Érdekes - 2022. november 27., Vasárnap

Egyre több a csaló az online foglalások világában

Egyre több a csaló az online foglalások világában

(Fotó: Pixabay)

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint a közösségi médiát egyre gyakrabban használják az utazási irodák arra, hogy az ügyfeleket egy álomnyaralás megvásárlására csábítsák. Azonban akadnak olyan személyek is, akik csalásra használják a közösségi médiát. Aki bedől a jól hangzó ajánlatnak, a beígért álomnyaralás helyett könnyen bottal ütheti a nyomát az előre befizetett összegnek és a szálláshelynek.

"Mivel a közösségi médiában jelennek meg ezek a hirdetések, az érdeklődőknek esetleg az lehet a benyomása, hogy ezek a szolgáltatások megbízhatóbbak, mintha egy hagyományos weboldalon találnák meg őket" - mondja Alicia Gomez, az UNWTO jogi tanácsadója.

A tanácsadó szerint a digitális csalás már az utazás világában is "globális és rendszerszintű problémává vált. Számos nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság számol be az online átverések számának növekedéséről, és az esetek száma ennél még magasabb lehet, mivel az átvert turistákat a szégyene és bűntudata elriaszthatja a bejelentéstől."

Többtucat brazil nő esett áldozatul
A digitális utazási csalást a BBC cikke szerint brazil nők tucatjai is megtapasztalták a saját bőrükön, miután luxusnyaralásért fizettek egy olyan férfinak, akinek Instagram-fiókja pazar szállodákkal és egzotikus helyszínekkel volt tele, ő azonban átverte őket.

Rafael Bessa utazási ügynöknek az egyikük 20 ezer dollárt fizetett ki egy európai síútra, de amikor kijelentkeztek a szállodából, kiderült, hogy a szobát nem fizették ki. Később a vonatjegyekkel is gond volt: az ügynök két jegyet adott meg ugyanazzal a vásárlási számmal, vagyis csak az egyik volt érvényes. A nyaraláson összesen 30 000 dollárt veszítettek és a visszatérítési ígéretek is átverésnek bizonyultak. Amikor a nő a közösségi médiában beszámolt a tapasztalatairól, a férfi ügyvédje felvette vele a kapcsolatot, és felajánlotta, hogy visszatérít 20 000 dollárt, ha aláír egy titoktartási nyilatkozatot.

Egy másik brazil nő szintén Rafael Bessánál foglalt alpesi síutat. A számla egy részét készpénzben fizette ki, és a terv az volt, hogy a férfi a többit a hitelkártyájára terheli, de a szállodákat ismét nem fizette ki a vendégek számára.

Az ügyfelek hamarosan rájöttek egy sémára: Bessa először szervez nekik egy belföldi utat, ami fantasztikusan sikerül, majd egy hosszabb, drágább tengerentúli utazásnál a befizetett pénzt elteszi.Így járt egy kétgyermekes anyuka is, aki egy görögországi családi álomnyaralást vásárolt Bessatól. Amikor megérkeztek a reptérre, akkor azonban nem várta a családját senki, nem is tudtak az érkezésükről a hotelban. A nyaralás végül az ügynöknek befizetett összegen kívül plusz 8500 dollárjába került a családnak.

A BBC Rafael Bessa 10 másik ügyfelével is beszélt, akiket összesen 90 000 dollár értékben károsított meg. Ennél azonban sokkal több embernek tartozik: egy brazil ügyvéd, Victor Penido Machado közel 50 ügyfél nevében indított eljárást Rafael Bessa ellen. Állítása szerint összesen 183 000 dollárt fizettek szállodai foglalásokért és egyéb szolgáltatásokért, amelyeket a férfi nem teljesített.

A BBC megkeresésére Bessa tagadta a korábbi ügyfelei által felhozott vádakat.

Egyezmény a turisták digitális védelmére
Az UNWTO kidolgozott egy egyezményt a turisták védelmére, amely szerintük tisztázza a közösségi médiavállalatok, a kormányok és a fogyasztók felelősségét, és leírja, hogyan tudnak a kormányok és a magánvállalatok a legjobban együttműködni, hogy megvédjék a fogyasztókat. Eddig hét ország csatlakozott hozzá, illetve illesztette be a jogszabályaiba, míg más országokban jelenleg is folyamatban van ennek megvalósítása.

A Meta - az Instagram és a Facebook tulajdonosa - a BBC-nek nyilatkozott a csalásokkal kapcsolatban: "Nem engedjük meg a megtévesztő tevékenységet a platformjainkon, és szorosan együttműködünk a bűnüldöző szervekkel, hogy támogassuk a nyomozásokat és távol tartsuk a csalókat a fogyasztóktól. Emellett folyamatosan fektetünk be új technológiákba, csak tavaly körülbelül 5 milliárd dollárt költöttünk a biztonságra és a védelemre."

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.


2023. január 12., Csütörtök

Mutatjuk a 2023-as év állatait

Idén ezek a fajok állnak a reflektorfényben.

+