(Fotó: Pixabay)
Összesen 305 éttermet, kocsmát, strandbüfét, lángosozót, illetve egyéb vendéglátóipari egységet mutat be a most megjelent Gasztrokalauz, de fűszerkertek, sajtkészítő műhelyek, fine dining éttermek is helyet kaptak a kiadványban és persze a vegán és “mentes” táplálkozást támogató vállalkozások sem maradhattak ki belőle.
305 éttermet, vendéglőt, strandbüfét, kocsmát, kávézót, lángosozót, hamburgerezőt, pékséget és egyéb helyet ajánl a nyaralók figyelmébe a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely idén tizedszer jelent meg. A bemutatott helyek közül 45 új, ezek jórészt idén nyáron nyitottak.
A Gasztrokalauz nemcsak azt foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, de bemutatja azt is, hogy a Balatonnál vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.
Tavalyhoz képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma, a „régi kedvencek” azonban túlnyomórészt működnek.
Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, és a „mentes étkezést” keresők is találnak már megfelelő helyeket.
A nápolyipizza-láz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell hosszan keresgélniük. A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, de nyilván a fine dining is jelen van a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, és a halak korábbinál jóval változatosabb használata.
Veszprémi pezsgés
A szerzők szerint a legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van. A város ugyanis gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa, az utcaképfejlesztési program támogatásával pedig már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.
Fűszerkertek & sajtkészítők
Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Magyar Konyha kiadványa nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv, az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat.
Mutat vendégasztalokat, kulturbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat egyaránt – mutatja be a gasztrokalauzt a közlemény.
(Forrás: balaton.hu)
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.
Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.
A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.
Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.
A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett
A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.
Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.
A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.
A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.
A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.
Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.