Érdekes - 2021. november 01., Hétfő
#mindenszentek #halottak napja #krizantém

Iszonyúan népszerű ez a virág itthon

Iszonyúan népszerű ez a virág itthon

(Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

A krizantém (Chrysanthemum, népiesen: krizantén) egy 37 fajt számláló, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. A név görög származású, és aranyvirágot jelent. A krizantémoknak az ókor óta jelentős kultuszuk van a Távol-Keleten, amely a művészetekben is megjelenik. Kínában az ősz jelképe és külön ünnepe van. A koreai művészetben a „négy nemes növény” egyike, a szilva, az orchidea és a bambusz mellett, de Japánban is nagy megbecsülésnek örvend a „kiku”-nak nevezett krizantém - írja a Nébih. A temetők krizantémja az évelő növények közé tartozik, de a nemzetségben akadnak egynyári dísznövények és félcserjék is.

A növény nem kedveli a meleget, és a 30 fok feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták általában októberben virágoznak mivel a virágok kialakulásához 13-14 óra sötétségre van szükség. Ezt a tulajdonságát „rövid nappalos” –nak nevezzük. Alapszínei a fehér és a sárga, de ma már számtalan színben megtalálható. Az őszi krizantémnak több mint 5000 változata (fajtája) ismert. Az úgynevezett „szálas” krizantémnak jó a vázatartóssága, akár 2 – 3 hétig is eláll a vázában. Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat. A virágtípus szerint is csoportosíthatjuk, ismerünk egyszerű, féltelt és telt virágú fajtákat, de a virágok mérete, a virágszirmok mérete és alakja, a középső rész (kög) csöves vagy sugárvirág-volta is meghatározó. 

Ki ne hallott volna a pókhálós szirmú, a pompon, a gömb, félgömb, sugár, ernyő, japán, és margaréta típusokról, valamint a tüneményes anemone virágformáról. A leggyakrabban azonban csak nagy virágú vagy sokvirágú krizantémokról beszélünk. Ez utóbbinak a törpe, gömbös formájú fajtái az úgynevezett „multiflora” fajtakörbe tartoznak. A krizantémok nemesítése ma is gőzerővel folyik. A legnagyobb kuriózumnak egy Japánban előállított kék színű krizantém számít, amelyet géntechnikai eljárással állítottak elő (ez a szín különleges, és a természetes nemesítés útján nem előállítható). Bár ez a fajta állítólag még nem került a termesztésbe, a Nébih célkeresztbe vett, és a krizantém szaporítóanyagok GMO-vizsgálatát a 2022 évre betervezte.

A szakirodalom szerint hazánkban 3000 család foglalkozik országszerte krizantémtermesztéssel, akik közül mintegy 800 család lehet nagybani termesztő. A termesztés leginkább Kecskemét, Nyíregyháza, Dabas környékén folyik. A krizantémot hajtásdugványról szaporítják. A szaporítóanyagok jelentős részét Nyugat-Európából hozzák be a Nébih-nél regisztrált szaporítóanyag nagykereskedő cégek, ezek többnyire gyökeres dugványok, de hazánkban vannak olyan szaporítóanyag-termesztők is, akik az előbbi útvonalon beszállított anyanövényekről, maguk szedik a hajtásdugványokat és gyökereztetnek meg, vagy gyökér nélküli, úgynevezett „sima” dugványokat gyökereztetnek meg a termesztőberendezéseikben, hogy aztán értékesítsék azokat a hazai krizantém-termesztőknek.

(Forrás: Agrárszektor)

Még érdekes lehet ...


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+