Érdekes - 2022. szeptember 25., Vasárnap
#állat #kémény #fűtési szezon

Bajba jutott állatok a kéményben

Bajba jutott állatok a kéményben

A „kémény sarlófecske” nyálának segítségélvel tapasztja növényi anyagokból álló fészkét a kémény belső falára (Fotó: Greg Schechter/Flickr)

A hideg idő megérkeztével lassan a fűtési szezon is beindul. Ám mielőtt begyújtod a kályhát, érdemes ellenőrizni a kémény átjárhatóságát. Ugyanis olykor-olykor előfordulhat, hogy váratlan vendéggel találkozol.

A kéménybe jutott állatok kimentése sürgős feladat, mert a szűk járatba esve vergődnek, rémisztő hangokat hallatnak, és ha néhány napon belül nem sikerül kijutniuk az égéstermék-elvezető járatból, szomjan halnak, vagy olyan sérüléseket szenvednek, amelyekbe belepusztulnak.

Az elpusztult állatok tetemei pedig szűkítik a füstelvezető járatot, zavarják a kürtőben lévő áramlást, rosszabb esetben teljesen eltömítik azt. Ha a rendszert nem ellenőrizzük a tüzelés előtt, akkor a beszorult kisállatok, illetve tetemeik még a füstgáz visszaáramlását is fokozhatják, ami pedig szén-monoxid-mérgezéssel járhat. Emellett a jelenség persze tűzveszélyes is.

A kuvikok mellett a kéményekben előfordulhatnak vörös mókusok, pelék, denevérek és méhek, darazsak is, sőt vannak madárfajok, amik előszeretettel költenek bennük, mint például a házi rozsdafarkú vagy a csóka.

202209251208_5a283df138728cddff9282fe8a68485e.jpg (1500×1125)Kazánból szabadult kuvik (Fotó: Soós Gábor)

A beszorult, élő állatok és sajnos a tetemek eltávolítása igen költséges lehet, amennyiben komolyabb bontási munkálatokra van szükség. Nem eltávolításuk viszont akár végzetes is, ezért javasoljuk minden fűtési időszak kezdetén elvégezni a kazánok és kémények ellenőrzését – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság figyelemfelhívó közleményében.

Itt is a megelőzés a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás, így például egy egyszerű kéménysapkával, szikrafogóval vagy huzatfokozó felszerelésével, illetve azoknak a hézagoknak a megszüntetésével, ahol például a denevérek is beférhetnek, kiküszöbölhető a probléma.

A közleményben a nemzetipark-igazgatóság külön figyelmeztet, hogy az állatok életének kioltására alkalmas megoldásokat (mint például galambtüske) senkinek sem ajánlják, ráadásul a természetvédelmi törvény értelmében ezek használata jogszabályba ütközik, hiszen védett állatfaj elpusztítására is alkalmasak.

A kéménybe szorult élőlények védelme érdekében mindenképpen szakembert – így például a területileg illetékes természetvédelmi őrt vagy civil madár- és állatmentő szervezetet – kell értesíteni, akik az állatok épségét is figyelembe véve gondoskodnak azok kiszabadításáról, ellátásáról és elszállításáról.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Balatonbogláron nyílik elsőként jégpálya a tó körül

A hokimeccsekre is alkalmas balatonboglári jégpálya már szinte teljesen készen várja a megnyitót.


2022. november 25., Péntek

Balatoni bejgli Az Év Ínyenc Bejglije-díj aranyérmese

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.


2022. november 24., Csütörtök

Jó minőségű, de kisebb lett idén a magyar fokhagyma

Az aszály nem tett jót a hazai fűszernövénynek.


2022. november 22., Kedd

Black Friday: tájékoztató videók segítik az eligazodást

A kisfilmek célja, hogy fekete pénteken is tudatos döntéshozatalra ösztönözzék a vásárlókat.


2022. november 21., Hétfő

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják.


2022. november 20., Vasárnap

Még mindig ez a favorit a szaloncukrok között

A felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat.


2022. november 19., Szombat

Foci-vb: sörtilalmat vezetnek be a stadionokban és környékén

A labdarúgó-vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást.


2022. november 17., Csütörtök

Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből.


2022. november 16., Szerda

Evezés gőzölgő vizeken

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín.


2022. november 14., Hétfő

Ma van a diabétesz világnapja

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

+