Érdekes - 2022. május 04., Szerda
#WHO #egészség #életmód #elhízás #statisztika

WHO: az elhízás járványos méreteket öltött Európában

WHO: az elhízás járványos méreteket öltött Európában

Illusztráció (A kép forrása: Getty Images)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése jelentés szerint az elhízás és a túlsúly évente több mint 1,2 millió halálesetért felelős a régióban, és legalább 13 különböző ráktípussal hozható összefüggésbe.

Az elhízás aránya járványos méreteket öltött az európai régióban – figyelmeztetett a kedden közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája.

A felnőttek 59 százaléka és majdnem minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és várhatóan az európai régió egyetlen országa sem tudja megakadályozni 2025-ig az elhízás növekedését – tudatta a Politico.

A túlsúlyosság, illetve az elhízás mértéke a koronavírus-járvány idején a gyermekek és a tizenévesek körében is nőtt – derül ki néhány ország előzetes tanulmányaiból.

A WHO Europe kiemelte, hogy az ételkiszállítási alkalmazások is hozzájárulhatnak az elhízás problémájához, mivel a mozgásszegény életmódot ösztönözheti.

Az ételrendelő applikációk a pandémia idején váltak különösen népszerűvé, amikor a lakosság egyébként is otthon maradásra volt kényszerítve. Ráadásul sokaknak felborult az étkezési rendje is például a home office miatt, hiszen otthon nem sokan tartottak ebédidőt, vagy épp elcsúsztatták azt, mert nem voltak ott a megszokott kollégák, akikkel ki tudtak jár éttermekbe. 

Az elhízás ráadásul egységesen érinti az egész kontinenst. A jelentésben a WHO szakértője kiemelte: egyetlen ország sem mentes a kóros elhízástól, vagyis nincs olyan társadalom Európában, amely egészségesnek lenne mondható. 

A jelentés javasolt irányelvei szerint az éttermeknek a tápértékkel kapcsolatos információkat az alkalmazásokban is fel kellene tüntetni, és a felelősségre vonhatóság érdekében az ételkiszállító cégeket is élelmiszeripari vállalkozásnak kellene minősíteni. Emellett jelentős energiát kellene fektetni a szervezet szerint abba is, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy a saját egészségükért érdemes egészségesebben étkezniük és sportolniuk. 

Az elhízás legalább 13 különböző ráktípussal hozható összefüggésbe, és valószínűleg évente legalább 200 ezer új rákos megbetegedés kialakulását okozza a régióban.

Egyes országokban a következő évtizedekben az elhízás megelőzheti a dohányzást, mint a megelőzhető rákos megbetegedések vezető kockázati tényezőjét – írja a WHO jelentése.

Az Eurostat testtömegindex térképe szerint egyébként Magyarország kifejezetten rosszul áll a listán, nálunk csak a horvátok elhízottabbak Európában, a csehek pedig velünk egy szinten állnak. 

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 13., Szombat

Továbbra is Európa élén a hazai csemegekukorica

Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.


Még mindig sok helyen árulnak lejárt szavatosságú élelmiszert

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.


2022. augusztus 12., Péntek

Akár új személyit is igényelhetünk a Szigeten

Ellopták? Elveszett? Nem gond!


Ismét retró hétvége a balatoni vonatokon

Az idei év harmadik retró hétvégéje augusztus 13-án és 14-én lesz a Balatonnál, ahol újra utazhatsz a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Ennyibe kerülhet idén a beiskolázás gyermekenként

Az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén – közölte a REGIO Játékkereskedelmi Kft.


2022. augusztus 10., Szerda

Ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást a Szent István Napon

A leglátogatottabb alkalmazásboltokban már elérhető és letölthető a Szent István Nap rendezvényeivel kapcsolatos, a legfontosabb információkat tartalmazó ingyenes mobilapplikáció.


2022. augusztus 07., Vasárnap

Több lehet a gólyafióka

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak a fehér gólyák rendelkezésre álló idei költési adatai.


2022. augusztus 06., Szombat

Hamarosan jönnek a Perseidák

A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-ra esik.


Megvan az Év Strandétele

Díjazták a legjobb strandbüfét és strandbisztrót is.


2022. augusztus 03., Szerda

A Káli-medence poszt-apokaliptikus őrszemei

A Kővágóörs és Köveskál között emelkedő domb tetején áll az impozáns Emberi komédia szoborcsoport.


2022. augusztus 02., Kedd

Ilyen volt régen a Balatonon

Múltidéző fotók a cikkben.


2022. augusztus 01., Hétfő

Megvan Magyarország idei tortája

2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.


2022. július 30., Szombat

Nagy veszélyt jelentenek a madarakra a madzagok

A feleslegessé vált és természetbe kikerülő zsinórokat a madarak fészeképítéshez használják fel, onnan pedig már csak egy lépés, hogy bajt okozzanak.

+