Érdekes - 2022. szeptember 18., Vasárnap
#kirándulás #kutya #tippek #erdő #balesetmegelőzés

Őszi kirándulás kutyával

Őszi kirándulás kutyával

(Fotó: Pexels)

A kutyás kirándulásra és túrázásra talán a legjobb időszak az ősz. Nem kell tartanunk a kutyánkat veszélyeztető hőségtől, kellemes az időjárás, és a természet ezer színnel kápráztat el minket. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet! 

Kevés dolog szerezhet nagyobb örömet kutyánknak, mint egy kiadós sétán, vagy túrán a gazdival töltött idő. Jobb alkalom pedig, mint az őszi időszak kevés van. Nincs akkora hőség, ami kutyánkat veszélyeztetné, de még vacogni sem fogunk, és jó eséllyel melengető napsütés kíséri utunkat. Használjuk ki az őszt, induljunk el kutyánkkal a természetbe! Számtalan felfedeznivaló vár minket a hosszabb- rövidebb túraútvonalon, és bármelyik irányba is indulunk, a természet garantáltan elkápráztat minket ősszel is szépségével. 

A természetben töltött idő feltölti testünket és lelkünket is, oldja a stresszt, erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot a közösen szerzett élmények által. A nap végén pedig egy boldog és fáradt kutyussal térhetünk haza. Nézzük, milyen dolgokra kell odafigyelnünk, hogy a kutyás kirándulásunk zavartalan legyen: 

Védekezés a kullancsok ellen - egész évben!
Sajnos már egész évben tart a kullancsszezon, nem csak egyes hónapokban. Az őszi idő kedvez a vérszívóknak: már nem tűz annyira a nap és alábbhagy a szárazság is. Ne feledkezzünk meg az ellenük való védekezésről! Használhatunk nyakörvet, cseppeket, vagy tablettát: a lényeg, hogy valamilyen védelem legyen a kutyán az akár halálos kórt terjesztő kullancsok ellen. A séta végén nézzük át a bundáját, hogy még időben felfedezhessük az esetleg megkapaszkodott vérszívókat. 

Kirándulás kutyával
Figyeljünk a korlátozásokra! Vadászszezon és ebzárlat - ezek a legjellemzőbb korlátozási okok, amikre ősszel számíthatunk. Érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy a kiszemelt útvonalunkon nincs-e látogatási korlátozás, vagy egyéb szabályozás, hogy ne a helyszínen érjen minket meglepetés. A legtöbb esetben az adott területet kezelő szervezet, gazdaság honlapján feltüntetésre kerülnek a várható korlátozások. 

Érdemes kutyánkra és akár magunkra is valamilyen láthatósági ruhát, eszközt tennünk. Kedvencünket ne csak a szabályok, hanem biztonsága és védelme miatt is tartsuk pórázon, vagy hosszúvezetőn.  

A természet tépőzárai
Bogáncs, koldustetű, és hasonló ragaszkodó természetű “tépőzárak” várnak arra, hogy nadrágunk szárára, és - ami még rosszabb - kutyánk bundájára ragadhassanak. Nem kevés bosszúságot okoznak, különösen a hosszabb szőrű ebek gazdáinak: igazán nagy csomókba képesek összeállni a bundában. 

Legyünk szemfülesek, és kerüljük azokat a réteket, ahol felfedezzük jelenlétüket. Ha mégis keresztezik utunkat és beleakadnak kutyánk bundájába, óvatosan, esetleg egy fésű segítségével próbáljuk kiszedegetni őket.  

Jó idő, rossz idő
Hasznos lehet, ha néhány törölközőt is betárazunk az autónkba, bármikor jól jöhet! Ősszel keresztezhetik utunkat pocsolyák, sáros, vizes szakaszok. Több a csapadék, és kisebb napközben a hőmérséklet, ezért kevésbé szárad fel a talaj és az aljnövényzet egyaránt. A harmatos fűben egy idő után átnedvesedhet a kutya bundája, a kirándulás végeztével ilyenkor bizony jól jöhet a törölköző.

Saját esőkabátunk mellé bekészíthetünk egyet kutyánk számára is, így egy hirtelen kerekedett eső sem lephet meg minket. 

(Forrás: Csodás Magyarország)

Még érdekes lehet ...


2023. június 07., Szerda

Július 15-én tartják meg idén a Balaton-átevezést

A rajt ezúttal is Zamárdiban lesz, az indulóknak Tihanyig oda-vissza összesen nyolc kilométert kell megtenniük.


2023. május 25., Csütörtök

Hétvégi programajánló

A pünkösdi hosszú hétvége rengeteg érdekes programot kínál. Mutatjuk!


2023. május 20., Szombat

A Pannónia motorkerékpár még mindig vidáman szeli az utakat

Mintha csak most gördült volna ki a gyártószalagról, pedig már több mint 70 éves.


2023. május 16., Kedd

Rajzottak a méhek

Fán lógó méhrajt kellett begyűjteni Nagyrécsén.


2023. május 11., Csütörtök

Újabb Kányaváry siker

A 24. VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert a KRÓNIKA, a 2021-es hordós érlelésű chardonnay.


Kávéházak éjszakája

Pénteken és szombaton feltárulnak az espressók, cappuccinók és moccacinók rejtelmei Zalakaroson.


2023. május 10., Szerda

Rendhagyó kémiaóra Szepetneken

Látványos kísérletekből ezúttal sem volt hiány.


2023. május 09., Kedd

Mese- és élményséta a Sétakertben

A résztvevők meséken, játékokon keresztül ismerhetik meg a városi parkok élővilágát.


2023. május 06., Szombat

Varjútámadásra lehet számítani a lakott területeken

A varjúszülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen kicsinyeiket óvják.


2023. május 05., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2023. április 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Kikapcsolódna a hétvégén? Van miből válogatni.

+