Érdekes - 2022. szeptember 16., Péntek
#rezsi #boltzár #válság

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Jöhet a vasárnapi boltzár?

(Illusztráció: Getty Images)

Szándék ugyan érezhetően lenne a nagyobb üzletláncoknál a vasárnapi boltzárra, külön-külön azonban nem szeretné egyikük sem felvállalni ezt a lépést, mert nem akarják elveszíteni vásárlóikat. 

A rövidített nyitva tartást ezért csak egységes szabályozással lehetne elérni – nyilatkozta a Népszavának Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A KASZ még a nyáron kezdett online aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy az üzletek zárjanak be legkésőbb vasárnap délben. A szakszervezeti kezdeményezés célja eredetileg ugyan a munkaerőhiány, és a dolgozók leterheltségének mérséklése volt, de az ötlet most a rezsiárak elszabadulása kapcsán is előtérbe került.

Karsai Zoltán számításai szerint a vasárnapi boltzárral a nagy üzletláncok több tízmillió forintot spórolhatnának a rezsin. Az egyik nagy élelmiszerlánc – a 2021-es vállalati mérlege alapján - napi átlagos villanyszámlája tavaly 26 millió forint volt, a földgázért pedig naponta 1,8 millió forintot fizetett a több mint 100 üzlete után. Azóta a rezsiárak elszabadulásával ez az összeg a többszörösére nőhetett. Ezt teljes egészében nyilván nem lehet megspórolni, hiszen a hűtőknek menniük kell, és a fűtést sem lehet teljesen kikapcsolni, azonban a pékárus kemencék és az eladótér világításának lekapcsolásával, a hűtők zárva tartásával a rezsiköltség 60-70 százalékát meg lehetne takarítani – magyarázta.

Az élelmiszerláncok üzleteinek többségében azonban a vasárnapi forgalom olyan gyenge, hogy így is többe kerül a rezsi és a bérek kifizetése, mint amennyi a bevétel – érvel Karsai Zoltán. Elmondása szerint több vállalati vezető is a vasárnapi zárás támogatásáról biztosította, feltéve, ha a többi üzlet is bezár. Azt viszont nem kockáztatná egyik lánc sem, hogy ő egyedüliként bezár, mert attól tartanak, hogy akkor vásárlóik nemcsak a csekély vasárnapi forgalmat vinnék máshová, hanem akár végleg át is pártolnának a konkurenciához. A szakszervezeti vezető azt ugyanakkor jelzésértékűnek tartja, hogy míg korábban az üzletvezetők rendre akadékoskodtak, ha valamit fel szerettek volna mérni a dolgozók körében, most két nagyvállalat is minden további nélkül beengedte őket aláírást gyűjteni. Eddig egyébként 2788 online aláírás gyűlt össze, ezért folytatja most a KASZ papíralapon is az aláírásgyűjtést. Nemcsak a kereskedelemben dolgozók írhatják alá, hanem bárki, aki egyetért a kezdeményezésünkkel – jelezte Karsai Zoltán.

(Forrás: Store Insider)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.


2022. szeptember 26., Hétfő

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 13., Kedd

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.


Már ötvenezren váltottak korszerű mobiltelefonra az NMHH készülékcsere programjában

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, és megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit.

+