Érdekes - 2021. október 30., Szombat
#halottak napja #mindenszentek #virág

Ezek az ideális virágok szeretteid sírjára

Ezek az ideális virágok szeretteid sírjára

(A kép forrása: 123rf.com)

Elhunyt szeretteink emlékét örökké a szívünkben őrizzük. Az Agroinform segít kiválasztani a sírjukra a legszebb virágokat.

Elhunyt szeretteink emlékét örökre a szívünkben őrizzük, és szeretnénk, ha sírhelyük mindig hozzájuk méltó módon nézne ki. Azonban az őszi, téli időszak nem kedvez a kültéri növények mindegyikének, így gondosan kell kiválasztani, hogy ezekben a hónapokban milyen növényekkel ültetjük be a sírhelyeket. Ilyenkor sok szempont kerül előtérbe. Milyen helyen található a sír, milyen gyakran tudjuk látogatni, melyek voltak az elhunyt kedvenc virágai.

A művirág is megoldás, és manapság már a különféle műnövények és műanyag koszorúk között is találni igazán szép és méltó díszeket szeretteink sírjára. Azonban találhatunk olyan valódi növényeket is, amelyek egész éven át gondoskodnak róla, hogy szeretteink sírja ne legyen üres.

A virágok mellett nagyon sokféle mécses közül választhatunk, melyek őrzik szeretteink emlékét. Ezek kiválasztásánál is nagyon sok szempont játszik szerepet. A méret, a szín, a forma, mind különféle választási lehetőséget biztosítanak számunkra. A mécsesek, gyertyák esetében azonban nagyon fontos, hogy őrizetlenül ne hagyjuk égve azokat a síron, mert akár a saját szerettünk sírjában, akár a környező sírokban kárt tehetünk vele. A mostani őszi időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk erre, hiszen a sírra hulló avar nagyon könnyen meg tud gyulladni.

Szeretnénk a legszebb, a legtartósabb megoldást megtalálni, és erre van is lehetőség. Az alábbiakban segítünk, milyen virágok milyen környezetben tudnak a legtovább szépségükkel adózni szeretteink emléke előtt.

Ezek a virágok díszíthetik szeretteink sírját

 • Fontos, hogy fákat, vagy nagy növésű cserjéket inkább ne ültessünk a sírra, hiszen nem lesz elegendő hely a számukra, és egy idő után megrongálhatják a sírkövet, vagy fejfát. Ha a sír mellé szeretnénk ültetni ezeket a növényeket, akkor is jól gondoljuk át, hogy a gyökereik, lombozatuk ne legyen zavaró, sem a szeretteink nyughelye, sem a környező sírhelyek számára.
 • Ha van rá lehetőség, érdemes egy kis padot elhelyezni a sír mellett. Így több időt tudunk nyugodt körülmények között eltölteni szeretteink sírjánál. A padot is lehet virágokkal díszíteni, például a háttámlára fel lehet futtatni különféle növényeket. A borostyán kitűnő választás lehet erre.
 • Az ültetendő növények fajtáját ezen kívül az is meghatározza, hogy milyen gyakran tudunk kimenni ápolni azokat, és hogy milyen helyen van a sír. Ha árnyékos helyen, akkor nem érdemes napfényt kedvelő fajtákat ültetni, mert nem fognak virágozni.
 • Az egynyári növények, vagy a fagyérzékeny évelők kitűnő választások, hiszen sokáig pompáznak a síron, ráadásul nem igényelnek túl nagy odafigyelést és vízigényük is alacsony.
 • Az örökzöldek mindig díszítik a sírhelyet, függetlenül az időjárástól és az évszaktól.
 • Bár rendszeres gondozást igényelnek, de jól tűrik a szárazságot a bojtocska, a bíborka, a porcsinrózsa, a begónia, a százszorszép, a bársonyvirág vagy az árvácska.
 • A napsütést kedvelő évelők és cserjék közül a krizantém, az őszirózsa, a babarózsa és a rózsa is nagyon jó választás lehet.
 • A félárnyékos helyen is nagyon szépen virágzik a hortenzia és a nefelejcs.
 • Előfordulhat, hogy a temető messze van a lakhelyünktől, vagy egyéb okok miatt nem tudunk túlságosan gyakran kilátogatni szeretteink sírjához. Ilyenkor érdemes olyan növényeket választani, amelyek nem igénylik a gyakori törődést. A frissen ültetett növények számára azonban mindenképpen szükséges az öntözés, így ha újonnan telepítünk virágokat a sírra, és nem tudunk kijárni öntözni, akkor időzítsük őszre az ültetést. Ilyenkor sokkal gyakoribb a csapadék és a napsütés sem olyan erős és égető, mint a nyári időszakban. Ha van lehetőség, rendeljük meg a sírgondozást, így egészen biztosan nem fognak kiszáradni a virágok.
 • Kevés törődést igényel, és a napos és a félárnyékos helyeket is kedvelik a törpe borbolyák, a madárbirsek. Az árnyékos helyeken érzi jól magát a szintén kevés törődést igénylő japán dérbabér.
 • Ha egész évben szeretnéd, hogy a sírhelyet növények díszítsék, választhatod a henye borókát, a levendulát, a törpe japán kecskerágót vagy a kövirózsát. Akár sziklakertet is létrehozhatsz a síron.
 • Az árnyékot kedvelő örökzöldek között is találhatsz megfelelőt. Ilyen lehet a japán kövérke, vagy a mahónia. De a borostyán is kitűnő választás.

Az emlékezés virágai

Sok sírhelyre nincs lehetőség virágokat ültetni, hiszen kővel vannak lefedve. Ilyenkor virágvázákba lehet kihelyezni az emlékezésvirágait.

 • A krizantém 30-50 cm magasságot is elérő bokros növény, mely egész nyáron és ősszel nyílik, így szép dísze lehet a sírnak, vágott virágként is.
 • A rózsa mindig méltó választás lehet egy temetőlátogatás esetén. A fehér rózsa az emlékezés virága, a piros rózsa a szeretet, a szerelem kifejezője.
 • A leggyakrabban a sírokra vásárolt vágott virágok a rózsa és a krizantém mellett a szegfű, a kála, a kardvirág. A cél, hogy minél tartósabb legyen, hiszen így fogja minél tovább díszíteni szeretteink sírját.
 • koszorú jó választás, hiszen sokáig képes díszíteni a sírhelyet. Készülhet élő virágból, vagy örökzöldekből, akár toboz díszítéssel. Az élő virágokat tartalmazó koszorúnál ügyelni kell, hogy az elvirágzás után ne maradjon a sírkövön. Ezért érdemes inkább örökzöld koszorút választani.

Még érdekes lehet ...


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.

+