Szilveszterre is szokták készíteni, de elkészülhet az év bármelyik időszakában (Fotó: Paczona Lászlóné)
Vízkereszt napja a farsang kezdete. Ilyenkor indulnak a vigasságok, a lakomák, amik egészen a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartanak. A hagyományok, mulatságok, maskarák mellett az evés természetesen ennél az ünnepkörnél is szerepet kap.
Itt van mindjárt a farsangi fánk, ami a szezon főszereplője a sütemények közül, de ne feledkezzünk meg a csörögefánkról vagy a rózsafánkról sem. Persze annak is rengeteg fogára való falat jut, aki nincs oda az édességekért. A disznóvágások többnyire még karácsony előtt, Tamás nap környékén le szoktak zajlani, de sokan a januári hidegeket használják ki a disznóölésre, a tor pedig bővelkedik mennyei falatokban.
Ha pedig valami különlegességre vágynánk, és megbolondítanánk a farsangot, süthetünk szerencsehozó malackákat, amik garantáltan mosolyra fakasztanak mindenkit.
Hozzávalók:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, majd az egészet 2 órán át pihenni hagyjuk. Akkor jó a tészta, ha nem ragad már hozzá a kezünkhöz. A fejek elkészítéséhez különböző méretű pogácsaszaggatóra lesz szükség. A fejet 5 centiméteres szaggatóval, az orrot pedig 3 centiméteres szaggatóval formázzuk. A fület szaggassuk ki 2 centiméteres darabokból, amiket aztán vágjunk négy felé.
Sütőpapírra tesszük a nagy formákat, rájuk az orrot, majd a füleket. A malacfejeket még sütés és összerakás előtt lekenjük tojás és pirospaprika elegyével, hogy az egyes részek jobban összetapadjanak. Szemnek használhatunk borsot, az orrokat pedig böködjük ki, például kés hegyével vagy még jobb, ha hurkapálcikával. 200 fokon, 15-20 percig sütjük.
A receptet köszönjük Paczona Lászlónénak.
(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)
A versenyzők vállukon tömlővel futottak fel 12 méter magas emelvényre, húztak fel súlyos felszereléseket, kalapácsos erőpróbán vettek részt, sugárcsővel céloztak, majd egy emberméretű bábut is célba kellett juttatniuk.
A fárasztás annyira megterhelő volt, hogy Gábornak begörcsöltek az izmai, barátja pedig még harapásokat is elszenvedett, amikor végül kézzel kiemelte a halat a vízből.
A biztonságos vérkészletek fenntartása nem lehetséges önkéntes véradók nélkül, őket ünnepeljük június 14-én.
Érdemes válogatni a lehetőségek közül.
Még nem közölték, hogy mikor lőhetik ki az asztronautákat a következő alkalommal.
A Zala vármegyei Nemesbükön 14,6 Celsius-fokot mértek, míg a Csongrád-Csanád vármegyei Kübekházán 34,5 fokot.
A hosszú hétvégén is számos program gondoskodik a kikapcsolódásról.
Piskor Fanni szőlész-borász szerint mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy nagyobb figyelem irányuljon a Badacsonyi borvidékre.
Színes, tartalmas a hétvége rendezvénykínálata. Ahogy mondani szokták: tessék választani!
Ételkóstoló is lesz a rendezvényen.
Te tudod, honnét indult a kezdeményezés?
Mutatjuk a részleteket.