Érdekes - 2022. szeptember 18., Vasárnap
#kirándulás #kutya #tippek #erdő #balesetmegelőzés

Őszi kirándulás kutyával

Őszi kirándulás kutyával

(Fotó: Pexels)

A kutyás kirándulásra és túrázásra talán a legjobb időszak az ősz. Nem kell tartanunk a kutyánkat veszélyeztető hőségtől, kellemes az időjárás, és a természet ezer színnel kápráztat el minket. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet! 

Kevés dolog szerezhet nagyobb örömet kutyánknak, mint egy kiadós sétán, vagy túrán a gazdival töltött idő. Jobb alkalom pedig, mint az őszi időszak kevés van. Nincs akkora hőség, ami kutyánkat veszélyeztetné, de még vacogni sem fogunk, és jó eséllyel melengető napsütés kíséri utunkat. Használjuk ki az őszt, induljunk el kutyánkkal a természetbe! Számtalan felfedeznivaló vár minket a hosszabb- rövidebb túraútvonalon, és bármelyik irányba is indulunk, a természet garantáltan elkápráztat minket ősszel is szépségével. 

A természetben töltött idő feltölti testünket és lelkünket is, oldja a stresszt, erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot a közösen szerzett élmények által. A nap végén pedig egy boldog és fáradt kutyussal térhetünk haza. Nézzük, milyen dolgokra kell odafigyelnünk, hogy a kutyás kirándulásunk zavartalan legyen: 

Védekezés a kullancsok ellen - egész évben!
Sajnos már egész évben tart a kullancsszezon, nem csak egyes hónapokban. Az őszi idő kedvez a vérszívóknak: már nem tűz annyira a nap és alábbhagy a szárazság is. Ne feledkezzünk meg az ellenük való védekezésről! Használhatunk nyakörvet, cseppeket, vagy tablettát: a lényeg, hogy valamilyen védelem legyen a kutyán az akár halálos kórt terjesztő kullancsok ellen. A séta végén nézzük át a bundáját, hogy még időben felfedezhessük az esetleg megkapaszkodott vérszívókat. 

Kirándulás kutyával
Figyeljünk a korlátozásokra! Vadászszezon és ebzárlat - ezek a legjellemzőbb korlátozási okok, amikre ősszel számíthatunk. Érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy a kiszemelt útvonalunkon nincs-e látogatási korlátozás, vagy egyéb szabályozás, hogy ne a helyszínen érjen minket meglepetés. A legtöbb esetben az adott területet kezelő szervezet, gazdaság honlapján feltüntetésre kerülnek a várható korlátozások. 

Érdemes kutyánkra és akár magunkra is valamilyen láthatósági ruhát, eszközt tennünk. Kedvencünket ne csak a szabályok, hanem biztonsága és védelme miatt is tartsuk pórázon, vagy hosszúvezetőn.  

A természet tépőzárai
Bogáncs, koldustetű, és hasonló ragaszkodó természetű “tépőzárak” várnak arra, hogy nadrágunk szárára, és - ami még rosszabb - kutyánk bundájára ragadhassanak. Nem kevés bosszúságot okoznak, különösen a hosszabb szőrű ebek gazdáinak: igazán nagy csomókba képesek összeállni a bundában. 

Legyünk szemfülesek, és kerüljük azokat a réteket, ahol felfedezzük jelenlétüket. Ha mégis keresztezik utunkat és beleakadnak kutyánk bundájába, óvatosan, esetleg egy fésű segítségével próbáljuk kiszedegetni őket.  

Jó idő, rossz idő
Hasznos lehet, ha néhány törölközőt is betárazunk az autónkba, bármikor jól jöhet! Ősszel keresztezhetik utunkat pocsolyák, sáros, vizes szakaszok. Több a csapadék, és kisebb napközben a hőmérséklet, ezért kevésbé szárad fel a talaj és az aljnövényzet egyaránt. A harmatos fűben egy idő után átnedvesedhet a kutya bundája, a kirándulás végeztével ilyenkor bizony jól jöhet a törölköző.

Saját esőkabátunk mellé bekészíthetünk egyet kutyánk számára is, így egy hirtelen kerekedett eső sem lephet meg minket. 

(Forrás: Csodás Magyarország)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+