Érdekes - 2022. december 01., Csütörtök
#mézeskalács #Geresdlak #ünnepvárás

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

(A kép forrása: Csodálatos Magyarország)

Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.

Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.

Idén egy meglepetéssel is készültek a falubeliek, melyet a béke szimbólumaként helyeztek el a mézeskalácsfalut tartó terepasztalon. Egy háromgyermekes család az Ukrajnában zajló háború elől a faluba menekült, ahol új otthonra leltek. Ők a mézeskalácsfalu készítésekor megformázták ukrajnai és jelenlegi otthonukat is, apró zászlókkal jelezve, hogy különleges épületek.

Az idei mézeskalácsfalu másik különlegessége, hogy a kiállítóterem falain megjelentek Geresdlak testvér-, illetve partnertelepülései, címerrel, zászlóval és egy-egy, a tájra jellemző sajátossággal.

Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet – írja a Csodálatos Magyarország.

A mézeskalács épületek elkészítése és díszítése minden évben heteket vesz igénybe. Az ötletgazda Kettné Schmidt Tímea, ő kezdetben csak a saját házát szerette volna megformázni mézeskalácsból, azonban a környékbeliek csatlakoztak hozzá és egyre nagyobb lett a mézeskalácsfalu. Ma már 25 négyzetméteres a kiállítótér, ahol a falu megelevenedik - ez a való életben 88 hektárnak felel meg.A mintegy 100 épületből álló falu elkészítéséhez idén 70 kilogramm liszt, 30 kiló porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kiló margarin kellett.

A geresdlaki mézeskalácsművészek elárulták a tökéletes díszítés titkát is: Az íróhoz a porcukrot 10-12-szer szitálják át, majd 15 dekagrammot kimérnek belőle és 20 perc alatt felverik egy közepes méretű tojással.

A Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont. Az aprólékos műalkotások egyébként nem csak karácsonykor, de egész évben megcsodálhatók, előre bejelentkezés után (a geresdlaki önkormányzatnál a +3669349101 telefonszámon), kis csoportokban.

(Forrás: turizmus.com)

Még érdekes lehet ...


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.


2023. január 12., Csütörtök

Mutatjuk a 2023-as év állatait

Idén ezek a fajok állnak a reflektorfényben.

+