Érdekes - 2022. november 27., Vasárnap
#Vörs #betlehem #karácsony

Pásztorok a helyükön, Kisjézus a jászolban

Pásztorok a helyükön, Kisjézus a jászolban

(Fotó: Kovács Tibor, a kép forrása: Like Balaton/Sonline)

A pásztorok és az utolsó figurák és fenyőágak is felkerültek szerdán a vörsi betlehemre. Az idén hetvennegyedik alkalommal készül el a 62 négyzetméteres, országszerte híres ünnepi építmény a templomban.

Húsz ládányi moha, három óriástuja és halmokba hordott fenyőágak sorakoztak a katolikus templomban a napokban, hogy elkészüljön az idén is a látványos és hatalmas vörsi betlehem. A munkálatok során először a vas állványra fa alapzat került, erre tűzdelték rá a zöld díszítést. Olykor komoly akrobatikai mutatványra volt szükség, hogy a teljes építményt fel tudják díszíteni.

Gere László tizennegyedik éve építi a betlehemet. — Mindig felülről indulunk el, a gerendákat meg kell keresnem ahogy lépek, melyik bírja el a súlyom — mondta el az építő. Van, aki délelőtt érkezik, többen délután; ha csak pár órája van valakinek, jön és épít. — November 14-én kezdődött az építés, naponta 6-8 helyi dolgozott a templomban, a munkát szerda este fejezték be — mondta el Simon György, aki évek óta az építőcsapat oszlopos tagja és a település alpolgármestere.

Vörsön minden évben újdonsággal készülnek a látogatóknak. — A bal oldali szárnyra egy 2,7 méter hosszú sziklafal került, amelyet textilszobrászati technikával készített el egy balatonszentgyörgyi hölgy, korábban neki köszönhetően pásztorokat is kaptunk.

A 62 négyzetméter alapterületű betlehemet főleg helyiek építik, de a környékbeliek is sokat segítenek. — A vörsiek mellett kaptunk alapanyag felajánlást a balatonszentgyörgyiektől, az egyház és az önkormányzat is segíti, hogy évről évre együtt örülhessünk a betlehemnek — emelte ki Simon György.

A tűz körül lévő, subába öltözött pásztorok a helyükön vannak, s a jászolban fekvő Kisjézus már várja a betlehem közönségét. Az emberi és állati figurákat leszámítva minden kizárólag természetes anyagokból készül. A betlehem mellett feldíszített fenyőfák varázsolnak ünnepi hangulatot a templomba.

A vörsi betlehem november 27-étől január 22-éig lesz látogatható, minden nap tíz órától délután négy óráig várják az érdeklődőket. Ez alól kivétel szenteste, december 24-én délelőtt 10 és 12 óráig várják a látogatókat.

Advent első vasárnapján a betlehemet Világos Krisztián, a Kaposvári Egyházmegye vagyonkezelője, Bárdudvarnok plébánosa szenteli fel és celebrálja a szentmisét, amelyet követően bábtáncoltatás lesz a templomban. Advent második vasárnapján Nagy Vendel plébános celebrálta misét követően a helyi Kis-Balaton Dalkör lép fel és ismét lesz bábtáncoltatás. Advent harmadik vasárnapján Kiss Iván prépost, Marcali plébánosa tartja az ünnepi misét, majd a balatonföldvári Sonoró kórus lép fel. December 18-án advent negyedik vasárnapján Varga László megyéspüspök celebrálja Vörsön a misét.

(Forrás: Like Balaton/Sonline)

Még érdekes lehet ...


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.


2023. január 12., Csütörtök

Mutatjuk a 2023-as év állatait

Idén ezek a fajok állnak a reflektorfényben.

+