Érdekes - 2022. február 27., Vasárnap
#mandulatej #méhek #életmód #természetvédelem

A mandulatej átka: méhek pusztulnak el a vegán csodáért

A mandulatej átka: méhek pusztulnak el a vegán csodáért

Illusztráció (A kép forrása: flickr)

Sajnos vannak valós tények, amelyekről semmit sem tudnak a fogyasztók, de egész biztosan találhatnánk még több más terméket is. Egyre nagyobb a kereslet a mandulatejnek nevezett növényi italokra, amelyeknek természetesen semmi közük sem a tejhez, sem a tehénhez, de annál inkább a méhekhez.

Minden télen méhek milliárdjait ébresztik fel idő előtt a téli álomból, Kaliforniába szállítják őket, és baktériumoknak, parazitáknak és mérgező növényvédő szereknek teszik ki őket, hogy a gyorsan növekvő mandulatejipar beporzóiként szolgálhassanak. A munka végeztével betegek és kimerültek lesznek, és jelentős részük többé nem tér vissza, évente akár 30 százalékuk is elpusztul. Mind a méhek, mind a fogyasztók jobbat érdemelnek: gondosabb tartást, illetve egészségesebb és valóban állatbarát termékeket – írja az actions.sumofus.org.

A jó hír az, hogy vannak olyan módszerek is a mandulatermesztésre, amelyek nem ölik meg a méheket, és nem is károsítják őket. Azonban a Blue Diamond (Almond Breeze), a világ első számú mandulatejmárkája nem vállalja, hogy 100 százalékban méhbarát mandulát és módszereket alkalmaz. A Danone, a Silk és az Alpro gyártója viszont azt mondja, hogy méhbarát minősítésre törekszik, de még nem vállalt konkrét határidőt a teljes technológiai átállásra.

Ezért nyilvános nyomást kell gyakorolnunk, hogy a mandulatejgyártó vállalatok a méhek védelmére keljenek, mielőtt túl késő lenne. Ezért nekünk, fogyasztóknak kell megkövetelni a méhbarát mandulatejet most.

A mandulatej a világ legnépszerűbb növényi teje, közel öt az egyhez arányban előzi meg a szója-, a kókusz- és zabtejet. Azonban a mandula nagy többsége, amiből készül, a kaliforniai Central Valley növényvédő szerekkel áztatott monokultúráiból származik.

A mandulatejgyártó vállalatok milliárdos profitra tesznek szert a környezetvédelemmel is törődő fogyasztók révén. Ezért mindent el kell követnünk azért, hogy a termékük fenntartható legyen, nem pedig olyan megafarmokkal spórolni, amelyek természetesnek veszik a méheket és elhullásukat, és ráadásul túlhasználják Kalifornia korlátozott vízkészletét is.

Ezért a méhszakértők pontosan elmagyarázták, hogyan tudnak a mandulafarmok egészségesebb élőhelyet teremteni a beporzók számára. Kellően hatékony összefogással elérhető, hogy minden mandulatejgyártó csatlakozzon a kezdeményezéshez. A Blue Diamond, a Danone és mások is igyekeznek megvédeni termékeik egészséges imázsát, miután a Guardian januárban publikálta a méhekről és a mandulatejről szóló cikket. Itt a tökéletes alkalom, hogy a méhek megmentését célzó mandulaforradalmat szorgalmazzunk!

Kutatások azt mutatják, hogy a márkák már tettek némi előrelépést: az Alpro a mediterrán térségben található, méhbarát élőhelyekről szerzi be a mandulát, ahol kísérleti jelleggel természetvédelmi programokat hajtott végre, míg a Silk a biodiverzitás növelésén dolgozik néhány kaliforniai farmon.

De sem az anyavállalat Danone, sem a versenytárs Blue Diamond (utóbbi még jobban lemaradt) nem kötelezte el magát az ellátási lánc teljes megújítása mellett, és csak egy konkrét ütemtervet állított fel arra vonatkozóan, hogy kizárólag méhbarát, tanúsított ültetvényekről származó mandulát használjon. Meg kell követelni, hogy a cégek csak méhbarát mandulát alkalmazzanak a gyártáshoz.

A méhek rengeteg mindenen mennek keresztül, hogy elhozzák nekünk az élelmiszert, amit nap mint nap megeszünk. Az a helyes, ha mi is valamit visszaadunk nekik, újra és újra! A SumOfUs mozgalom már több mint 20 milliós tagsága a méhek segítségére sietett, amikor szükségük volt rájuk. Ők szorgalmazták a leghalálosabb méhpusztító rovarirtó szerek betiltását, és rákényszerítették az európai és kanadai kormányokat, hogy törvényeket hozzanak a méhek egészségének védelmére a növényvédő szerek gyártóival szemben.

A mi segítségünkkel a mandulatejet is olyan tejtermék-alternatívává alakíthatjuk, amely mindenkinek jó lesz, beleértve a méheket is.

(Forrás: www.actions.sumofus.org / Agroinform)

Még érdekes lehet ...


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.

+