Érdekes - 2022. május 18., Szerda
#online #közösségi piactér #vállalkozás #Brancs #támogatás #közösségi finanszírozás

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

Magyar közösségi piactér indult Brancs néven

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal - azaz a közösség erejével - gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

A közösségi piactér egy online platform, ahol az ötletek a közösség segítségével és támogatásával valósulnak meg. A szponzorok a támogatásért cserébe az ötletgazda által felajánlott termékeket vagy szolgáltatásokat kapják, jóval korábban, mint ahogy a termék elérhetővé válna a nagyközönség számára a piacon - ők lesznek az első vásárlók. Az ilyen piacterek mérséklik a vállalkozók piacralépési kockázatait és emellett lehetővé teszik a vásárlóknak, hogy az elsők között juthassanak hozzá hazai, innovatív, hiánypótló vagy különleges termékekhez.

Kiknek szól?

Az alkotók a Brancsot azoknak a hozzájuk hasonló tudatos magyaroknak tervezték, akik hisznek a közösség erejében, szívesen támogatnak hazai vállalkozásokat és előnyként tekintenek az átláthatóságra, a vállalkozói és a támogatói oldalon állva is. Emellett örömmel vállalnak aktív társadalmi szerepet és hisznek abban, hogy vásárlásaikkal, pénzköltési és befektetési szokásaikkal olyan egyéni döntéseket hoznak, amelyek alapjaiban képesek megváltoztatni és jobbá tenni a világot. A platform jelenlegi és jövőbeli ügyfelei egy-egy termékben vagy szolgálatásban nem csak a funkcionális hasznot látják, hanem a mögötte lévő embert, csapatot, az ő történetüket és belső motivációjukat is.

A Brancs indulásához 1000 jelentkező közül került ki az a közel 30 alaposan ellenőrzött projekt, amikbe a következő hetekben be lehet szállni és további több száz ötlet vár arra, hogy a platformon bemutatkozhasson. A kampányindításhoz nem szükséges prototípus, de minél előrehaladottabb, átgondoltabb és kézzelfoghatóbb egy terv, annál nagyobb valószínűséggel látnak benne fantáziát a leendő vásárlók is.

Hogyan működik?

A Brancs közösséghez bárki csatlakozhat kétféle módon: ötletgazdaként vagy vásárlóként. A platform a profitra épülő projektek mellett jótékony célokat is támogat, így van lehetőség arra is, hogy fontos társadalmi ügyek kapjanak nagyobb visszhangot. Kampányindítás és támogatás alkalmával is 8 különféle kampány kategória közül választhatnak az érdeklődők. A témák sokszínűsége is mutatja a Brancs csapat nyitottságát, hisznek benne, hogy itt minden ötlet megtalálhatja a maga számára releváns közösséget.

A projektek támogatói is biztonságban érezhetik magukat, hiszen a külföldi minta szerint alkalmazott “mindent vagy semmit” elv alapján egy kampány csak abban az esetben tekinthető sikeresnek, ha az adott kampány időszakon belül elérte a kitűzött célösszeget. Ha ez nem teljesül, a Brancs megtéríti a befizetett összeget a vásárló számára, de dönthet akár úgy is, hogy ezzel egy kampányt támogat.

Jutalom alapú közösségi finanszírozás

A jutalom alapú közösségi finanszírozáskor a projektgazdák általában kis pénzösszegeket gyűjtenek össze magánszemélyek nagy csoportjától. A vállalkozások sok esetben ekkor még nem rendelkeznek végleges termékkel vagy szolgáltatással és a továbblépéshez veszik igénybe ezt a modern tőkebevonási formát. A Kickstarter példája is bizonyítja, hogy a jutalom alapú közösségi finanszírozás módszerével is jelentős összeghez lehet jutni, miközben az ötletgazda tesztelheti vállalkozása piacképességét is.

Ötlettől a megvalósításig

A Brancs ötletgazdája Kövesdi Gábor, a közösségi finanszírozással létrehozott vegyszermentes, háztáji zöldségeket és termékeket kínáló MyFarm Harta alapítója, aki 2018-ban egy jó ötlettel és szülei vegyszermentes gazdálkodásban szerzett szakértelmével felvértezve vágott bele közösségi kertjük létrehozásába, melyhez az induló tőkét egy - magyar oldal hiányában - külföldi közösségi finanszírozási oldalon gyűjtötte össze. A kampányát 50 támogató összesen több mint 3 millió forinttal támogatta, így jött létre az első gazdaságuk a Bács-Kiskun megyei Hartán. A MyFarm az elmúlt években franchise vállalkozássá bővült és alapítványi formában működik. Ez a siker és a közösség erejébe vetett hit és bizonyítást nyert erő vezetett el 2022-ben a Brancs alapításához, ami jóval több és komplexebb, mint a nyugaton ismertté vált közösségi finanszírozási oldalak:

„Amiben leginkább különbözünk a Kickstartertől és az Indiegogótól, az az, hogy mi Magyarországon vagyunk, a magyar szürkeállományra és a magyar gondolkodásra próbáljuk az egészet felépíteni. Itt a vállalkozók és a potenciális vásárlók is másképp működnek, mint nyugaton, ahol a megkérdezettek 60-70 százaléka ismeri a közösségi finanszírozási modellt, Magyarországon ez csak 10-15%. Itthon a vállalkozók is teljesen mások. Mások az igényeik, más segítséget várnak el, és másképp kell őket támogatni. Mi sokkal több emberi energiát és funkcionális fejlesztést szánunk arra, hogy segítsük ezeket az embereket. Bízom benne, hogy az itthon is dinamikusan növekvő tudatos vásárlói körnek köszönhetően sok kitartó magyar vállalkozó tudja megvalósítani velük az álmait.”

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.


2024. február 22., Csütörtök

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

A vízlábnyom-kalkulátor legfontosabb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a pazarló életmódra.


Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. február 21., Szerda

Kanizsai valóság

Lassan hegymászókötélre lesz szükség...


2024. február 19., Hétfő

Tudatosabb élet

A növény földje nem hulladéktároló.


Tisztelet a hősöknek

Kinyíltak az első virágok az emlékművek között.


2024. február 06., Kedd

Iskolában az erdő

A gyerekek környezeti nevelését segíti az Országos Erdészeti Egyesület programja.


Esküvő kiállítás újra a HSMK-ban

Immár 14. alkalommal rendezik meg február 10-én 10 órakor az ingyenesen látogatható programot.


2024. február 05., Hétfő

Közeleg a tavasz?

Nyílnak a tavasz csodás hírnökei.


2024. február 04., Vasárnap

Rákellenes világnap

A betegséget kísérő lelki tényezők is komoly kihívást jelentenek.


2024. február 02., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. február 01., Csütörtök

2023 a nagy viharok éve volt

A nyári viharok közül kiemelkedik az augusztus eleji.

#Nagykanizsa

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

2024. március 18. - Kanizsa

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

2024. március 17. - Kanizsa

Új gyalogátkelőhely létesül

Új gyalogátkelőhely létesül

2024. március 17. - Kanizsa

Évtizedes problémát orvosol

Évtizedes problémát orvosol

2024. március 16. - Kanizsa

Együtt, a nemzetért!

Együtt, a nemzetért!

2024. március 15. - Kanizsa

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

2024. március 13. - Kanizsa

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

2024. március 12. - Kanizsa

+