Érdekes - 2021. november 12., Péntek
#klímaváltozás #fenntarthatóság #természetvédelem #Országos Meteorológiai Szolgálat

Időzített bomba ketyeg a jég alatt

Időzített bomba ketyeg a jég alatt

Illusztráció

A klímaváltozás legfontosabb kérdéseinek megértésében dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője segít eligazodni minket.

Áder János köztársasági elnök podcastjának vendége dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves intézmény. Előrejelzéseik óriási segítséget jelentenek a gazdák számára. Azonban a klímaváltozás ezeket az előrejelzéseket is kétségessé teheti.

Bár globális felmelegedésről beszélünk, idén tavasszal, április és május környékén, jóval hűvösebb volt, mint az elmúlt 20 évben. Ezzel szemben a Sarkvidéken jóval melegebb van, mint eddig valaha. A globális klímaváltozás számtalan kihívás elé állított már eddig is mindannyiunkat, de a jövőben még fokozottabban fog hatást gyakorolni ránk.

A globális felmelegedés és a globális klímaváltozás nem szinonimái egymásnak. A globális felmelegedés a föld globális átlaghőmérsékletének emelkedését jelenti. Vannak melegebb, és vannak hűvösebb területek. A globális klímaváltozás a globális felmelegedés hatására jön létre. Ez a változás térségünkben a szélsőséges időjárási események megnyilvánulásában mutatkozik meg leginkább.

A légkörben cirkulációs rendszerek alakulnak ki. Hazánk a nyugati szelek övébe tartozik, így az óceáni levegőt sodorja felénk a szél. A klímaváltozás miatt azonban a nyugat-keleti áramlás helyett észak-déli áramlás zajlik nálunk. A klímaváltozás a földtörténet során folyamatosan jelen volt, de manapság a folyamatok felgyorsultak.

Sokkal gyakrabban és sokkal intenzívebben következnek be  változások, így az időjárás jóval szélsőségesebbé vált, mint valaha.

A csapadék mennyiségében gyakran nincs jelentős változás a korábbi időszakokhoz képest, ám a csapadék jóval kevesebb nap alatt, óriási intenzitással képes lezúdulni. Ez pedig óriási károkat képes okozni többek között a mezőgazdaságban is. Különösen a viharokkal járó jégeső okoz hatalmas kárt.

A szén-dioxid-szint emelkedéssel együtt a földfelszíni hőmérséklet is emelkedik. Az éghajlatváltozást az üvegházhatású gázok okozzák. Nem csak a széndioxid, hanem a víz és a metán is súlyos károkat okoz. A széndioxid azért sokkal veszélyesebb a többinél, mert míg a víz légköri tartózkodási ideje mindössze 7 nap, addig a metáné 9 év, a szén-dioxidé pedig 150 év.

Külön veszélyt jelent és valódi időzített bomba a föld fagyott rétegei alatt tárolt metán.

Ezeken az örök fagy birodalmához tartozó területeken a földfelszín megolvadása miatt robbanásszerűen tud feltörni a metán. Ha nem figyelünk oda, eljöhet az a pont, amikor már nem fogunk tudni hatást gyakorolni a folyamatokra, ezért is kell tudatosan foglalkoznunk a klímaváltozás problémájával.

Az éghajlatváltozás nagyon összetett folyamat. A földfelszíni hőmérséklet emelkedése, a tengerek vízének savasodása és a vízhőmérséklet emelkedése is hatással van rá. Az óceáni áramlások módosulása is nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen éghajlat és időjárás alakul ki. Emelkedik a tengerszint, amely a hőtágulás hatására történik, és a jégtáblák olvadása is hatással van rá. Egyre modernebb adatgyűjtési és feldolgozási rendszerek állnak a rendelkezésre, így szerencsére ezek óriási segítséget jelentenek a klímavédelemért folytatott küzdelemben.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Virágzó pipacsmezők

Varga György, ezúttal Alsópáhoknál fotózott egy kiterjedt pipacsmezőt.


2022. május 19., Csütörtök

Milyen az igazán jó virágméz?

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták.


Már nem félnek a koronavírustól

Az szja-bevallás után utazni akarnak a családok.


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 12., Csütörtök

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.

+