Érdekes - 2022. szeptember 18., Vasárnap
#kirándulás #kutya #tippek #erdő #balesetmegelőzés

Őszi kirándulás kutyával

Őszi kirándulás kutyával

(Fotó: Pexels)

A kutyás kirándulásra és túrázásra talán a legjobb időszak az ősz. Nem kell tartanunk a kutyánkat veszélyeztető hőségtől, kellemes az időjárás, és a természet ezer színnel kápráztat el minket. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet! 

Kevés dolog szerezhet nagyobb örömet kutyánknak, mint egy kiadós sétán, vagy túrán a gazdival töltött idő. Jobb alkalom pedig, mint az őszi időszak kevés van. Nincs akkora hőség, ami kutyánkat veszélyeztetné, de még vacogni sem fogunk, és jó eséllyel melengető napsütés kíséri utunkat. Használjuk ki az őszt, induljunk el kutyánkkal a természetbe! Számtalan felfedeznivaló vár minket a hosszabb- rövidebb túraútvonalon, és bármelyik irányba is indulunk, a természet garantáltan elkápráztat minket ősszel is szépségével. 

A természetben töltött idő feltölti testünket és lelkünket is, oldja a stresszt, erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot a közösen szerzett élmények által. A nap végén pedig egy boldog és fáradt kutyussal térhetünk haza. Nézzük, milyen dolgokra kell odafigyelnünk, hogy a kutyás kirándulásunk zavartalan legyen: 

Védekezés a kullancsok ellen - egész évben!
Sajnos már egész évben tart a kullancsszezon, nem csak egyes hónapokban. Az őszi idő kedvez a vérszívóknak: már nem tűz annyira a nap és alábbhagy a szárazság is. Ne feledkezzünk meg az ellenük való védekezésről! Használhatunk nyakörvet, cseppeket, vagy tablettát: a lényeg, hogy valamilyen védelem legyen a kutyán az akár halálos kórt terjesztő kullancsok ellen. A séta végén nézzük át a bundáját, hogy még időben felfedezhessük az esetleg megkapaszkodott vérszívókat. 

Kirándulás kutyával
Figyeljünk a korlátozásokra! Vadászszezon és ebzárlat - ezek a legjellemzőbb korlátozási okok, amikre ősszel számíthatunk. Érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy a kiszemelt útvonalunkon nincs-e látogatási korlátozás, vagy egyéb szabályozás, hogy ne a helyszínen érjen minket meglepetés. A legtöbb esetben az adott területet kezelő szervezet, gazdaság honlapján feltüntetésre kerülnek a várható korlátozások. 

Érdemes kutyánkra és akár magunkra is valamilyen láthatósági ruhát, eszközt tennünk. Kedvencünket ne csak a szabályok, hanem biztonsága és védelme miatt is tartsuk pórázon, vagy hosszúvezetőn.  

A természet tépőzárai
Bogáncs, koldustetű, és hasonló ragaszkodó természetű “tépőzárak” várnak arra, hogy nadrágunk szárára, és - ami még rosszabb - kutyánk bundájára ragadhassanak. Nem kevés bosszúságot okoznak, különösen a hosszabb szőrű ebek gazdáinak: igazán nagy csomókba képesek összeállni a bundában. 

Legyünk szemfülesek, és kerüljük azokat a réteket, ahol felfedezzük jelenlétüket. Ha mégis keresztezik utunkat és beleakadnak kutyánk bundájába, óvatosan, esetleg egy fésű segítségével próbáljuk kiszedegetni őket.  

Jó idő, rossz idő
Hasznos lehet, ha néhány törölközőt is betárazunk az autónkba, bármikor jól jöhet! Ősszel keresztezhetik utunkat pocsolyák, sáros, vizes szakaszok. Több a csapadék, és kisebb napközben a hőmérséklet, ezért kevésbé szárad fel a talaj és az aljnövényzet egyaránt. A harmatos fűben egy idő után átnedvesedhet a kutya bundája, a kirándulás végeztével ilyenkor bizony jól jöhet a törölköző.

Saját esőkabátunk mellé bekészíthetünk egyet kutyánk számára is, így egy hirtelen kerekedett eső sem lephet meg minket. 

(Forrás: Csodás Magyarország)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 19., Hétfő

Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.


2022. szeptember 13., Kedd

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.


Már ötvenezren váltottak korszerű mobiltelefonra az NMHH készülékcsere programjában

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, és megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit.


2022. szeptember 12., Hétfő

Érik a szőlő: így szüreteltek dédnagyszüleink

A szüret kemény munka volt, amiben mindenkinek megvolt a maga szerepe.


Járványként terjed a gyermekkori elhízás

Világszerte egyre terjed a 2-es típusú diabétesz, már 18 év alatt is, aminek oka az egészségtelen életmódból eredő jelentős túlsúly.


Szeptemberben lehet pályázni a kerékpárosbarát címekre

A Kerékpárosbarát elismerésekre a pályázatokat szeptember végéig nyújthatják be az önkormányzatok és a munkaadók, az eredményhirdetés novemberben várható – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

+