Érdekes - 2022. április 08., Péntek
#élelmiszerpazarlás #életmód #Nébih

Kukában végzi félmillió ember éves ételszükséglete nálunk

Kukában végzi félmillió ember éves ételszükséglete nálunk

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni abból a 300 ezer tonna élelmiszerből, amit a magyar háztartások évente kidobnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közelgő ünnep alkalmából. A hivatal Maradék nélkül programja a húsvéti vendégvárás előtt az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében az okos tervezéshez ad támpontokat.

Az élelmiszerpazarlás világszintű jelenség, csak a magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet – jelezte az ünnepváró időszara időzítve kiadott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a vendégvárással járó előkészületek tudatosabb megtervezésére kérve a vásárlókat.

A visszafogott nagyböjti időszakot követő Húsvét során különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal, miközben sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni – figyelmeztet a Nébih, amelynek Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást.

Íme néhány ezek közül:

  • Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
  • A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
  • Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
  • Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
  • Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
  • A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
  • A maradékokat egy kis kreativitással új fogások formájában lehet hasznosítani.

A húsvéti készülődés jegyében tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot is hirdetett a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, amire a pályaműveket április 17-ig várják. 

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2025. április 24., Csütörtök

Van pénz lóvéra

Rekordösszegű bírságot szabott ki a magyar rendőrség gyorshajtásért 2024-ben.


2025. április 22., Kedd

Ma van a Föld Napja

Mit tehetsz te a bolygóért és azon belül Zaláért?


2025. április 18., Péntek

A legmegrendítőbb nap

A parasztember hite egyszerű és mély volt.


2025. április 15., Kedd

Ezt mindenképp tudnod kell a sonkákról és a pácsókról

Érdemes jól átgondolni a húsvéti bevásárlást.


2025. április 13., Vasárnap

Tízéves Kéthely húsvéti parkja

Május 5-ig látogatható a park, amely napközben és esténként is nyitva áll minden érdeklődő előtt. 


2025. április 11., Péntek

Új pontyrekord a Balatonon!

Bakos Asztrik 28,8 kilós halat fogott.


Savanyú Jóska, a rettenthetetlen betyár a betegség helyett a halált választotta

Magyarország utolsó betyárja Zalában is fosztogatott, itt is fogták el.


2025. április 07., Hétfő

Zala titokzatos fürdőhelye

A tóból kilépő 33-35 °C-os gyógyvíz egy 10-12 méter széles, 13 kilométer hosszú csatornán át éri el a Zala folyót.


2025. április 04., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Borverseny és úti beszámoló is szerepel a kínálatban.


2025. március 30., Vasárnap

Vérfagyasztó csobbanás a Balatonban

A víz hőmérséklete alig haladta meg a 10 fokot, ám ez sem szegte kedvét annak a tíz bátor fürdőzőnek, akik vállalták az extrém élményt.


2025. március 28., Péntek
+