Érdekes - 2021. október 15., Péntek
#kupon #leértékelés #akció #fogyasztóvédelem #Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ne hagyja magát megtéveszteni!

Ne hagyja magát megtéveszteni!

Illusztráció

Elkezdődött a kereskedelmi akciók főszezonja. Fogyasztóvédelmi-kisokosunkból minden fontos információt megtudhat.

2021. január 1-jétől új időszámítás kezdődött a jótállás szabályaiban Magyarországon.

Jogos elvárás lett, hogy a drágább portéka működőképességét, megfelelő minőségét hosszabb ideig garantálja a gyártó, forgalmazó. A gyakorlatban az új szabályok lényege, hogy a korábbi előírásokkal ellentétben a termék árától függ a garancia, vagyis a kötelező jótállási idő.

A jótállás korábban egységesen egyéves időtartama ennek megfelelően 100 ezer forint feletti eladási árnál a kétszeresére, 250 ezer forint felett pedig a háromszorosára nőtt.

A sávos jótállás ugyanakkor azt is jelenti, hogy

a kereskedő szerény mértékű árcsökkentéssel nemcsak vevőinek kedvez, hanem saját jótállási kötelezettsége időtartamát is rövidítheti.

A fogyasztó tudatos döntésén, megfontolt termékválasztásán múlik, hogy a kedvezőbb árat vagy a hosszabb garanciát részesíti-e előnyben.

Mi történik ha kuponnal vásárolok? 

A kuponnal alacsonyabb áron megvásárolt termékre, szolgáltatásra is az általános szavatossági-jótállási előírások és panaszkezelési szabályok az irányadók. A magazinokból, reklámújságokból kivágható, honlapokról, alkalmazásokból letölthető kuponokon feltüntethetik akár az árkedvezmény mértékét, akár azt, hogy egy termék áráért kettő kapható.

Érdemes rákérdezni az akció okára

Gyakori, hogy az ilyen termékekre nem vállalnak szavatosságot, de ezt a kereskedő csak akkor teheti meg, ha a termék hibája miatt szállította le a termék árát, és ezt jelzi is. A szavatosság korlátozása kizárólag erre a hibára vonatkozhat.

A jogszabályok alapján ha egy termék meghibásodik, a kereskedőnek attól függetlenül foglalkoznia kell a fogyasztó panaszával, hogy az le volt-e értékelve vagy sem.

Érdemes odafigyelni az akció határidejére, a különböző termékkapcsolásokra. Fizetés előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy levonták-e a kedvezmény összegét

– figyelmeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Inzelt Éva, a Budapesti Békéltető Testület elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, főleg a karácsony előtti időszakban hirdetnek az üzletek különböző akciókat, amikor 10, 20 vagy akár 30 százalékkal is olcsóbban lehet megvásárolni bizonyos termékeket. A fogyasztókban ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy pontosan melyik áru után jár a jótállás.

Fontos hangsúlyozni, hogyha egy termék 150 ezer forint volt az akció előtt, de a kuponnal 99 ezer forintért is hozzá lehet jutni, akkor annak a vételárnak az alapján számít a jótállási idő, amit kifizet érte a fogyasztó

– mutatott rá.

Az akciós termékek után is jár a jótállás, de fontos, hogy ez csak abban az esetben áll fenn, ha a leértékelés nem a termék valamelyik hibája miatt következett be. Példaként említette a bemutatótermi árukat.

via GIPHY

A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább nyílászárók​ra, ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre; ​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra; kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra; napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre; az elektromos rollerekre, drónokra stb. is jár garancia.

2021. január 1-jétől lépett hatályba a sávos jótállás. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki tartós fogyasztási cikket vásárol, akkor 10 001 és 100 000 forint között egy év, 100 001 és 250 000 ezer forint között két év és 250 001 forinttól pedig kötelezően három év jótállás van a termékekre. Az építőanyagokra külön szabályozás vonatkozik – magyarázta Inzelt Éva.

Hozzátette, természetesen a cégek vállalhatnak szerződéses jótállás keretében hosszabb tartamú jótállást.

A ruházati cikkek esetében az úgynevezett kellékszavatossági jogainkat érvényesíthetjük: kijavítást, kicserélést, árleszállítást, illetve végső esetben a termék árának a visszaadását kérhetjük.

Fontos szabály azonban, hogy van egy bizonyítási teher a vállalkozáson, tehát a termék megvásárlásától számított hat hónapon belül a termék hibáját úgy kell tekinteni, mintha fenn állt volna a termék eladásakor. Ezáltal a vállalkozásoknak kell magukat kimenteni, bizonyítani, hogy ez a hiba nem egy gyártási hiba, hanem nem rendeltetésszerű használatból eredő hibát jelent – hívta fel a figyelmet.


Jótállási jegy segíti a vásárlókat és a vállalkozásokat

A jótállási jegy minimális tartalmi elemeit jogszabály részletezi. Szerepeltetni kell rajta a kereskedő nevét, címét; ha nem azonos a forgalmazóval, a gyártó nevét, címét; a termék beazonosítására alkalmas megnevezését és típusát, és ha van, a gyártási számát. A jótállási idő kezdete szempontjából alapvető jelentőségű a vásárlás vagy üzembe helyezés időpontjának pontos rögzítése.

Ismertetni kell továbbá a fogyasztó jótállásból eredő jogait, érvényesíthetőségük határidejét és feltételeit. Az idei év elejétől

a jótállási jegyen fel kell tüntetni a vállalkozás bélyegzőlenyomatát és a kiállítás során a képviseletében eljáró személy aláírását is.

Január 1-jétől fokozottan ügyelni kell arra, hogy a jótállási jegyen minden esetben szerepeljen a termékre irányadó jótállási idő, amely az eladási ártól függően egy, két vagy három év lehet. Bár jogszabály nem írja elő, de ugyanezért célszerű a vételár feltüntetése is.

A jótállási jegy mintája a fogyasztóvédelmi portálról tölthető le, használata nem kötelező. A vállalkozások általa teljes körű tájékoztatást kapnak az előírt tartalmi elemekről, így könnyebben ültethetik át gyakorlatukba az új szabályokat. 2021-től a papíralapú mellett elektronikus jótállási jegy is kiadható.

A meghibásodott termékek javíttatását akár telefonra vagy mobilalkalmazásba letölthető e-számlával is intézhetjük,

ha annak tartalma mindenben megfelel az előírásoknak.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.


2021. november 23., Kedd

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága.


Veszprém megyéből indult útnak az ország karácsonyfája

Az ezüstfenyő eddig egy nemesvámosi ház udvarán állt.

#Nagykanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

+