Érdekes - 2022. június 19., Vasárnap
#Garfield #macska #képregény #Jim Davis

Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

Mindenki kedvenc macskája már 44 éve imádja a lasagnét és utálja a hétfőket

(A kép forrása: wallup.net)

Garfield története 1978. június 19-én jelent meg először, egy mindössze három képből álló „képregény” volt egy újságban. Még ebben az évben további negyven újság közölte le az ötletgazda, Jim Davis rajzát.

Az eredetileg négy főszereplősre tervezett képregénysorozat középpontjában egy elhízott, vöröscirmos macska, Garfield áll: Davis a nagyapjáról nevezte el és személyiségét is róla mintázta, aki saját szavai szerint „egy nagydarab, kötekedő férfi” volt. Jon Arbuckle karakteréhez egy 1950-es évekbeli kávéreklámból merített, Odie-t, Jon befogadott kutyáját (1978. augusztus 8-án jelent meg először) pedig egy autókereskedő reklámjának szereplője ihlette, amit Davis írt.

Garfield és 30 éves gazdája, Jon egy indianai városkában, Muncie-ben élnek

(amely egyébként Jim Davis otthona is). Velük él még a nagyfülű, nyáladzó beagle, Odie is; és később Garfield állatorvosa (és egyben Jon régi szerelme), Liz is megjelenik.

Sok történet Garfield falánkságáról és kövérségéről szól:

utálja a hétfőket, a diétákat és a sport minden formáját; állandóan vedlik (Jon nem kis bosszúságára), kínozza Odie-t és Jont.

Bár szinte mindent megeszik (kivéve a mazsolát és a spenótot), rajong a lasagnéért, szereti megenni gazdája szobanövényeit és más állatokat (főleg a madarakat és a halakat). Az étel iránti szeretete onnan ered, hogy egy olasz étteremben született, ahol azonnal megevett minden tésztát és lasagnét, amit meglátott.

Különleges kapcsolatban van otthona rágcsálóival;

kegyesen megkíméli az egereket, és néha még segít is nekik borsot törni a ház urának orra alá, mégis bármikor kész agyoncsapni a pókokat.

Más történetek Jon szegényes szociális készségeire és nőszerzési problémáira koncentrál – amit Garfield a maga szarkasztikus modorában gyakran emleget is. Sokszor felmerült a kérdés, hogy vajon érti-e Jon, mint mond Garfield– a képregényben azonban többször említik, hogy az emberek nem értik a macska beszédét, gúnyos megjegyzéseit.

202206190924_222.jpg (774×510)Jim Davis, Garfield alkotója 1983-ban (Forrás: B.Gomer/Getty Images)

Garfield hamar népszerű lett, és

Davis nem titkolt szándéka volt, hogy egy jó, piacképes karakterrel rukkoljon elő.

2013-ban már közel 2580 újságban és folyóiratban jelent meg, és Guinness-rekorder lett: a világon a legtöbb újságban leközölt képregényeként. Több rajzfilm- és animációs sorozat készült belőle, valamint két film, több képregénykötet és könyv is. Az évek során változott a grafika is: Garfield csíkjai, elkezdett két lábon járni, és egy kicsit fogyott is.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

A kánikula ellenére még nem dőlt meg a tavaly nyári áramfogyasztási rekord

Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a szolgáltató, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek.


2022. június 29., Szerda

Visszatérhet főszerepéhez Johnny Depp

A pletykák szerint a bajba keveredett színész több mint 300 millió dollárért térhet vissza A Karib-tenger kalózaiba, miután 2018-ban az exfelesége, Amber Heard által felhozott bántalmazási vádak miatt kirúgták a film színészgárdájából.


A legfontosabb tanácsok az M7-esen történő autózáshoz

A közútkezelő mondja el, mire kell figyelni a pályán.


Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

A félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül szerezte meg az elsőséget a Nyíregyházi Állatpark.


2022. június 28., Kedd

Miért kell kánikulában egy kicsi só az ivóvízbe?

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.


2022. június 26., Vasárnap

Repülőtéren, slamasztikában

Hosszú sorok, késések és járattörlések az európai repülőtereken – ezt tegyük, ha velünk is megtörténik.


Megvan a Balaton fagyija!

A Balaton fagyiját 9. alkalommal választották meg.


2022. június 25., Szombat

A sok ülés a szív ellensége

A sok ülés növeli a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport által publikált globális tanulmány.


2022. június 23., Csütörtök

Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica

Végre egy könnyen elérhető lehetőség, hogy kiváltsuk a törülköző széfeket.


2022. június 20., Hétfő

A levendulát ünneplik Tihanyban

A tizenhat napos programsorozat főszereplője az illatos lila virág, amiből akár még sört is főzhetnek. Fedezd fel a titkokat, és szedj egy csokor levendulát!


2022. június 19., Vasárnap

Berregnek a nagy szarvasbogarak

Magyarország és Európa legnagyobb termetű bogárfaja a nagy szarvasbogár, melynek hímje akár 10 centiméterre is megnőhet.


2022. június 18., Szombat

Tudtad, hol van Magyarország közepe?

Nem is ott van, ahol először gondolták.


Az apákat ünnepeljük június harmadik hétvégéjén

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony.


2022. június 17., Péntek

Ettél ma már zöldséget vagy gyümölcsöt?

Ha nem, mindenképp pótold ezt a hiányosságot!

+