Érdekes - 2022. szeptember 19., Hétfő
#nutria #Zala megye #vadkamera #megfigyelés

Egyre több a nutria Zalában

Egyre több a nutria Zalában

Nagy területen képesek kipusztítani a nádast és úgy általában a vízi növényzetet (Fotó: Právics Márk/Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez. Most vadkamerákkal figyelték meg a nutriákat, és amit láttak, az aggodalomra ad okot.

A kamerákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki a Hetésben, a Kebele elnevezésű Natura 2000 területen, hogy képet kapjanak a faj terjedéséről, előfordulásáról, alkalmazkodásáról, ami azért fontos, mert a nutria alapvetően nem őshonos nálunk, így veszélyt jelenthet a hazai élővilágra. Kilenc helyre – lassú folyású, dús növényzetű vízfolyások mellé – kerültek ki mozgásérzékelő kamerák, és ebből hat helyszínen 18 alkalommal kaptak lencsevégre nutriát, köztük fiatal egyedeket is az anyjukkal.

„A fotók alapján kijelenthetjük, hogy a nutria sikeresen szaporodik, önfenntartó populációja alakult ki a területen. Ez aggodalomra ad okot, ugyanis a nutria szapora rágcsáló, megfelelő körülmények között évente két alkalommal is világra hozhat 2-9 kölyköt, és a fiatalok már az első évben ivaréretté válhatnak, így a faj további gyors terjedése várható” – írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. Amellett, hogy fogyasztják a szántóföldi növényeket és üregeket ásnak a vízfolyások töltésébe, az élőhelyek átalakításával is kárt okozhatnak a nutriák.

202209181916_nutriab3-c007da0e-4658401.png (1500×1000)(Fotó: Právics Márk/Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

A rágcsáló Dél-Amerikából származik, Európába a 19. század végén telepítették be a prémje és a húsa miatt. Hazánkba a szomszédos országokból került, ahol régebben nutriatenyészetek voltak. Elsősorban Szlovákia és Ausztria felől terjeszkedik, a Duna és mellékágai mentén, ugyanakkor Szlovénia és Horvátország irányából is megfigyelhető inváziója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szerint.

A Mura és a Kerka mentén 2016-tól többször sikerült nutriát megfigyelni, az utóbbi években a Hetés nevű kistájon került elő a legtöbbször. Míg korábban inkább legyengült vagy elpusztult egyedek kerültek szem elé, az elmúlt években az enyhe telek segítették a faj szaporodását.

A vadkamerák a nutrián kívül 37 állatfaj jelenlétét igazolták, köztük a fokozottan védett vadmacskáét, de került már elő fekete gólya és darázsölyv is.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.


2022. szeptember 26., Hétfő

A fiúknak is kiemelten fontos a HPV elleni oltás

Hamarosan kezdődnek az idei oltások a tizenéveseknél, de még mindig sokan vannak, akik félelemből nem oltatják gyermekeiket.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Bajba jutott állatok a kéményben

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul, ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát.


Meglepő, de a világ legjobb pizzériái közül csak kevés van Olaszországban

Róma éppen csak befért holtversenyben az első helyre, de furcsa módon a top 10-ben helyet kapott Tokió és Koppenhága is.


2022. szeptember 24., Szombat

Október elején ismét lesz Európai Madármegfigyelő Napok verseny

Magyarországon több mint negyven helyszínen várják az érdeklődőket madarásztúrákra és madárgyűrűzésekre, és a programhelyszínek listája folyamatosan bővül.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Javában tart a szilvaszezon

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés.


Szakmák, mesterségek világa

A Zala Megyei Kormányhivatal rajzpályázatot hirdetett a megyében tanuló felső tagozatos általános iskolás diákok részére.


2022. szeptember 21., Szerda

Rombolunk, ha kőtornyokat építünk a természetben

A Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület kampányt indított a kőtornyok ellen.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Idén a tavalyinál sokkal több magyar nyaralt Horvátországban

A magyarok körében továbbra is kifejezetten népszerű nyaralási célpont Horvátország, idén ismét sokan választották úti céljuknak.


Őszi kirándulás kutyával

Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


2022. szeptember 17., Szombat

Már közel 800 ezren szállítottak kerékpárt a vonatokon

Díjmentes a kerékpárszállítás a Mobilitási Hét keretén belül szeptember 17-22. között.


2022. szeptember 16., Péntek

Jöhet a vasárnapi boltzár?

Nyitottabbak lettek az áruházláncok a vasárnapi boltzár gondolatára.


2022. szeptember 13., Kedd

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.


Már ötvenezren váltottak korszerű mobiltelefonra az NMHH készülékcsere programjában

A program július 18-tól megújult: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, és megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit.

+