Érdekes - 2022. november 12., Szombat
#adventi naptár #kalendárium #karácsony

Idén is hódít az adventi kalendárium

Idén is hódít az adventi kalendárium

(Illusztráció: Pixabay)

Az adventi naptár története több mint száz évre nyúlik vissza, a szokás német területről ered, hasonlóan az adventi koszorúhoz. Ha hihetünk a történetírásnak, egy a karácsonyt türelmetlenül váró kisfiúnak készített az édesanyja először adventi naptárt, amely egy 24 részre felosztott kartonra tűzött csokoládékból állt. Manapság bepötyögve az adventi naptár vagy kalendárium kifejezést a legnépszerűbb magyar ár-összehasonlító portálra széles kínálat tárul a vásárlók elé, hiszen több száz „24 ablakos” termékből lehet válogatni, s egyáltalán nem csak az édességeket rejtők közül.

Ma már bármi lehet az adventi naptár tartalma
A különféle kalendáriumokat szemügyre véve árban az egyik legkimagaslóbb egy nőknek szóló, kristályékszereket tartalmazó, csaknem százezer forintba kerülő adventi különlegesség, amelyben megannyi fülbevaló, nyaklánc, karkötő és gyűrű rejtőzik az ablakok mögött. Szintén nem olcsó – több tízezer forintos – mulatság, de a gyerekeknek és a rajongóknak biztosan hatalmas meglepetést lehet szerezni azzal az adventi naptárral, amely a Csillagok háborújának kultikus hőseit és járműveit tartalmazza legóból. Persze a népszerű építőkockákból még számos más tematika szerint is készült decemberi ajándék, de árban az előbbi viszi a prímet.
Ugyanakkor 

az ötlet-, termék- és árskála igencsak széles: 

koffeinimádóknak kapszulás kávés, Harry Potter-megszállottaknak a varázslótanonc történetében megelevenedő ékszereket és kiegészítőket tartalmazó, az olasz specialitások szerelmeseinek mediterrán finomságokat rejtő, de gyógynövényekkel, teával és persze számtalan kozmetikai cikkel felszerelt doboz is elérhető a piacon.

Adventi naptár gyerekeknek: a klasszikus az édességes
Bár a Központi Statisztikai Hivatal a fogyasztói kosarában a csokoládék közül érthetően nem az adventi kalendáriumokat szerepelteti, hanem egy nem szezonális terméket, a mogyorós tejcsokoládét, ennek árának alakulása is jelzi: a csoki sem kivétel a mostani drágulási hullám alól. 

Január óta több mint 16, éves alapon 19 százalékkal nőtt az ára. 

Ennek ellenére Mikulás és karácsony környékén tradicionálisan sok csoki fogy a boltokban, az édességgyártók szerint pedig a vevők egyre inkább a minőségi termékeket keresik.

Az adventi kalendáriumok terén a kicsik kedvencei persze az édességet rejtők, amelyekből valószínűleg sok szülőnek kellett már december első hetében újat vásárolnia, mivel kevés gyerek bírja ki, hogy ne nyissa ki három-négy nap alatt az összes ablakot. A csokoládés kalendáriumok megszámlálhatatlan formában, a tejestől és étcsokiig mindenféle változatban, kiszerelésben és áron kaphatók. Az online áruházakban 1000-2000 forintért már találni csokis naptárat, de vannak olyan prémium márkák, amelyek 10 ezer forint fölötti áron kínálják különleges nyalánkságaikat.

Ám nem csak csokoládés kalendárium létezik, hiszen gyártanak ma már gumicukrosat, szaloncukrosat és biót is. Hogy az édességgyártók szempontjából is kiemelten fontos termékről van szó, mi sem jelzi jobban, hogy az iparág az ünnepi időszakot megelőző elemzéseiben évről évre több százezer darabra teszi az ebből a portékából remélt eladási mennyiséget.
Ha pedig az édesapák is szeretnének visszarepülni a gyermekkorba, ők is nyithatják a saját naptárukat, bár ha például az egyik híres brit gasztrohálózat oldaláról rendelnek maguknak, akkor jobb, ha nem ajánlják fel a gyerekeknek a csere lehetőségét. Tucatszám kínálják ugyanis a különféle alkoholos kalendáriumokat, s britek lévén a slágertermékük a sörös és a whisky-s. A módszer nem túl bonyolult: 

Minden reggel (vagy még jobb esetben este) felpattinthatod az aznapi dátummal felcímkézett ajtót, és egy másik doboz vagy üveg sört találsz 

– szól a pofonegyszerű használati útmutató, de azért arra emlékeztetik a férfiakat, hogy az adventi naptár első napja december 1., az utolsó pedig 24.

Egyedi adventi naptár készítése
Aki nem vásárolna, hanem inkább egyedi adventi kalendáriumot készítene, annak sincs nehéz dolga, hiszen az interneten megannyi ötlet közül válogathat. Az egyik legnagyobb képmegosztó honlapon csaknem kétszázféle különleges adventi naptárról töltöttek fel fotót, amelyek között olyan is akad, mely a készítés fontosabb mozzanatait is dokumentálja. A saját alkotás állhat akár gyufás skatulyákból, vécépapír-gurigákból, számozott staniclikből, de a kreatívabbak akár varrhatnak is.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+