Érdekes - 2022. január 25., Kedd
#farsang #fánk #csörögefánk #rózsafánk #mennyei falatok

Ha megbolondítaná a farsangot, süssön szerencsehozó malackát!

Ha megbolondítaná a farsangot, süssön szerencsehozó malackát!

Szilveszterre is szokták készíteni, de elkészülhet az év bármelyik időszakában (Fotó: Paczona Lászlóné)

Vízkereszt napja a farsang kezdete. Ilyenkor indulnak a vigasságok, a lakomák, amik egészen a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartanak. A hagyományok, mulatságok, maskarák mellett az evés természetesen ennél az ünnepkörnél is szerepet kap.

Itt van mindjárt a farsangi fánk, ami a szezon főszereplője a sütemények közül, de ne feledkezzünk meg a csörögefánkról vagy a rózsafánkról sem. Persze annak is rengeteg fogára való falat jut, aki nincs oda az édességekért. A disznóvágások többnyire még karácsony előtt, Tamás nap környékén le szoktak zajlani, de sokan a januári hidegeket használják ki a disznóölésre, a tor pedig bővelkedik mennyei falatokban.

Ha pedig valami különlegességre vágynánk, és megbolondítanánk a farsangot, süthetünk szerencsehozó malackákat, amik garantáltan mosolyra fakasztanak mindenkit. 

Így készíthetjük el:

Hozzávalók:

  • 35 dekagramm liszt
  • ½ teáskanál cukor
  • másfél teáskanál só
  • 5 gramm szárított élesztő
  • 10 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm tejföl
  • 1 darab tojás
  • 5 dekagramm zsír

 

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, majd az egészet 2 órán át pihenni hagyjuk. Akkor jó a tészta, ha nem ragad már hozzá a kezünkhöz. A fejek elkészítéséhez különböző méretű pogácsaszaggatóra lesz szükség. A fejet 5 centiméteres szaggatóval, az orrot pedig 3 centiméteres szaggatóval formázzuk. A fület szaggassuk ki 2 centiméteres darabokból, amiket aztán vágjunk négy felé.

Sütőpapírra tesszük a nagy formákat, rájuk az orrot, majd a füleket. A malacfejeket még sütés és összerakás előtt lekenjük tojás és pirospaprika elegyével, hogy az egyes részek jobban összetapadjanak. Szemnek használhatunk borsot, az orrokat pedig böködjük ki, például kés hegyével vagy még jobb, ha hurkapálcikával. 200 fokon, 15-20 percig sütjük. 

A receptet köszönjük Paczona Lászlónénak.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. augusztus 18., Vasárnap

2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája

Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Jöhetnek a kívánságok

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.


2024. augusztus 03., Szombat

Mesés nyári káposzta

Rekordszámú, negyven nevező közül választották ki a győztest.


2024. július 19., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. július 12., Péntek

Hétvégi programkavalkád

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. július 05., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. június 21., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.

+