Érdekes - 2022. november 11., Péntek
#Vörs #Európa legnagyobb templomi betleheme

Újra megnyílik Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön

Újra megnyílik Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön

Részletgazdag a vörsi betlehem (Fotó: Mészáros Annarózsa)

Megkezdik a Európa legnagyobb beltéri betlehemének építését Vörsön. A 60 négyezetméteres karácsonyi életképet ezúttal is a helyiek készítik el. A betlehem november 27-től január 22-ig várja a látogatókat.

Advent első vasárnapján hetvennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a vörsi betlehem. A Szent Márton-templomban néhány nap múlva megkezdődnek a munkálatok. A különleges életkép felállítását idén is a helyiek végzik.

A részletgazdag óriásbetlehemhez rengeteg természetes anyagot használnak. Mohát, bogyókat, terméseket gyűjtenek hozzá, valamint tujákat és fenyőágakat is beépítenek a díszletbe.

Legalább 10 napra van szükségünk, hogy elkészüljünk a betlehemmel – mondta a likeBalaton.hu-nak Deák Tamás polgármester. – Vannak, akik a saját kertjükből adnak alapanyagot, de érkezett már felajánlás Balatonszentgyörgyről és Nagykanizsa mellől is. A felkínált tujákat, fenyőfákat a helyszínen kivágjuk, és a templomhoz szállítjuk teherautóval – tette hozzá a polgármester.

202211112056_8099433VorsbetlehemezespasztorjatekfotoKrauszAndrea.jpg (940×528)Máig él az betlehemezés hagyománya, amit a gyerekek is megismerhetnek (Fotó: Krausz Andrea)

A vörsi betlehem népszerűségét jelzi, hogy ebben az időszakban egymásnak adják a kilincset az látogatók. Buszos csoportok, külföldi vendégek is megfordulnak a Kis-Balaton fővárosának nevezett településen. A csoportszervezők már számos hétvégi látogatási időpontot lefoglaltak. Tavaly közel 20 ezer ember kereste fel a karácsonyi életképet, Deák Tamás szerint idén is nagyjából ekkora forgalomra lehet számítani.

November 19-től hétvégenként játékos bábkészítő foglalkozás, adventi koszorú készítés, hangszerbemutató és hagyományőrző családi nap, valamint mézeskalácskészítés is szerepel a kultúrházban megrendezendő programok között.

Emellett megnyílik Menyhért Margó textilszobrászati kiállítása, lesz adventi vásár és december 1-jétől a helyiek csatlakozhatnak az élő adventi naptár felhíváshoz, melynek során minden este más-más családi ház feldíszített ablakában gyúlnak fel a fények.

 

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 25., Hétfő

Passzold vissza Tesó!

Az elhasználódott mobilkütyüket gyűjtik a kanizsai könyvtárban.


2023. szeptember 15., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. szeptember 14., Csütörtök

Erősödőben a családközpontú szemlélet a beteg gyerekek ellátásában

Idén 99 éves a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely idei nagygyűlésén a családközpontúságra helyezi a hangsúlyt Keszthelyen, 2023. szeptember 15-17. között.


2023. szeptember 08., Péntek

Fesztiválok hétvégéje

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. szeptember 01., Péntek

Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2023. augusztus 26., Szombat

Télikabátra nincs szükség...

Az Alsótemplom előtti egyik padon úgy tűnik valaki sietősen tépte le magáról a meleg télikabátot, amit aztán ott is hagyott.


2023. augusztus 25., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. augusztus 18., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2023. augusztus 11., Péntek

Hétvégi programajánló

Kikapcsolódna a hétvégén? Van miből válogatni.


2023. július 28., Péntek

Hétvégi programajánló

Kikapcsolódna a hétvégén? Van miből válogatni.

+