Érdekes - 2022. június 18., Szombat
#apák napja #ünnep #család

Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

(A kép forrása: Pixabay)

Magyarországon az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be a családokban, a gyermekek nevelésében. Az apai jelenlét nemcsak a gyermekek, de a férfiak számára is testi-lelki egészségvédő tényező. Ma már sokkal több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt élhet, hiszen több gyermek születik házasságban – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közleményéből.

Az apák napja az Egyesült Államokból terjedt el, ahol először egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte a megünneplését 1909-ben. Az apák napja aztán 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon. Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az Apák Napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik hazánkban is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztály körében.

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.

Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldogabb és elégedettebb az együtt élő apák és gyermekeik között.

202206172332_people-g2960d62c7_1920.jpg (1500×999)(A kép forrása: Pixabay)

Míg régen főként a család eltartása és védelme volt a legfontosabb szerepe egy férfinak, napjainkban már egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, manapság nagyjából a kisgyermekes apák háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás.

Ma már – a KINCS felmérése alapján – a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban pozitívabb szülésélményről számolnak be. A növekvő apai jelenlét és támogatás a várandósság és a szülés idején, de később, a kisgyermek gondozása során is jól érzékelhető: 2012 óta több mint tízszeresére nőtt a gyermekgondozási díjban részesülő férfiak száma.

202206172333_bonding-g1cfc9a781_1920.jpg (1500×1000)(A kép forrása: Pixabay)

Örömteli folyamat, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van. 2015-höz képest közel másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya. Korábban a gyermekek fele (52 százalék), ma már közel háromnegyede (70 százalék) olyan családba születik, ahol házasok a szülők.

Ez rendkívüli növekedés, ami Európában egyedül csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya hazánkban.

2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és a közel 40 százalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. Ezen kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már közel százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen.

Az apák napja kiváló alkalom arra, hogy még inkább hangsúlyozzuk: a család úgy lesz erős, ha abban a férfiak és a nők kiegészíti egymást, megosztják a családi teendőket és mind a ketten részt vállalnak a gyermekek felnevelésében.

Isten éltesse most az apákat!

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Ma 44 éves Garfield, mindenki kedvenc narancssárga, fekete csíkos, cirmos macskája.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+