Érdekes - 2022. február 04., Péntek
#egészség #nők #szív- és érrendszeri betegségek #életmód

Öltözz pirosba!

Öltözz pirosba!

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A szív- és érrendszeri betegségek a nők első számú gyilkosa, évente 3-ból 1 haláleset róható fel a számlájára. A nemzeti Öltözz pirosba! nap ennek a témának a fontosságára hívja fel a figyelmet. Óvjuk, védjük, de persze ne csak a női szíveket!

Közeleg a Valentin-nap, ami a szerelmes és szerető szívekről szól, de ma maradjunk még a női szíveknél! A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a magas vérnyomás, infarktus, szélütés ugyanis nemcsak a férfiakat érintik, ugyanúgy a nők számára is nagy fenyegetést jelentenek. A mai napon, azzal, hogy pirosba öltözünk, ennek a témának a fontosságára is felhívhatjuk a figyelmet. A piros a vér, a szív, az érzelmek, szenvedély színe is. Ma pedig emlékeztessen minket a megfelelő életmód és a megelőzés fontosságára is!

Az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) mai napra szóló kezdeményezése, a Go Red for Women hazánkban Pirosban a Nőkért címmel honosodott meg.

SZÍVESEN – EGÉSZ FEBRUÁRBAN

Február első péntekje az Öltözz pirosba nap, s az egész február is a szívről szól. Amerikában, de nálunk is érdemes minél többet foglalkozni a témával. Korábbi írásomban 10+1 tanácsot gyűjtöttem össze a szívvédő étrendhez. Ez alkalommal álljon itt 10 tény a nők kardiovaszkuláris betegségével kapcsolatban. Az adatok elsősorban amerikai elemzéseken alapulnak, de minden esetre elgondolkodtatóak.

1. A szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint a rák összes formája együttvéve. Ennek ellenére a nők mindössze 44%-a ismeri fel, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb egészségügyi veszélyt. Természetesen a daganatos betegségek okozta veszélyekről sem szabad megfeledkezni.

2. A 20 éves és idősebb nők közel 45%-a él valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel, és az Egyesült Államokban a várandós nők kevesebb mint 50%-a él egészséges szívvel.

3. A szív- és érrendszeri betegségek az első számú haláloknak tekinthetők az újdonsült anyák között, és az anyai halálozások több mint egyharmadáért felelősek. A színes bőrű (afroamerikai) nőknél a legmagasabb az anyai halálozási arány.

4. Összességében a nők 10-20%-ának lesz egészségügyi problémája a várandósság alatt, és a magas vérnyomás, a preeclampsia (terhességi toxémia) és a terhességi cukorbetegség (más néven gesztációs diabétesz) a várandósság alatt nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának kockázatát.

5. A menopauza nem okoz szív- és érrendszeri megbetegedéseket, de a menopauza közeledte azt a pontot jelöli a nők élete során, amikor a rájuk ható szív- és érrendszeri kockázati tényezők hatásai felgyorsulhatnak, így ebben a kulcsfontosságú életszakaszban döntő fontosságú az egészségre való fokozott figyelem.

6. A legtöbb szív- és agyvérzéses esemény megelőzhető lenne a megfelelő oktatással és életmódbeli változtatásokkal, például több testmozgással, a kiegyensúlyozott étkezéssel és a vérnyomás karbantartásával.

7. A magas vérnyomás okozta halálozás 51,9%-ban a nőket érinti, és az összes nő közül a színes bőrű (afroamerikai) nők 57,6%-a szenved magas vérnyomásban – ez több, mint bármely más faj vagy etnikum esetében.

8. A becslések szerint jelenleg 4,1 millió női stroke-túlélő él, az összes stroke-halálozás körülbelül 57,5%-a nő.

9. A nők gyakran kisebb valószínűséggel részesülnek újraélesztésben a szemlélődőktől, mert az (önkéntes) életmentők, akik éppen arra járnak vagy időben észlelik a rosszullétet, gyakran félnek a nem megfelelő érintéssel, szexuális zaklatással vagy az áldozat sérülésével kapcsolatos vádaktól.

10. A nők továbbra is alulreprezentáltak a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai (STEM) területeken, valamint a kutatásban. Valójában az Egyesült Államokban az összes állás közel felét (48%) nők töltik be, de a STEM területeken csak a 27%-át. Ezenkívül a klinikai kardiovaszkuláris vizsgálatokban résztvevők mindössze 38%-a nő.

KOCKÁZATI TÉNYEZŐK – AMIK ELLEN TEHETÜNK ÉS AMIK ELLEN NEM

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése kapcsán fontos megemlíteni, hogy sajnos nem minden kockázati tényezőre lehetünk hatással. De amire igen, ott érdemes megtenni a tőlünk telhetőt. A nem befolyásolható kockázati tényezők közé tartozik a (biológiai) nem, az életkor, az öröklött családi hajlamok, a rassz, és az, ha már volt korábban infarktusunk, szélütésünk. Ezekkel együtt kell élnünk, azonban számos más dologra kihatással vagyunk, ezekre érdemes fókuszálnunk.

A mai nap arra is alkalmas, hogy átgondoljuk, melyik az a terület ezek közül, amelyeken változtatni szükséges. Ide tartozik a dohányzás, a túlsúly, elhízás, a mozgásszegény életmód, a meglévő magas vérnyomás, cukorbetegség, az emelkedett koleszterinszint (kiemelten az LDL szintjét). A megfelelő étkezéssel, rendszeres testmozgással, önfegyelemmel, kitartással ezek az állapotokon tudunk alakítani, javítani. Ezáltal csökkenteni lehet a további kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, a kialakulásuk esélyét, vagy elkerülni a lehetséges szövődményeket.

MIT TEGYÜNK?

1. Jelentkezzünk be egy teljes körű orvosi, kardiológiai állapotfelmérésre, még akkor is, ha nincs panaszunk! Az időben észlelt, kis mértékű eltéréseket könnyebb kezelni, s akár vissza is fordítani. Az emelkedett vérzsír-, koleszterinszint nem jár tünetekkel, a cukorbetegség és a magas vérnyomás is sokáig rejtett maradhat. Ha odafigyelünk magunkra, néhány apróbb változtatással elkerülhető, hogy gyógyszeres kezelésre szoruljunk, vagy rosszabb esetben egy nem várt esemény hatására (stroke, infarktus) kórházba kerüljünk.

2. Tanuljuk meg az újraélesztés szabályait, így sürgős esetben életmentőként léphetünk fel a bajba jutottak megsegítésére.

3. Okostelefonunkra töltsük le a Szív City nevű applikációt. Ha jártasak vagyunk az újraélesztésben, mi is értesítést kaphatunk, ha a közelünkben valaki bajba jutott.

4. Vészhelyzet esetére az ÉletMentő applikációt is célszerű letölteni, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a sürgős esetekben az Országos Mentőszolgálat hívását. Legyen a mai piros ruha vagy akár csak a piros rúzs is figyelmeztetés magunknak és a környezetünknek is: az egészség az első!

(Forrás: Travelo/Schmidt Judit)

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.

+