Érdekes - 2022. április 22., Péntek
#Föld napja #környezetvédelem #fenntarthatóság

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A rekordtömegeket megmozgató kampánynapot idén 52. alkalommal rendezik meg.

Április 22-én ünneplik világszerte a Föld napját. A környezetvédelem jelentőségére figyelmet felhívó kampánynap ötlete az Egyesült Államokból indult, ahol az 1960-as években kezdődött meg az érdeklődés az élővilág és a természetes környezet védelme, illetve a környezetszennyezés és az egészség közötti összefüggések felé – olvasható a szervező earthday.org oldalán.

A diákság háborúellenes tüntetései és az 1969-es kaliforniai olajkatasztrófa nyomán Gaylord Nelson szenátor egyetemi oktatókampányt vetett fel, bevonva az amerikai médiát és számos civil és egyházi szervezetet. Egy fiatal aktivistát, Denis Hayest nevezte ki szervezőnek, akivel közösen április 22-ére jelölték ki a kampánynapot – egy olyan hétköznapra, ami a tavaszi szünet és a vizsgaidőszak közé esik, amikor a legmagasabb a várható részvétel.

Az első, 1970-es Föld napja minden várakozást felülmúlva végül 20 millió amerikait vitt ki az utcákra – ez ekkor az ország népességének 10 százalékát tette ki. Mindmáig ez a legnagyobb egy napon tartott tüntetés az emberi történelemben. Az USA ennek következtében hozta létre az első környezetvédelmi ügynökséget, és a világon elsőként fogadott el különféle környezetvédelmi törvényeket.

A Föld napja 1990-ben nőtte túl magát Amerikán, ekkortól kezdve ünneplik Magyarországon is. 2016-ban ezen a napon írták alá a párizsi klímaegyezményt. 2020-ban újabb rekordot döntött a Föld napja: a koronavírus-járvány miatt ez lett a történelem legnagyobb internetes mozgósítókampánya, körülbelül 100 millió résztvevővel.

Befektetés a bolygónkba

A 2022-es Föld napjának mottója „befektetés a bolygónkba”. Idén világszerte szemétszedési akciókat szerveznek a nagy globális takarításnak elnevezett program keretében, középpontba kerül még a fenntartható divat a környezeti és társadalmi szempontból fenntartható ruházaton keresztül, a lombkoronaprojekt pedig a faültetésre buzdít.

A Föld napjának a környezettudatos oktatás ma is fontos része. A magyar Föld Napja Alapítvány felhívása szerint magunk is sokat tehetünk a környezetért: ültethetünk fát, termelhetünk haszonnövényeket, komposztálhatunk, csökkenthetjük az ételpazarlást, hatékonyabban szigetelhetünk, használhatjuk a közösségi közlekedést, lemondhatunk a felesleges csomagolásokról, élhetünk műanyagok nélkül, környezetbarát szerekre válthatunk, félkész, kész helyett friss hazait ehetünk, és vehetünk kevesebb állati eredetű terméket. Ezek mind ajándékok a környezetnek és az egészségnek egyaránt.

A Föld napja azonban nem az egyetlen nap, amikor környezettudatosan érdemes élni: az alapítvány kampányában a heti kihívásaira hívja fel a figyelmet, amelyek keretében a mindennapok részévé válhat a környezettudatosság.

(Forrás: boon.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

2025-től a zöldségek és gyümölcsök csomagolásainak újrahasznosíthatónak kell lennie

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok dinamikus növekedésének.


2023. január 30., Hétfő

Itt a téli kátyúzások időszaka

A múlt hét rendkívül változékony, szeszélyes és csapadékos időjárásának köszönhetően időszakosan újabb burkolathibák keletkeztek az országos közúthálózaton is.


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is

+