Érdekes - 2022. április 22., Péntek
#Föld napja #környezetvédelem #fenntarthatóság

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A rekordtömegeket megmozgató kampánynapot idén 52. alkalommal rendezik meg.

Április 22-én ünneplik világszerte a Föld napját. A környezetvédelem jelentőségére figyelmet felhívó kampánynap ötlete az Egyesült Államokból indult, ahol az 1960-as években kezdődött meg az érdeklődés az élővilág és a természetes környezet védelme, illetve a környezetszennyezés és az egészség közötti összefüggések felé – olvasható a szervező earthday.org oldalán.

A diákság háborúellenes tüntetései és az 1969-es kaliforniai olajkatasztrófa nyomán Gaylord Nelson szenátor egyetemi oktatókampányt vetett fel, bevonva az amerikai médiát és számos civil és egyházi szervezetet. Egy fiatal aktivistát, Denis Hayest nevezte ki szervezőnek, akivel közösen április 22-ére jelölték ki a kampánynapot – egy olyan hétköznapra, ami a tavaszi szünet és a vizsgaidőszak közé esik, amikor a legmagasabb a várható részvétel.

Az első, 1970-es Föld napja minden várakozást felülmúlva végül 20 millió amerikait vitt ki az utcákra – ez ekkor az ország népességének 10 százalékát tette ki. Mindmáig ez a legnagyobb egy napon tartott tüntetés az emberi történelemben. Az USA ennek következtében hozta létre az első környezetvédelmi ügynökséget, és a világon elsőként fogadott el különféle környezetvédelmi törvényeket.

A Föld napja 1990-ben nőtte túl magát Amerikán, ekkortól kezdve ünneplik Magyarországon is. 2016-ban ezen a napon írták alá a párizsi klímaegyezményt. 2020-ban újabb rekordot döntött a Föld napja: a koronavírus-járvány miatt ez lett a történelem legnagyobb internetes mozgósítókampánya, körülbelül 100 millió résztvevővel.

Befektetés a bolygónkba

A 2022-es Föld napjának mottója „befektetés a bolygónkba”. Idén világszerte szemétszedési akciókat szerveznek a nagy globális takarításnak elnevezett program keretében, középpontba kerül még a fenntartható divat a környezeti és társadalmi szempontból fenntartható ruházaton keresztül, a lombkoronaprojekt pedig a faültetésre buzdít.

A Föld napjának a környezettudatos oktatás ma is fontos része. A magyar Föld Napja Alapítvány felhívása szerint magunk is sokat tehetünk a környezetért: ültethetünk fát, termelhetünk haszonnövényeket, komposztálhatunk, csökkenthetjük az ételpazarlást, hatékonyabban szigetelhetünk, használhatjuk a közösségi közlekedést, lemondhatunk a felesleges csomagolásokról, élhetünk műanyagok nélkül, környezetbarát szerekre válthatunk, félkész, kész helyett friss hazait ehetünk, és vehetünk kevesebb állati eredetű terméket. Ezek mind ajándékok a környezetnek és az egészségnek egyaránt.

A Föld napja azonban nem az egyetlen nap, amikor környezettudatosan érdemes élni: az alapítvány kampányában a heti kihívásaira hívja fel a figyelmet, amelyek keretében a mindennapok részévé válhat a környezettudatosság.

(Forrás: boon.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.


2022. július 27., Szerda

Illegális növényvédő szerekkel kereskedőkre csaptak le 31 országban

Az Europol a kikötőkre, a repülőterekre és a szárazföldi határátkelőhelyekre fókuszált a három hónapos akció folyamán.


2022. július 26., Kedd

A kütyük is nehezen viselik a forróságot

Az extrém hőség nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem a számítógépeket is.


2022. július 24., Vasárnap

Ők voltak a leggyorsabbak a Balaton-átúszáson

Két válogatott úszó, Vas Luca és Barabás Imre volt a leggyorsabb a 40. Balaton-átúszáson szombaton, amelyen rekord született a 12 ezres nevezéssel.


Elsőbálozók lettek az Anna-bál szépei

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.


2022. július 23., Szombat

Kajszi szezON – Valter Attilával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat a hazai kajszibarack-termesztésnek és az idei kajszitermésnek járt utána Valter Attila magyar bajnok kerékpárversenyzővel.

+