Érdekes - 2022. szeptember 28., Szerda
#bankkártya #pénzügyek

Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

Gyorsan leáldozhat a bankkártyáknak

(Fotó: Pixabay)

Az itthon kibocsátott bankkártyák több mint 15 százalékát már regisztrálták mobiltárcás fizetésre, miközben rohamosan nő a mobilos vásárlási tranzakciók aránya is.

Látványosan emelkedik az itthon kibocsátott bankkártyákhoz kapcsolódó mobiltárcás fizetési tranzakciók száma és értéke: ha folytatódik a trend, a néhány év alatt drasztikusan csökkenhet a kártyával végrehajtott vásárlások száma.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a második negyedévben már bőven meghaladta az 1,5 milliót az itthon kibocsátott, mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma, ami bő 70 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 895 ezer darabhoz képest. Az MNB statisztikái szerint emellett csak a második negyedében 130 ezerrel – 9,3 százalékkal – emelkedett a mobiltárcába regisztrált plasztikok száma. 

Mindez azt jelenti, hogy a második negyedévben az itthon kibocsátott, közel 10 millió bankkártya 15,4 százaléka már kapcsolódott valamelyik mobiltárcához, miközben egy évvel korábban 9,2, 2020 nyarán pedig 6 százalék környékén járt ez az arány.

A mobiltárcás fizetések száma és értéke szintén igen látványosan emelkedett a közelmúltban. Az MNB adatai szerint idén április eleje és június vége között közel 63 millió alkalommal használták vásárlásra a mobiltelefonjukat itthon és külföldön a hazai kártyabirtokosok, ami hozzávetőleg a két és félszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. Ennek nyomán a bel- és külföldi vásárlási műveletek csaknem 16 százalékát hajtották végre mobiltárcával a második negyedévben, miközben egy évvel korábban még kicsivel 8 százalék felett járt a kimutatott arány.

A mobiltárcás vásárlási tranzakciók értéke hasonló ütemben, a 2,6-szeresére nőtt egy év alatt, meghaladva a 391 milliárd forintot. 

Ezzel a részesedésük egy év alatt 5,8-ről 11,2 százalékra emelkedett a bel- és külföldi kártyás vásárlásokon belül. (Az, hogy a mobiltárcás vásárlások számbeli aránya nagyobb az értéken belül képviselt súlyuknál, arra utal, hogy a mobiltelefont gyakrabban használják kisebb összegű fizetéseknél a kártyabirtokosok.)

A mobiltárcás fizetési forgalom gyors növekedése pedig az előttünk álló évekre is borítékolható: egyrészt a bankok kínálata is folyamatosan bővül, másrészt pedig az elektronikus fizetési forgalom fejlődése és a lakosság pénzügyi innovációk iránti növekvő nyitottsága is hozzájárulhat a dinamikus bővüléshez.

Az elektronikus fizetési forgalom egyébként a mobiltárcás fizetésektől függetlenül is igen gyors ütemben nő Magyarországon. Az MNB adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom rekordszintű bővülést mutatott a második negyedévben: belföldön a megelőző év azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Balatonbogláron nyílik elsőként jégpálya a tó körül

A hokimeccsekre is alkalmas balatonboglári jégpálya már szinte teljesen készen várja a megnyitót.


2022. november 25., Péntek

Balatoni bejgli Az Év Ínyenc Bejglije-díj aranyérmese

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.


2022. november 24., Csütörtök

Jó minőségű, de kisebb lett idén a magyar fokhagyma

Az aszály nem tett jót a hazai fűszernövénynek.


2022. november 22., Kedd

Black Friday: tájékoztató videók segítik az eligazodást

A kisfilmek célja, hogy fekete pénteken is tudatos döntéshozatalra ösztönözzék a vásárlókat.


2022. november 21., Hétfő

Elfogyhat az ivóvíz a magyar fiatalok szerint

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják.


2022. november 20., Vasárnap

Még mindig ez a favorit a szaloncukrok között

A felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat.


2022. november 19., Szombat

Foci-vb: sörtilalmat vezetnek be a stadionokban és környékén

A labdarúgó-vb-k történetében először lesz házigazda olyan ország, ahol szigorúan ellenőrzik az alkoholfogyasztást.


2022. november 17., Csütörtök

Mikulásból még mindig a tejcsokis a legnépszerűbb

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből.


2022. november 16., Szerda

Evezés gőzölgő vizeken

A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín.


2022. november 14., Hétfő

Ma van a diabétesz világnapja

Miközben kereken száz éve adták be a világon az első inzulint, mára a 2-es típusú cukorbetegség lett a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

+