Érdekes - 2022. június 10., Péntek
#vetési konkoly #virág #védett növény

A napokban virágzik az ország védett és ritka gyomnövénye

A napokban virágzik az ország védett és ritka gyomnövénye

(Fotó: Getty Images)

Mostanra a szántóföldek egykori jellegzetes lilavirágú gyomnövénye főként a vegyszeres gyomirtás és a gépi vetőmagtisztítás következtében nagyon megritkult, de a vetések szélén még megpillanthatjuk ezt a különös szegfűfélét.

A vetési konkoly (Agrostemma githago) – a gabonaföldek gyomnövénye – Magyarországon nem őshonos, a Földközi-tenger vidékéről származik. Az őszi vetésű búzával, rozzsal, árpával együtt csírázik, zöld tőlevelekkel áttelel, majd a következő nyáron virágzik – olvashatjuk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján. Az egyéves növény szirmainak különleges színe és az azokon messze túlnyúló csészecimpái a búzatáblák összetéveszthetetlen vendégévé teszik. Szára és levelei szürkések és selymesek a rájuk simuló szőröktől. Karcsú szára kb. 50-90 cm magas, öttagú virágai hosszú kocsányokon, laza álernyőben fejlődnek. A szirom bíborpiros, csúcsa lekerekített, finoman hullámos-csipkés szélű.

Nem gondolnánk, hogy erre a feltűnően szép, gabonamagasságú szegfűfélére már a Biblia is a gonosz megtestesítőjeként utal, illetve, hogy mennyi mondás kapcsolódik hozzá:

„búzába konkolyt hint”, „búzát vetett, konkolyt aratott”, „konkoly ott is terem, ahol nem vetik”, „ritka az a búza, kiben konkoly nincsen, ritka a szerelem, kibe hiba nincsen”, „terem a konkoly, ha nem vetik is”, „konkolyt a búzából, vétket a világból nem lehet kiirtani”, „konkolyos zsákot nem ugatja meg az eb”, „mást rostál, maga konkolyos”.

Ennek oka, hogy a 2021-ben az Év Vadvirága címet elnyert vetési konkoly minden része mérgező, magjai évezredeken át mérgezték (élvezhetetlenné tették) a lisztet és az állati takarmányokat. Aki a napokban figyelmesen jár-kel a szántók és kaszálók mentén, még elcsípheti ennek a csodálatos gyomnövénynek a június elején kezdődött virágzását.

A vetési konkoly 1993 óta Magyarországon a védett növényfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+