Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)
Félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni abból a 300 ezer tonna élelmiszerből, amit a magyar háztartások évente kidobnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közelgő ünnep alkalmából. A hivatal Maradék nélkül programja a húsvéti vendégvárás előtt az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében az okos tervezéshez ad támpontokat.
Az élelmiszerpazarlás világszintű jelenség, csak a magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet – jelezte az ünnepváró időszara időzítve kiadott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a vendégvárással járó előkészületek tudatosabb megtervezésére kérve a vásárlókat.
A visszafogott nagyböjti időszakot követő Húsvét során különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal, miközben sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni – figyelmeztet a Nébih, amelynek Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást.
Íme néhány ezek közül:
A húsvéti készülődés jegyében tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot is hirdetett a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, amire a pályaműveket április 17-ig várják.
(Forrás: VG)
Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.
Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?
A parasztember hite egyszerű és mély volt.
Érdemes jól átgondolni a húsvéti bevásárlást.
Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt.
Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.
Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.
A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.
Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.
A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.
Mutatjuk a részleteket.
Példakép lehet a fiatal, pályakezdő ápolók előtt