Érdekes - 2022. május 19., Csütörtök
#utazás #külföld #nyaralás #koronavírus

Már nem félnek a koronavírustól

Már nem félnek a koronavírustól

(Illusztráció: Elnur)

Hatalmas, a járvány előtti nyárnál is nagyobb az érdeklődés az utazások iránt, és bár az irodák nem tudhatják, milyen pénzből foglalnak az ügyfelek, az adó-visszatérítés megkönnyíthette a családok tervezését.

A VG által megkérdezett utazási irodák nagy érdeklődést tapasztaltak az elmúlt hetekben, hónapokban, ám az nem állapítható meg egyértelműen, hogy ebben mekkora szerepe lehet a gyermeket nevelő szülőknek elutalt támogatásnak, amely meghaladta a 600 milliárd forintot. A visszatérített személyi jövedelemadó elköltését számos szektorban várják, a Kayak nevű portál például külön kalkulátort hozott létre, hogy az összegből melyik városokat célozhatják meg az utazni vágyók. Akikből sok van, hiszen az elmúlt két évben szinte állandóan lezárások és korlátozások befolyásolták a piacot, a viszonylag szabad utazás időszaka júliusra és augusztusra szűkült.

December óta intenzív érdeklődést tapasztalunk, az előfoglalási akcióban nagyobb volumenű állományra tettünk szert. Ez részben beleesett az szja-visszatérítés időszakába, és bár nyilván nem tudhatjuk, az ügyfeleink milyen forrásból utaznak, azt megállapítottuk, hogy sok gyermekes család tervezi a nyaralást – mondta a VG-nek Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója. Az előfoglalással kapcsolatban megjegyezte, a vállalat garantálta, hogy a forint gyengülése ellenére sem él az áremelési lehetőséggel, ha az ügyfél március 31-ig befizette a 40 százalékos előleget.

Az IBUSZ-nál azt tapasztalták, hogy az orosz–ukrán háború kitörését követően a sokk hatására egy-két hétig érezhető volt az érdeklődés csökkenése, ám mostanra ismét sok a foglalás, bátrabb az utazási kedv, alábbhagyott a koronavírussal szembeni félelem is. Termes Nóra elárulta, már nem a járványhelyzetről, a napi fertőzöttek számáról érdeklődnek az ügyfelek, hanem a korlátozásokról, az oltás vagy a teszt szabályairól.

Hozzátette, a kereslet minden várakozásukat felülmúlta, mert nem számítottak arra, hogy elérhetik a 2019-es számokat, ám most már optimistán tekintenek a nyári szezonra. A szakember szerint tudatosabbak az ügyfelek, nem hagyják az utolsó pillanatra a foglalást: az idén az olasz Riviéra a sláger, de a görög szigeteket is sokan keresik, továbbá az elmúlt két év csendje után újra nagy az érdeklődés Spanyolország iránt. Termes Nóra közölte, már most, nagyon korán elkezdődött a jövő téli egzotikus utak foglalása.

A Kartago Toursnál azt írták, hatalmas az érdeklődés, ám nem biztos, hogy ennek az szja-visszatérítés, vagy csak az szja-visszatérítés az oka.

Közrejátszik ebben, hogy túl vagyunk két év bezártságon és talán a koronavíruson is, egyre jobban oldják a járványügyi korlátozásokat, Magyarországon például szinte mindent eltöröltek. Ilyenkor, a jó idő beköszöntével általában amúgy is egy élénkülés kezdődik, de az előfoglalási számaink is rendkívül jól alakultak – szögezte le a cég, amely épp egy nagyobb reklámkampányt folytat Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével, és reményei szerint ez szintén hatással van a forgalomnövekedésre. A Kartago Tours elsősorban charteres repülőutakkal foglalkozik, a legnépszerűbb úti célok Törökország, Egyiptom, Tunézia és Görögország.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Pontyóriás akadt horogra Szigligetnél

Olyan kövér volt, hogy első látásra is biztos lehetett a horgász a rekordjában.


2023. március 20., Hétfő

Hétfőn 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

A nap-éj egyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka.


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 12., Vasárnap

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek.


2023. március 11., Szombat

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 08., Szerda

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.

+