Érdekes - 2022. május 12., Csütörtök
#nyelvtanulás #oktatás

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

Negyvenezer nyelvvizsgázó tűnt el két év alatt

(Fotó: MTI)

Drágultak a nyelvi képzések, emelkedtek a vizsgadíjak, előtérbe került az online oktatás, csökkent a nyelvtanulók száma, körkép a nyelviskolákról.

Magyarországon azoknak a nyelviskoláknak a száma, ahol van ügyfélszolgálat, ahova be lehet menni, van tanári munkaközösség, szakmai vezetés és nyelvvizsgát is szerezhetnek a tanulók országosan száz alatt van, azonban az otthon KATA-s vállalkozóként dolgozó nyelvtanárokkal közösen pedig a több ezres nagyságrendet érik el - mondta a VG-nek Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke.

A 90-es évek elején még több száz nyelviskola volt Magyarországon, tette hozzá a szakember, azóta folyamatosan csökken a számuk, miközben jó pár komoly, nagyobb nyelviskola is létrejött. 

Tanárhiány a nyelviskolákban is

A nyelvtanárokból munkaerőhiány van, mivel az ipar és szolgáltatás különböző területei elszívó hatással vannak, jellemzően a multinacionális vállalatoknál helyezkednek el, főleg az alacsony tanári fizetések miatt. A szakember problémaként említette, hogy a nyelvtanári szakokon a bemeneteli követelmények is enyhültek, alacsonyabb pontszámokkal vesznek fel hallgatókat és nyelvtudásbéli problémák is vannak. 

A tanárhiányról beszélt a VG-nek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke. 

2020-ban, mérettől és korábbi helyzettől függően 40-60 százalékos visszaesést tapasztaltak a nyelviskolák aminek 2021-ben is csak talán a felét tudták visszahozni. 

2022-ben a tavalyihoz képest minimális javulást, inkább a helyzet stabilizálódását látják az intézmények, egy sor teljesen új kihívással - tette hozzá. Eközben a nagyon gyorsan és tulajdonképpen sikeresen végrehajtott online oktatásra való átállás nagyon komoly költségeket jelentett az iskoláknak, miközben 2020-ban a vizsgázók száma 40 százalékkal esett vissza – mondta a szakember.

A nyelvvizsgázási hajlandóság folyamatosan csökken az államilag elismert nyelvvizsgák piacán – ezt nyilván befolyásolták az előző évek nyelvvizsga-amnesztiái és az, hogy a külföldi továbbtanulás érdekében sokan a nagy, nemzetközi nyelvvizsgákat részesítik előnyben - mondta a VG-nek Lancz Alexandra, az  iTOLC vizsgaközpont vezetője, a számítógépes nyelvvizsga központot 2019-ben akkreditálták elsőként Magyarországon.

Két év alatt 40 ezerrel kevesebb nyelvvizsgázó

Az Oktatási Hivatal nyelvvizsga statisztikai adatai szerint a nyelvvizsgázók száma évek óta csökkenő tendenciát mutat. 

2021-ben összesen 62 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát, 2020-ban 59 ezren, a pandémia előtti évben pedig 82 ezren. 

A világjárvány két évében közel 40 ezerrel kevesebb nyelvvizsgabizonyítványt állíthattak ki az iskolák, de a szakember szerint az évente 75-80 ezer nyelvvizsgázó szám hamarosan visszatérhet, bár a Légrádi Tamás hozzátette, hogy egy demográfiai hatás is jelen van, hiszen annak a korosztálynak a száma, akik nyelvvizsgát tehetnek, évről évre csökken.

A nyelvvizsgázók száma azért is csökkent, mert az oktatási kormányzat egy korábban megalkotott rendelet bevezetését is elhalasztotta, a tervezet szerint 2020-tól a felsőoktatásba jelentkezőknek bemeneti követelmény lett volna a B2-es nyelvvizsga. A pandémia alatt pedig a felsőoktatásban végzők a nyelvvizsga amnesztiát kaptak így nyelvvizsga bizonyítvány nélkül is átvehették a diplomájukat, ez is hátrányosan érintette a nyelviskolákban a tanulók és vizsgázók számát. 

Drágult a nyelvtanulás

Kérdésre válaszolva Légrádi Tamás elmondta, a nyelviskolákban sem maradhatott el a béremelés, amit jellemzően a megemelt óradíjából tudtak finanszírozni az iskolák. 

A nyelvórák árai 15-20 százalékkal emelkedtek az elmúlt 1-2 évben. 

Példaként említette, hogy egy vállalati csoportos nyelvképzésnek 4500-6000 forint az óradíja, de a speciális képzések díja ennél magasabb. A nyelvtanulásban további változást jelentett az is, hogy az online oktatást a diákok és a tanárok is megkedvelték - tette hozzá a szervezet elnöke. A nyelvvizsgák tekintetében pedig a személyes vizsgák vannak többségben, de a jövő az online vizsgáztatásé is lehet – mondta Légrádi Tamás.

A vállalati nyelvoktatás is megsínylette a helyzetet

A nyelviskolai ágazat piacának nagyjából kétharmadát kitevő vállalati nyelvoktatás a járvány első évében megfeleződött - mondta Rozgonyi Zoltán. Azok a cégek, akik akkor elfogadták az online tanfolyamot mint alternatívát, nagyobb részben azóta is élnek ezzel a lehetőséggel. Mások vagy kivártak, vagy végképp eltűntek. A lakossági tanfolyamokon a járvány kezdetekor már futó tanfolyamok zömét online formában tartották meg, utána azonban ezek túlnyomórésze leállt. 

2021-2022-ben az figyelhető meg, hogy a jóval kisebb lakossági tanfolyami volumenen belül megnőtt az egyéni vagy páros képzést igénylők aránya, ők is inkább élnek az online lehetőséggel. 

A csoportos lakossági oktatás szenvedte el a legnagyobb és legtartósabb visszaesést. Sajátos jelenség, hogy az online oktatási formát a felnőtt, dolgozó korosztály hajlandó leginkább igénybe venni. A tanuló korosztály alapvetően elzárkózik ettől.

A pandémia hosszabb távon érzékelhető hatása az is, hogy a lakossági tanulók nagyobb számban pártoltak át magántanárokhoz, akik vegyesen online illetve sokan személyesen is fogadják a nyelvtanulókat. 

Az árakat folyamatosan korrigálni kell 

A nyelviskolákban a tanfolyamok árai megugrottak és folyamatosan emelkednek továbbra is. Míg a járvány előtt nagyon éles árversenyben 4-5 ezer forintos díjak is gyakoriak voltak, de Rozgonyi Zoltán szerint ma már kiszállásos vállalati órákért akár 8-9 ezer forintot is elkérnek Budapesten. A lakossági piacon sokkal visszafogottabb áremelkedést látnak, 2020-ban szinte senki nem emelte a tanfolyami díjakat, utána 10-15 százalékos áremelkedést volt. Ez azonban biztosan nem tartható és folyamatos áremelkedésre kell számítani a nyelvtanulóknak.

A világjárvány idejére sok más vizsgaközponthoz hasonlóan az iTOLC is befagyasztotta az árait, de az inflációhatás, valamint a személyi költségek jelentős drágulása miatt minimális áremelés mellett döntöttek. A drágulás mértéke vizsgatípusonként változó, a legmagasabb emelés nagyjából 8-10 százalék körül mozog - mondta Lancz Alexandra.

A tanfolyamdíjak ugyanakkor csoportméret és település szerint széles sávban szórnak, minimum 1600 forintot és a kétezer forintot jóval meghaladó összeget is kérnek egy 45 perces óráért. 

2020 után 5-10 százalék közötti vizsgadíj-emelkedést is tapasztalható a vizsgaközpontokban. Ez azonban bizonyosan nem lesz tartható idén, egyértelmű, hogy év közben - ismét szokatlan módon - akár többszöri emelkedéssel is számolni kell. Egy középfokú nyelvvizsga díja jelenleg 35-40 ezer forint között mozog, de várhatóan hamarosan átlépi a 40 ezres határt, ahogy ez a C1-es felsőfokú nyelvvizsgákkal már év elején megtörtént – mondta Rozgonyi Zoltán.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

30 projekt már jelenleg is várja a támogatókat a platformon.


2022-ben is keresik a Balaton legjobb strandját

A Balatoni Szövetség 2022-ben is megrendezi hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ötcsillagos zászlót kapnak a legjobbak. Május 31-ig lehet nevezni.


2022. május 17., Kedd

A háztartások még nem érezték meg a háború gazdasági hatásait

Eddig még kitartott a lakosság fizetőképességének emelkedése.


2022. május 16., Hétfő

Drágábban is kapósak a nyári táborok

Az idő pénz, és ez a közmondás a táborok világában nemhogy aktuális, de különösen sürgető, ugyanis az árak sok vakációs lehetőségnél emelkedtek.


2022. május 15., Vasárnap

Holdfogyatkozásra ébredünk hétfőn: vörössé válik égi kísérőnk

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.


Csak óvatosan a napozással!

Veszélyes lesz az UV-B sugárzás.


2022. május 14., Szombat

Meglepetéssel készül a KSH a mezőgazdasági összeírásra

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása, a válaszadás kötelező.


Nincs veszélyben a Balaton, a hatóság cáfolta az álhíreket

A jelenlegi csapadékhiányos helyzet ugyan szélsőséges, de nem rendkívüli - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.


Újabb kikötők nyitnak, indul a tavaszi menetrend

Balatonboglár és Révfülöp kikötőkből már sétahajózási lehetőséggel is várják az utasokat.


2022. május 13., Péntek

Különleges Kolodko-szobor készül

A Skála Metró Áruház reklámfigurája, Skála Kópé és egy felhúzható Trabant mészkő szobra után most egy újabb Kolodko-miniszoborról jelent meg hír, ezúttal a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán.


2022. május 11., Szerda

Ismét kiváló vízminőséggel büszkélkedhet a Hévízi-tó

Csakúgy mint a korábbi években, idén is kiválónak minősítették a Hévízi-tó vizét. Az éves kötelező vizsgálat minden áprilisban esedékes. A vételezett minta egy öttagú skálán a legmagasabb fokozatot érte el.


2022. május 10., Kedd

Júniusig fészkelő baglyokat keres az ország

A madarat nem is kell látni, elég, ha halljuk.


Ismerd meg az erdőlakókat!

Új app segít, hogy elmondhasd a gyereknek, milyen állatot láttatok az erdőben.


2022. május 09., Hétfő

Hősképzést indít az Országos Mentőszolgálat

Bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait a mentők napján.


Kiszáradhat a Balaton 2050-re

Egy magyar kutató szerint akár már 2050-re kiszáradhat a Balaton.


2022. május 08., Vasárnap

Milliónyi kamilla festette sárgára a Hortobágyot

Az április utolsó napjaiban hullott esők nyomán virágba borultak a Hortobágy szikesei.


Megjelent és letölthető Magyarország turisztikai térképe

A legújabb turisztikai térkép segítségével megismerhetjük hazánk gyönyörű tájait.


Közös adatbázisba kerülnek a MÁV-Volán-csoport járművein elhagyott tárgyak

Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani.

+