Érdekes - 2022. május 15., Vasárnap
#napozás #egészség #életmód

Csak óvatosan a napozással!

Csak óvatosan a napozással!

Illusztráció (A kép forrása: Getty Images)

Egyre melegebb léghullámok érkeznek hazánk fölé egészen hétfőig,  hőmérséklet több fokkal az ilyenkor szokásos fölött alakul. Kedden azonban változás várható az érkező hidegfront hatására. A csapadék mennyisége és a lehűlés mértéke azonban még kérdéses – írja előrejelzésében a met.hu.

Sok napsütés mellett többnyire kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lehet az égen. Az ország nagy részén számottevő csapadék nem várható. Az Alpokaljára kis valószínűséggel besodródhat egy-egy záporos góc. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű. Késő estére jobbára 12 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Az előrejelzés szerint vasárnap és hétfőn is magas lesz az UV-B sugárzás.

Tévhitek a napozásról

Dr. Madeliene Gainers floridai bőrgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy maga a barnulás már tulajdonképpen a bőrkárosodás tünete, mivel ilyenkor a bőrünk azért válik sötétebbé, mert átcsoportosítja a melanin nevű bőrfestékanyagot. A melanin az UV-A sugárzás hatására úgy alakul át, hogy egészségkárosító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákot okozó folyamatokat indíthatnak el. A túlzásba vitt napozás károsíthatja a DNS-t, emellett látványosan felgyorsítja a bőr öregedését is - olvasható a Healthline szakportálon.

Tévhit például, hogy mindenképpen napozni kell ahhoz, hogy a szervezetünk elegendő D-vitaminhoz jusson. A szakember szerint megfelelő táplálkozással, illetve táplálékkiegészítő szedésével elérhető az egészséges D-vitamin-szint anélkül, hogy a bőrünket károsítanánk. Éppen ezért téves az az állítás, hogy a napfényben szegényebb hónapokban rendszeresen szoláriumba kell járni ahhoz, hogy elég D-vitamin legyen a szervezetünkben.

Szintén tévhit, hogy a sötétebb bőrtónusú embereknek nincs szüksége fényvédők használatára. Attól, hogy valakinek sötétebb a bőre, illetve nem hajlamos leégni, még ugyanúgy ki van téve az UV-sugárzás DNS-, illetve sejtkárosító hatásainak. A napozás, főleg fényvédelem nélkül az ilyen bőrtípusoknál is növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, és a bőr öregedési folyamatait is felgyorsítja. Az extra melanin a sötétebb bőrűeknél valóban jelent némi védelmet, de nem blokkolja az UV-sugárzást.

Az sem igaz, hogy csak napozással és szoláriumozással lehet barna bőrszínt elérni. Manapság már számos olyan termék (önbarnító krémek), illetve módszer létezik, amelyekkel az UV-sugárzás káros hatásai nélkül barnulhatunk. Ugyancsak téves az az állítás, miszerint egészen addig, míg nem égünk le, a napozás biztonságos. A napozás, különösen fényvédelem nélkül minden esetben növeli valamennyire a bőrrák kialakulásának kockázatát, és öregíti a bőrt, még akkor is, ha az adott pillanatban nem látunk a bőrünkön semmiféle károsodást, sérülést, leégési nyomot.

Tévhit az is, hogy csak az UV-B sugarak károsak. Tény, hogy az UV-B sugárzást kötik össze leginkább a leégéssel és a bőrrák kialakulásával, ugyanakkor az UV-A sugarak bőrkárosító, bőröregítő és a bőr textúráját rontó hatásairól sem szabad megfeledkezni, és ezek is károsítják a bőr DNS-ét. Éppen ezért nem igaz az sem, hogy a főleg UV-A sugarakkal barnító szoláriumgépek használata biztonságosabb lenne a napozásnál.

(Forrás: hirado.hu/ házipatika.com)

Még érdekes lehet ...


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.

+