Érdekes - 2022. május 19., Csütörtök
#méz #kutatás

Milyen az igazán jó virágméz?

Milyen az igazán jó virágméz?

(Illusztráció: Getty Images)

Magyar kutatók nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták. A vizsgált mézek közül két magyar és egy külföldi minta nedvességtartalma meghaladta a Magyarországon érvényes határértéket – olvasható a WESSLING Tudásközpont által szerkesztett és online formában megjelentetett Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap idei első számában.

Tápértékének, élettani hatásainak, aromájának köszönhetően a méz széles körben fogyasztott élelmiszer, amelyet a legtöbben édesítésre használnak, ám gyógyászati célra is kiváló, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásainak köszönhetően. A mézek összetételére és vizsgálatára vonatkozóan számos szabályozás létezik, ezek közül Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai és irányelvei a mérvadók.

Végh Rita és kutatócsoportja (mindannyian a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet munkatársai) különböző növényi eredetű, hazai és külföldi származású mézet hasonlítottak össze többek között nedvesség-, cukor-, hamu-, szabad aminosav- valamint pH érték alapján, de kutatásuk a magyarországi flórára jellemző növényekről származó virágporcsomók makrotápanyag-összetételének vizsgálatára, valamint a méz- és pollenminták színére is kiterjedt.

A szerzők tanulmányukban nyolc-nyolc különböző hazai és külföldi méz színjellemzőit és beltartalmi összetételét vizsgálták. Céljuk volt áttekinteni a Magyarországon forgalmazott, különböző eredetű mézek fizikai és kémiai jellemzőit, de megvizsgáltak egy külföldön, piaci forgalomból beszerzett mézet (ghánai vegyes virágmézet) is. A kutatók cikkükben ismertetik néhány, hazánkban is előforduló növényfajról származó virágpor beltartalmi összetételét és színjellemzőit is. A termékeket 20 órán át 38±2 °C-on szárították, majd szín alapján történő válogatással tíz almintát hoztak létre, amelyek botanikai összetételét is meghatározták. A méz- és pollenmintákat szobahőmérsékleten (20±2 °C), sötét helyen tárolták.

Végh és munkatársai kutatásuk során azt tapasztalták, hogy a vizsgált mézek közül két magyar és egy külföldi minta nedvességtartalma meghaladta a Magyarországon érvényes határértéket. A mézek redukáló cukor-tartalma 64,5 és 75,3 % között alakult, eredményeik alátámasztják tehát azt a megfigyelést, miszerint a mézharmat-mézek alacsonyabb redukáló cukor tartalommal rendelkeznek, valamint magasabb hamutartalommal és kémhatással, továbbá sötétebb színnel jellemezhetők, mint a nektár eredetű mézek. A mézekben a prolin volt a domináns aminosav: a hazai mézek közül az akác és a vegyes virág, a külföldiek közül pedig a kávévirágméz prolin tartalma nem érte el a 180 mg/kg-os minimális határértéket. A mézekben a sárga szín dominált.

 A vizsgálatba bevont szárított virágporcsomó-minták botanikai összetételének vizsgálatával igazolást nyert, hogy a felhasznált minták legalább 80%-ban a forrásnövényként megnevezett növényfajról származtak. A szakirodalmi adatokkal összhangban a termékek 57,9-74,0% szénhidrátot, 14,5-26,7% fehérjét, 1,4-10,5% nyerszsírt és 1,0-3,2% hamut tartalmaztak. Nedvességtartalmuk 4,9 és 8,2% között alakult, amely érzékszervi és mikrobiológiai szempontból is megfelel a követelményeknek. Színtulajdonságaikat tekintve a termékek nagy eltérést mutattak, de legtöbb esetben a sárga árnyalat dominált színükben.

Hazánkban hagyománya van a méhészkedésnek, a Kárpát-medence éghajlati és táji adottságai ugyanis kiváló minőségű mézek termelését teszik lehetővé. A méhek több mint 800 növényfajt látogatnak, amelyek közül több fajtaméz előállításra is alkalmas, a hazai mézpiac két fő terméke mégis a vegyes virágméz és az akácméz. Ez utóbbi hungarikumnak minősül, mivel Magyarországon nagy kiterjedésű akácerdők találhatók, az akácméz pedig belföldön és külföldön egyaránt keresett, magas minőségű termék. Kutatók export-import adatok vizsgálatával igazolták, hogy méztermelés vonatkozásában Magyarország jelentős előnnyel rendelkezik az Európai Unión belül, az EU összes méztermelésének számottevő része ugyanis hazánkból származik, ami a környezeti adottságok mellett annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencében viszonylag nagy a méhsűrűség, ráadásul a méhcsaládok száma is folyamatos növekedést mutat. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar méz az árversenyben alulmarad a világpiaci versenytársakkal, elsősorban az alacsonyabb minőségű, Kínából származó mézekkel szemben.

A laboratóriumi mézvizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.

(Forrás: Store Insider)

 

Még érdekes lehet ...


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!


2022. június 16., Csütörtök

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

Kilenc cukrászda pályázott a megtisztelő címre.


Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.


2022. június 15., Szerda

Jelentősen nőtt a kerékpárral közlekedők száma

Tavaly Magyarországon körülbelül 270 ezer kerékpárt értékesítettek.


2022. június 12., Vasárnap

Jó úton haladunk a közlekedés zöldítésében

Két év alatt két és félszeresére nőtt a hazai zöld rendszámos autók száma.


Tényleg eljöhet a négynapos munkahét ideje?

Egyre több helyen kísérleteznek ezzel, az eredmények biztatóak.


2022. június 11., Szombat

Cseresznye: van, ahol a termés fele tönkrement

Nem tett jót a cseresznyének az esős idő, különösen a Dunántúlon okozott károkat a rendkívüli időjárás.


Úgy tűnik, az üveg a legbiztonságosabb élelmiszer-csomagoló anyag

Egy új tanulmány legalábbis erre a következtetésre jutott.


2022. június 10., Péntek

Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante párlatversenyre

A Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényére közel ezer mintát küldtek be a pályázók.


A napokban virágzik az ország védett és ritka gyomnövénye

Mostanra a szántóföldek egykori jellegzetes lilavirágú gyomnövénye főként a vegyszeres gyomirtás és a gépi vetőmagtisztítás következtében nagyon megritkult, de a vetések szélén még megpillanthatjuk ezt a különös szegfűfélét.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+