Érdekes - 2022. február 04., Péntek
#egészség #nők #szív- és érrendszeri betegségek #életmód

Öltözz pirosba!

Öltözz pirosba!

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A szív- és érrendszeri betegségek a nők első számú gyilkosa, évente 3-ból 1 haláleset róható fel a számlájára. A nemzeti Öltözz pirosba! nap ennek a témának a fontosságára hívja fel a figyelmet. Óvjuk, védjük, de persze ne csak a női szíveket!

Közeleg a Valentin-nap, ami a szerelmes és szerető szívekről szól, de ma maradjunk még a női szíveknél! A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a magas vérnyomás, infarktus, szélütés ugyanis nemcsak a férfiakat érintik, ugyanúgy a nők számára is nagy fenyegetést jelentenek. A mai napon, azzal, hogy pirosba öltözünk, ennek a témának a fontosságára is felhívhatjuk a figyelmet. A piros a vér, a szív, az érzelmek, szenvedély színe is. Ma pedig emlékeztessen minket a megfelelő életmód és a megelőzés fontosságára is!

Az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) mai napra szóló kezdeményezése, a Go Red for Women hazánkban Pirosban a Nőkért címmel honosodott meg.

SZÍVESEN – EGÉSZ FEBRUÁRBAN

Február első péntekje az Öltözz pirosba nap, s az egész február is a szívről szól. Amerikában, de nálunk is érdemes minél többet foglalkozni a témával. Korábbi írásomban 10+1 tanácsot gyűjtöttem össze a szívvédő étrendhez. Ez alkalommal álljon itt 10 tény a nők kardiovaszkuláris betegségével kapcsolatban. Az adatok elsősorban amerikai elemzéseken alapulnak, de minden esetre elgondolkodtatóak.

1. A szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint a rák összes formája együttvéve. Ennek ellenére a nők mindössze 44%-a ismeri fel, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb egészségügyi veszélyt. Természetesen a daganatos betegségek okozta veszélyekről sem szabad megfeledkezni.

2. A 20 éves és idősebb nők közel 45%-a él valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel, és az Egyesült Államokban a várandós nők kevesebb mint 50%-a él egészséges szívvel.

3. A szív- és érrendszeri betegségek az első számú haláloknak tekinthetők az újdonsült anyák között, és az anyai halálozások több mint egyharmadáért felelősek. A színes bőrű (afroamerikai) nőknél a legmagasabb az anyai halálozási arány.

4. Összességében a nők 10-20%-ának lesz egészségügyi problémája a várandósság alatt, és a magas vérnyomás, a preeclampsia (terhességi toxémia) és a terhességi cukorbetegség (más néven gesztációs diabétesz) a várandósság alatt nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának kockázatát.

5. A menopauza nem okoz szív- és érrendszeri megbetegedéseket, de a menopauza közeledte azt a pontot jelöli a nők élete során, amikor a rájuk ható szív- és érrendszeri kockázati tényezők hatásai felgyorsulhatnak, így ebben a kulcsfontosságú életszakaszban döntő fontosságú az egészségre való fokozott figyelem.

6. A legtöbb szív- és agyvérzéses esemény megelőzhető lenne a megfelelő oktatással és életmódbeli változtatásokkal, például több testmozgással, a kiegyensúlyozott étkezéssel és a vérnyomás karbantartásával.

7. A magas vérnyomás okozta halálozás 51,9%-ban a nőket érinti, és az összes nő közül a színes bőrű (afroamerikai) nők 57,6%-a szenved magas vérnyomásban – ez több, mint bármely más faj vagy etnikum esetében.

8. A becslések szerint jelenleg 4,1 millió női stroke-túlélő él, az összes stroke-halálozás körülbelül 57,5%-a nő.

9. A nők gyakran kisebb valószínűséggel részesülnek újraélesztésben a szemlélődőktől, mert az (önkéntes) életmentők, akik éppen arra járnak vagy időben észlelik a rosszullétet, gyakran félnek a nem megfelelő érintéssel, szexuális zaklatással vagy az áldozat sérülésével kapcsolatos vádaktól.

10. A nők továbbra is alulreprezentáltak a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai (STEM) területeken, valamint a kutatásban. Valójában az Egyesült Államokban az összes állás közel felét (48%) nők töltik be, de a STEM területeken csak a 27%-át. Ezenkívül a klinikai kardiovaszkuláris vizsgálatokban résztvevők mindössze 38%-a nő.

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK – AMIK ELLEN TEHETÜNK ÉS AMIK ELLEN NEM

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése kapcsán fontos megemlíteni, hogy sajnos nem minden kockázati tényezőre lehetünk hatással. De amire igen, ott érdemes megtenni a tőlünk telhetőt. A nem befolyásolható kockázati tényezők közé tartozik a (biológiai) nem, az életkor, az öröklött családi hajlamok, a rassz, és az, ha már volt korábban infarktusunk, szélütésünk. Ezekkel együtt kell élnünk, azonban számos más dologra kihatással vagyunk, ezekre érdemes fókuszálnunk.

A mai nap arra is alkalmas, hogy átgondoljuk, melyik az a terület ezek közül, amelyeken változtatni szükséges. Ide tartozik a dohányzás, a túlsúly, elhízás, a mozgásszegény életmód, a meglévő magas vérnyomás, cukorbetegség, az emelkedett koleszterinszint (kiemelten az LDL szintjét). A megfelelő étkezéssel, rendszeres testmozgással, önfegyelemmel, kitartással ezek az állapotokon tudunk alakítani, javítani. Ezáltal csökkenteni lehet a további kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, a kialakulásuk esélyét, vagy elkerülni a lehetséges szövődményeket.

MIT TEGYÜNK?

1. Jelentkezzünk be egy teljes körű orvosi, kardiológiai állapotfelmérésre, még akkor is, ha nincs panaszunk! Az időben észlelt, kis mértékű eltéréseket könnyebb kezelni, s akár vissza is fordítani. Az emelkedett vérzsír-, koleszterinszint nem jár tünetekkel, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is sokáig rejtett maradhat. Ha odafigyelünk magunkra, néhány apróbb változtatással elkerülhető, hogy gyógyszeres kezelésre szoruljunk, vagy rosszabb esetben egy nem várt esemény hatására (stroke, infarktus) kórházba kerüljünk.

2. Tanuljuk meg az újraélesztés szabályait, így sürgős esetben életmentőként léphetünk fel a bajba jutottak megsegítésére.

3. Okostelefonunkra töltsük le a Szív City nevű applikációt. Ha jártasak vagyunk az újraélesztésben, mi is értesítést kaphatunk, ha a közelünkben valaki bajba jutott.

4. Vészhelyzet esetére az ÉletMentő applikációt is célszerű letölteni, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a sürgős esetekben az Országos Mentőszolgálat hívását. Legyen a mai piros ruha vagy akár csak a piros rúzs is figyelmeztetés magunknak és a környezetünknek is: az egészség az első!

(Forrás: Travelo/Schmidt Judit)

 

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 12., Vasárnap

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek.


2023. március 11., Szombat

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 08., Szerda

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.


2023. március 04., Szombat

Sokat lógunk a telefonon

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki az NMHH legfrissebb kutatásából.


Bútorvásárlás: az ár és a kényelem számít a leginkább

Leggyakrabban az elhasználódott darabokat cserélik le a magyarok.


2023. március 02., Csütörtök

Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.

+