Érdekes - 2021. november 12., Péntek
#mikroműanyag #műanyag #egészség #életmód #baba

Ijesztő mértékű a mikroműanyag-szennyezés a babák szervezetében

Ijesztő mértékű a mikroműanyag-szennyezés a babák szervezetében

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

Az, hogy ennek pontosan milyen hatása van a csecsemők, vagy akár a felnőttek egészségére még nem tisztázott, de talán józan paraszti ésszel is kijelenthető, hogy nem jó hír, és a mikroműanyagoknak semmi keresnivalójuk nincs az ember szervezetében.

Mikroműanyag mindenütt

Az új kutatások kimutatták, hogy a csecsemők szervezetébe jelentős mennyiségű műanyag kerül be és ugyanilyen jelentős mennyiség távozik is belőlük a pelenkába. Egy egészen friss tanulmány rámutatott, hogy az egyik legelterjedtebb mikroműanyag-típus átlagos koncentrációja tízszer magasabb esetükben, mint a felnőttek székletben. Ennek az anyagnak PET, avagy polietilén-tereftalát a neve, és széles körben használatos palackok valamint és poliészter textíliák gyártásánál.

A csecsemők magasabb szintű mikroműanyagnak fogyasztásának oka a kutatók szerint az lehet, hogy  ők még elsősorban a szájukat használják elsődleges tapasztalatszerzésre, mondhatni a világ felfedezésére, és amikor játékot vagy ruházatot vesznek a szájukba, az apró szálak és műanyagdarabok könnyedén bekerülnek a szervezetükbe.

Mérgező babaholmi

Azután ott vannak a műanyag élelmiszertárolók, tányérok, evőeszközök, poharak, cumisüvegek, szinte nehezebb olyan tápláláshoz használatos csecsemőknek gyártott tárgyat találni aminek nem műanyag az alapanyaga. Ezekről szintén folyamatosan válnak le apró darabok, melyek a babák bélrendszerébe kerülnek. A forró víz, melyben a tápszert feloldják szintén biztos recept egy átlagos mai műanyag palack szerkezetének meggyengítésére, és még apróbb műanyagdarabok leválasztására. A kúszó-mászó csecsemők úgyszintén sokkal valószínűbben találkoznak a poliészter szőnyegek mikroszálas anyagával mint a magasan a fejük felett sétáló felnőttek, és a legkisebbek ezeket a szőnyegdarabkákat is önkéntelenül elfogyasztják.

Arról még a tudósok között is vita folyik, hogy mit okozhat mindez, a csecsemők egészségére nézve. Sajnos nincs túl sok kutatási eredmény arról, hogy a környezetünket elszennyező és a testünkbe kerülő mikroműanyagok hogyan befolyásolják az emberi egészséget. A babákkal kapcsolatos frissen napvilágot látott tanulmány, ami az Environmental Science & Technology Letters folyóiratban jelent meg mindenesetre a tudós-társadalomban is sokakban keltett aggodalmat.

„A csecsemők nagy mennyiségű műanyagnak vannak kitéve, valamit tenni kell. A korai életszakaszok nagyon sebezhetőek"

- mondta el Kurunthachalam Kannan, a New York-i Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a kutatás társzerzője. A tudomány korábbi álláspontja szerint a dolog nem jelent nagy problémát, hiszen amire a gyereknek nincs szüksége, azt egyszerűen kikakilja. Egy 2019-es felfedezés azonban mindent megváltoztatott ezzel kapcsolatban. Kiderült, hogy az extrém kis méretű műanyagdarabok átjuthatnak a sejtmembránokon (a sejthártyán, ami a sejtjeink külső fala), beszivárogva így szervezetünk keringési rendszerébe. Amennyiben ez megtörténik a vérkeringésbe kerülő mikroműanyagok gyulladáshoz és sejthalálhoz vezethetnek, ami már az immunrendszerünkre is komoly hatással van - fejtette ki Kannan.

Ha mindez nem lenne elég baj

A műanyagok emellett számtalan vegyianyagot is tartalmaznak, beleértve ideértve az endokrin rendszert károsító anyagokat, amelyek megzavarhatják a szervezet hormonháztartását, és direkt összefüggésbe hozhatóak az anyagcserére, valamint a reproduktív és idegrendszeri egészségre gyakorolt ​​káros hatásokkal. A csecsemők természetesen sokkal sebezhetőbbek ezekkel a hatásokkal szemben, mint a felnőttek, mivel testük még mindig növésben, intenzív fejlődési szakaszban van, és az ekkor elszenvedett ártalmak illetve mérgezések hatása akár felnőttkorukra is áthúzódhat Kannan professzor szerint.

Kannan hat különböző egyéves gyermek székletmintáit tanulmányozta kollégáival New York-ban, és megvizsgálták három újszülött legelső kakiját is. A kutatók a hibák kiszűrése végett nem tesztelték a polipropilénnek nevezett, általában pelenkákban használt műanyagokat. Ehelyett PET-et és polikarbonátot (a telefontokok gyakori alapanyaga) kerestek, és mindkét keresett típust meg is találták, de jelentős különbséget csak a PET-koncentrációban észleltek a csecsemők és a felnőttek között. A felnőtt kontrollcsoportot 10 szintén New York-i felnőtt vizsgálata biztosította.

Hiányzó kutatások - hiányzó adatok

Szinte hihetetlen, de miközben már évek óta tudjuk, hogy minden fejlett világban élő ember hetente legalább egy bankkártyányi mikroműanyagot elfogyaszt, arról még mindig nem sokat tudni, hogy miként változik a lakosság mikroműanyag-expozíciója a különböző helyeken és populációkban (országokban, városokban). Ez az új tanulmány eképpen egyfajta figyelmeztető felkiálltás is lehet, hogy a további kutatások szükségességére is felhívja a figyelmet.

„Adataink kiindulási bizonyítékokat szolgáltatnak a csecsemők és felnőttek mikroműanyag expozíciós dózisairól, és alátámasztják a további, nagyobb minták vizsgálatának szükségességét, hogy azokból további adatokat kapjunk, és továbbfejlesszék az eredményeinket" - írták a tudósok a tanulmányban.

„Ez egy nagyon érdekes tanulmány, nagyon aggasztó számokkal. Mindent meg kell vizsgálnunk, aminek egy gyerek ki van téve, nem csupán a palackjaikat és a játékaikat" - mondta el a Wirednek Deonie Allen, a Strathclyde -i Egyetem tudományos munkatársa.

A húsz-harminc évvel ezelőtti közkeletű vélekedés, miszerint a műanyagok ártalmatlanok, az egyik fő oka annak, hogy azóta senki sem végzett megfelelő kutatásokat ebben az ügyben. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, több szövetségi támogatásra lesz szükség a kutatásokhoz, mert a még szélesebb körben végzett lakossági vizsgálatok gyakran megfizethetetlenül drágák. Több millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen vizsgálatot csak 1000 mintán elvégezzünk  - summázta Kannan.

(Forrás: Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.


2021. november 23., Kedd

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága.


Veszprém megyéből indult útnak az ország karácsonyfája

Az ezüstfenyő eddig egy nemesvámosi ház udvarán állt.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

+