Érdekes - 2021. november 14., Vasárnap
#Movember #bajusz #férfiak #egészség #egészség #életmód

Movember: középpontban a férfiak egészsége

Movember: középpontban a férfiak egészsége

(A kép forrása: TGE)

A Movember egy olyan, mára globális méreteket öltő jótékonysági és edukációs kampány, amely a bajuszviseléssel hívja fel a figyelmet a férfiak mentális egészségére, az öngyilkosság megelőzésére, valamint a mindmáig tabunak számító, de szintén sok áldozatot követelő prosztatarákra és a hererákra.

Az absztinenciát támogató száraz november mellett a Movember is olyan problémákra világít rá, amelyek világszerte óriási veszteségekkel járnak. Van, akinek ez lehetőség, hogy összekösse a kellemeset a hasznossal, hiszen egy hónapon át nem kell a reggeli borotválkozás nyűgjével foglalkoznia, és amúgy is sokaknak jól áll a borosta - még ha most kifejezetten a bajusz növesztése is a lényeg. A Movember szó ugyanis a moustache (bajusz) és a november szavak összekapcsolásából született. Mára már szinte a legtöbb világmárka kijön ilyenkor valamilyen célzott hirdetéssel, s így a bajusz nemcsak szexi lehet, hanem egy fontos mozgalom jelképe is.

HONNAN INDULT?

A visszaemlékezések szerint 2003-ban két jóbarát, Travis Garone és Luke Slattery békésen sörözgetett a melbourne-i Fitzroy-i Gypsy bárban, amikor beszélgetésük az időről időre visszatérő divatirányzatokra terelődött. A bajusz kapcsán azon elmélkedtek, hogy bár több évtizeden át kifejezetten divatos „kiegészítőnek" számított, a 2000-es években már egyáltalán nem számít trendinek. Kitalálták, hogy visszahozzák a bajuszviselés divatját, méghozzá nem is akárhogy.

A két barát úgy döntött, rábeszélik a többieket is, hogy növesszenek bajuszt, de ne csak úgy öncélúan. Egy barátjuk édesanyjától vették az inspirációt, aki az emlőrák megelőzésére akarta felhívni a figyelmet egy adománygyűjtési akcióval. A férfiak úgy döntöttek, hogy ők pedig a férfiak egészsége és a prosztatarák kapcsán indítanak kampányt. Megtervezték a Movember szabályait, melyek még ma is érvényben vannak, és megállapodtak abban, hogy tíz dollárt kérnek egy Movember-emblémaért. Travis megtervezte az első Movember -ogót, és körbeküldtek egy e-mailt azzal a felhívással, hogy Elég férfi vagy ahhoz, hogy az én emberem legyél? 30 srácot találtak is egyből, akik hajlandók voltak vállalni a kihívást.

Az első vállalkozó szellemű jelentkezők olyan nagy lelkesedéssel növesztették a bajuszukat, hogy a szervezők 2004-ben úgy döntöttek, hivatalossá teszik a koncepciót, és minden résztvevőt rávesznek, hogy a közös cél érdekében növesszenek bajuszt. Adam Garone javaslatára a Movembert magasabb szintre emelték. Regisztráltak egy céget és létrehoztak egy weboldalt a kampánynak. Justin Coghlan (JC) pedig csatlakozott az államközi kampány lebonyolításához. A többi pedig ma már, ahogy mondani szokás, történelem... Az egyre nagyobb méretű vállalkozás végül kinőtte magát, s főállásként kezdtek el vele foglalkozni. Idővel a téma is kibővült: a prosztatarák mellett a hererákra, a mentális problémákra (beleértve a depressziót, öngyilkosságot) és a fizikai inaktivitásra is kiterjedt a fókuszuk.

HAZAI MOZGALMAK

Később itthon is beérett a mozgalom és, a Movember Magyarország Egyesület 2009-ben indította az első Movembert "MentsManust" címmel. Az elmúlt évek során ez is kinőtte magát és már nemcsak novemberben, hanem egész évben zajlanak a szűrések. A MenstManust célja, hogy a lehető legtöbb helyszínre eljussanak információs anyagaikkal és PSA-szűrővizsgálataikkal. A MenstManust – Movember Magyarország Egyesület 2016-ban elindította a Prosztata Kommandót, amelynek keretében a különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken meghívásra egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik a megadott helyszínen és napon PSA-szűrést és szakmai tájékoztatást végeznek.

SZŰRŐVIZSGÁLAT FÉRFIAKNAK

A prosztatarák korai stádiumban még tünetmentes, emiatt nehezen felismerhető, de ebben a szakaszban még jó eséllyel gyógyítható. Ha az elsőfokú rokonnál (édesapa, testvér) fiatal életkorban (65 év felett) előfordult prosztatarák, akkor az átlagosnál magasabb kockázattal kell számolni, emiatt már 45 éves kor felett javasolt a prosztatarák szűrővizsgálata. Ha több elsőfokú rokonnál is előfordult fiatalkori prosztatarák, a kockázat még magasabb, ekkor már 40 éves kor felett javasolt a vizsgálat elvégzése. Az urológiai szakrendelésen a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. Ettől sok férfi retteg, de valójában fájdalommentes, rövid beavatkozás, ami nem mellesleg életmentő is lehet. Nőként sem egy leányálom a rendszeres méhnyakrákszűrésen való részvétel, de mindenképpen kellemesebb élmény, mintha már túl késő lenne.

MI IS EZ A PSA-SZŰRÉS?

Visszatérve a prosztatarákra: a néhány csepp vérből elvégezhető, 15 perc múlva kiértékelhető PSA teszttel kimutatható a prosztatarákkal szembeni veszélyeztetettség, ami kiegészíti az említett fizikális vizsgálatot. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy, kizárólag a prosztata mirigyhámsejtjei által termelt fehérje, amelynek megemelkedett szintje a prosztata megnagyobbodáséra vagy daganatára utal. A PSA szint megemelkedését a rosszindulatú daganat mellett egyéb tényezők is megemelhetik, ezért fontos, hogy amennyiben magasabb értéket mutatott a vizsgálat, további, szakorvosi vizsgálatok is történjenek a pontos ok kiderítése érdekében. A prosztaták fizikális vizsgálata és a PSA-szűrés mellett a herék rendszeres, tapintásos önvizsgálata is fontos. 20 éves kor felett havonta érdemes elvégezni, hogy időben kiszűrhetők legyenek az esetleges, kisebb eltérések.

Érdemes rendszeresen részt venni a szűréseken, és kihasználni a Movember nyújtotta lehetőségeket. Fontos, hogy az ember merjen segítséget kérni egyéb testi, lelki problémák esetén is, hiszen nem csak a prosztata- és hererákról szól a Movember.

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2021. december 04., Szombat

Drága kiskedvenceink milliós pórázon

A globális kisállat-felszerelések piaca – az állateledel-szegmens nélkül számolva – csaknem 37 milliárd dollárosra hízik 2025-re egyes előrejelzések szerint.


2021. december 03., Péntek

Mi kerül a karácsonyi halászlébe?

Tápláló és egészséges a magyar hal.


Masszázsra, pszichológusra és csapatépítőkre vágynak az irodai dolgozók

Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez.


Magyarország a csokimikulás-gyártás egyik fellegvára

Közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással, az üreges formacsokoládét gyártók közül pedig a legnagyobb a Nestlé.


2021. december 01., Szerda

A Pfizer vezérigazgatója szerint a tablettájuk hatásos lesz a szupervariáns ellen

A tervezés során szem előtt tartották azt a tényt, hogy a  legtöbb mutáció a vírus tüskefehérjékben van.


2021. november 30., Kedd

Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.


2021. november 29., Hétfő

A szépségápolási és egészségügyi termékek az idei karácsony slágerei

Előzetes becslések szerint idén is rendkívül magas, 20 százalék körüli lesz az e-kereskedelem bővülése, a statisztikák viszont azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a legkeresettebb termékkategóriákat illetően az ünnepek előtt.


2021. november 28., Vasárnap

Minden törődéssel többek leszünk!

Megható karácsonyi reklám készült Koltai Róberttel, a kisfilmet Magyarország mellett még nyolc másik országban sugározzák.


Mikor érdemes ágyba feküdni? A legújabb kutatásból kiderült!

Este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni: azok lesznek legritkábban szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtják álomra a fejüket.


2021. november 27., Szombat

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával.


2021. november 26., Péntek

Háromkarakteres betűszó lett az év szava

Az NFT olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 


A csatornahálózat fellélegezhet

Hidrogénezés útján alakítja át eldobható, szilárd lepénnyé a használt sütőolajat egy új találmány.


Haragos Pista is betoppant a desszertek birodalmába

Egy szaloncukros dobozon belül kétféle ízesítéssel találkozhatunk.


2021. november 24., Szerda

Megválasztották az év szaloncukrát

A gödöllői Sulyán Cukrászda „Egy falat Mennyország” sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet.


2021. november 23., Kedd

Semmit sem ér a több mint fél éve kapott oltás

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága.


Veszprém megyéből indult útnak az ország karácsonyfája

Az ezüstfenyő eddig egy nemesvámosi ház udvarán állt.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

+