Érdekes - 2022. november 27., Vasárnap

Egyre több a csaló az online foglalások világában

Egyre több a csaló az online foglalások világában

(Fotó: Pixabay)

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint a közösségi médiát egyre gyakrabban használják az utazási irodák arra, hogy az ügyfeleket egy álomnyaralás megvásárlására csábítsák. Azonban akadnak olyan személyek is, akik csalásra használják a közösségi médiát. Aki bedől a jól hangzó ajánlatnak, a beígért álomnyaralás helyett könnyen bottal ütheti a nyomát az előre befizetett összegnek és a szálláshelynek.

"Mivel a közösségi médiában jelennek meg ezek a hirdetések, az érdeklődőknek esetleg az lehet a benyomása, hogy ezek a szolgáltatások megbízhatóbbak, mintha egy hagyományos weboldalon találnák meg őket" - mondja Alicia Gomez, az UNWTO jogi tanácsadója.

A tanácsadó szerint a digitális csalás már az utazás világában is "globális és rendszerszintű problémává vált. Számos nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság számol be az online átverések számának növekedéséről, és az esetek száma ennél még magasabb lehet, mivel az átvert turistákat a szégyene és bűntudata elriaszthatja a bejelentéstől."

Többtucat brazil nő esett áldozatul
A digitális utazási csalást a BBC cikke szerint brazil nők tucatjai is megtapasztalták a saját bőrükön, miután luxusnyaralásért fizettek egy olyan férfinak, akinek Instagram-fiókja pazar szállodákkal és egzotikus helyszínekkel volt tele, ő azonban átverte őket.

Rafael Bessa utazási ügynöknek az egyikük 20 ezer dollárt fizetett ki egy európai síútra, de amikor kijelentkeztek a szállodából, kiderült, hogy a szobát nem fizették ki. Később a vonatjegyekkel is gond volt: az ügynök két jegyet adott meg ugyanazzal a vásárlási számmal, vagyis csak az egyik volt érvényes. A nyaraláson összesen 30 000 dollárt veszítettek és a visszatérítési ígéretek is átverésnek bizonyultak. Amikor a nő a közösségi médiában beszámolt a tapasztalatairól, a férfi ügyvédje felvette vele a kapcsolatot, és felajánlotta, hogy visszatérít 20 000 dollárt, ha aláír egy titoktartási nyilatkozatot.

Egy másik brazil nő szintén Rafael Bessánál foglalt alpesi síutat. A számla egy részét készpénzben fizette ki, és a terv az volt, hogy a férfi a többit a hitelkártyájára terheli, de a szállodákat ismét nem fizette ki a vendégek számára.

Az ügyfelek hamarosan rájöttek egy sémára: Bessa először szervez nekik egy belföldi utat, ami fantasztikusan sikerül, majd egy hosszabb, drágább tengerentúli utazásnál a befizetett pénzt elteszi.Így járt egy kétgyermekes anyuka is, aki egy görögországi családi álomnyaralást vásárolt Bessatól. Amikor megérkeztek a reptérre, akkor azonban nem várta a családját senki, nem is tudtak az érkezésükről a hotelban. A nyaralás végül az ügynöknek befizetett összegen kívül plusz 8500 dollárjába került a családnak.

A BBC Rafael Bessa 10 másik ügyfelével is beszélt, akiket összesen 90 000 dollár értékben károsított meg. Ennél azonban sokkal több embernek tartozik: egy brazil ügyvéd, Victor Penido Machado közel 50 ügyfél nevében indított eljárást Rafael Bessa ellen. Állítása szerint összesen 183 000 dollárt fizettek szállodai foglalásokért és egyéb szolgáltatásokért, amelyeket a férfi nem teljesített.

A BBC megkeresésére Bessa tagadta a korábbi ügyfelei által felhozott vádakat.

Egyezmény a turisták digitális védelmére
Az UNWTO kidolgozott egy egyezményt a turisták védelmére, amely szerintük tisztázza a közösségi médiavállalatok, a kormányok és a fogyasztók felelősségét, és leírja, hogyan tudnak a kormányok és a magánvállalatok a legjobban együttműködni, hogy megvédjék a fogyasztókat. Eddig hét ország csatlakozott hozzá, illetve illesztette be a jogszabályaiba, míg más országokban jelenleg is folyamatban van ennek megvalósítása.

A Meta - az Instagram és a Facebook tulajdonosa - a BBC-nek nyilatkozott a csalásokkal kapcsolatban: "Nem engedjük meg a megtévesztő tevékenységet a platformjainkon, és szorosan együttműködünk a bűnüldöző szervekkel, hogy támogassuk a nyomozásokat és távol tartsuk a csalókat a fogyasztóktól. Emellett folyamatosan fektetünk be új technológiákba, csak tavaly körülbelül 5 milliárd dollárt költöttünk a biztonságra és a védelemre."

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+