Érdekes - 2022. április 11., Hétfő
#húsvét #csokinyuszi #édesség #csokoládé

Édesipar: 900 tonna körül alakulhat az idei húsvéti fogyasztás

Édesipar: 900 tonna körül alakulhat az idei húsvéti fogyasztás

Archív (Fotó: MTI/Vajda János)

Az április 7-én megtartott sajtótájékoztatón Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta: az éves szinten 230 milliárd forintos piacuk összértékben nagyjából stagnál. A húsvét jelenti általában az éves forgalom 5 százalékát, a decemberi csúcs pedig a teljes fogyasztás 25 százalékát.

A magyar fogyasztók egyharmada naponta eszik valamilyen édességet. Egy átlagos hazai fogyasztó éves szinten 10-11 kg édességet fogyaszt, amelynek a harmada fagylalt, a harmada keksz, nagyjából a negyede csoki (ez volumenben fejenként 3 kilogramm) a kisebb kategóriákat: a cukorka, praliné, csipsz jelentik.

Nem maradtak készleten, raktáron a szezonális termékek, szemben 2020-al. A szegmensben stabil húsvéti keresletre számítanak. Elhangzott: marad a csokinyúl – csokitojás és egyéb figurák sorrendje. A fogyasztás mennyisége 900 tonna körül alakulhat.

Bár a pandémiás hatások nincsenek jelen, ám kitört a háború, így súlyos nehézségekkel szembesül az édesipar is: számos alapanyag elérhetetlen, a végső bekerülési ár tervezhetetlen, a beszállítókkal az euro alapú elszámolást a fogyasztók felé nem lehet érvényesíteni - mondta el az elnök.

A sajtóeseményen innovációkról is szó esett: a termékinnovációk egyik fő trendje, hogy nemcsak a technológia, de az ízek területén is léteznek újdonságok.

Erre kevésbé ismert példa a 3 fő csokoládétípus mellett néhány éve hódítani kezdő negyedik, a „szőke csokoládé”, karamellizált fehér csokoládé. A trendet a hazai termékek is követik: pl. női csokoládé, vagy a liofilizált gyümölcsös csokoládé.

Szintén jellemző trend - hangzott el - hogy a technológiai fejlődésnek ma már nincsenek határai. Kezdve az idei ISM nyertes 3D-ben egyénileg kinyomtatható egyedi gumicukortól, a meghökkentő csokoládétáblákig, az átlátszó rágógumitól az aranyszínű bonbonbevonatig, vagy a cukormázhártyáról a desszertre simítható tigrismintás dekorációig minden megvalósítható, ami egyben azt is jelenti, hogy az impulzusváráslás egyik alapkövetelményét is képesek teljesíteni: valódi újdonságot tudnak kínálni.

Az édesiparban a húsvéti szezonra 3-4 hónapig készültek a gyártók és a kereskedők, ezért is volt nagy tragédia, hogy 2020-ban és 2021-ben gyenge volt a szezon, a járvány miatt kevesebbet találkoztak a családok.

A magyar fogyasztó is elkezdte keresni a „mentest” és az egészséges termékeket. A cukros-édesítős arány most háromnegyed-egynegyed a piacon, legalábbis a polcokon ezt látni.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.


2022. július 26., Kedd

A kütyük is nehezen viselik a forróságot

Az extrém hőség nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem a számítógépeket is.


2022. július 24., Vasárnap

Ők voltak a leggyorsabbak a Balaton-átúszáson

Két válogatott úszó, Vas Luca és Barabás Imre volt a leggyorsabb a 40. Balaton-átúszáson szombaton, amelyen rekord született a 12 ezres nevezéssel.


Elsőbálozók lettek az Anna-bál szépei

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.


2022. július 23., Szombat

Kajszi szezON – Valter Attilával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat a hazai kajszibarack-termesztésnek és az idei kajszitermésnek járt utána Valter Attila magyar bajnok kerékpárversenyzővel.

+