalmazhatná meg egy írásos keresésben.

A Google ezt egy törött sebességváltós kerékpár fotójával demonstrálta, amelyről egészen addig a pillanatig nem is lehetett tudni, hogy a kerékpár része. A felhasználó a kamerát a kerékpár törött alkatrészére irányíthatja, majd megkérdezheti a Google-t, hogyan javítsa meg, anélkül, hogy írásban azonosítaná az alkatrészt a kereső számára. A Google Lens ezen funkciói csak jövő év elején lesznek elérhetők, és azt egyelőre nem tudni, hogy a különálló Google Lens alkalmazásba vagy a telefon alapértelmezett Kamera alkalmazásába lesznek-e beépítve.

A Google gépi tanulást is alkalmaz a videók egyes pillanatainak felismerésére és a jelenethez kapcsolódó témák azonosítására. Ha például egy olyan állatról szóló videót néz a felhasználó, amelyet a videó címe vagy leírása nem említ, a Google ennek ellenére felismeri a fajt, és visszaadja a kapcsolódó linkeket. Ezt a funkciót az elkövetkező hetekben vezeti be a cég, további „vizuális fejlesztésekkel” pedig a következő hónapokban bővíti.

A Google gépi tanulásához nem kapcsolódó két további alapvető keresési változtatás a „keresés finomítása” és a „keresés kiszélesítése” lehetőségek, amelyeket a felhasználó az interneten a kereséskor választhat. Ez segít az eredeti kérdésen túllépni vagy leszűkíteni a témakört. Ezeket a funkciókat a következő hónapokban vezetik be.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+