Érdekes - 2022. december 30., Péntek
#virsli #szilveszter #piaci körkép #NAK

Virsliből is válasszuk a hazait!

Virsliből is válasszuk a hazait!

(Illusztráció: Pixabay)

Az év utolsó hónapjában 20-25%-kal több virslit vásárolnak, mint más hónapokban. Virsliből is érdemes a hazait venni, mert a hazai gyártók termékei nyomonkövethetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Érdemes a csomagoláson megnézni az ovális pecsétet, ami tartalmazza az utolsó gyártási folyamat helyét. HU = Magyarország. Válasszuk a hazait!

Hazánkban az éves virslieladás 34 ezer tonna körül van, jellemzően decemberben fogy a legtöbb belőle. A koronavírus-járvány óta alapvetően előrecsomagolt terméket választanak a fogyasztók, de a csemegepultos áruk már azelőtt is lényegesen kisebb arányban fordultak elő. Főként hagyományos termékek készülnek, de lehet kapni kis arányban például sajtos, chilis virslit is; különleges, drágább termék a juhbeles, amiből kevesebb is fogy.

A „virsli” tartalmát az Élelmiszerkönyv szabályozza, aminek a tartalma a leírástól eltér, az nem nevezhető virslinek, ezért is találhatók például „rúd”, „szelet”, „pálcika” stb. elnevezésű termékek az üzletekben. A virslire vonatkozó előírások közül a legfontosabb a hústartalom: a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. Emellett vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, ugyanis az adalékanyagok a minőség rovására mehetnek.

A frankfurti virsli a vörösáruk leghíresebb képviselője, állítólag már a 13. században is készítették. A húsból prádot készítettek, fűszerezték. A termék összetétele ma is ugyanez, csak a technológia változott. Ezen termék alapján készült a későbbiekben a bécsi virsli, ami az alapja a Magyarországon ismert virslinek. A frankfurti virsli eredetileg csak sertéshúst tartalmazott, míg a bécsi típusúba már marhahús is került. A környező országokban valamilyen formában megtalálható a virsli, vagy ehhez hasonló termék. A virsli népszerű termék, különösen a gyermekes családok körében, és szilveszterkor szinte minden háztartásban megtalálható az ünnepi asztalon.

(Forrás: NAK)

Még érdekes lehet ...


2025. június 16., Hétfő

Álomfogás: 230 centis harcsát zsákmányolt Árok Gábor

A fárasztás annyira megterhelő volt, hogy Gábornak begörcsöltek az izmai, barátja pedig még harapásokat is elszenvedett, amikor végül kézzel kiemelte a halat a vízből.


2025. június 14., Szombat

Ma van a véradók világnapja!

A biztonságos vérkészletek fenntartása nem lehetséges önkéntes véradók nélkül, őket ünnepeljük június 14-én.


Hétvégi programok Dél-Zalában

Érdemes válogatni a lehetőségek közül.


2025. június 11., Szerda

Technikai probléma lépett fel, ismét elhalasztották Kapu Tibor missziójának indítását

Még nem közölték, hogy mikor lőhetik ki az asztronautákat a következő alkalommal.


2025. június 08., Vasárnap

20 Celsius-fokos különbség alakult ki az országban

A Zala vármegyei Nemesbükön 14,6 Celsius-fokot mértek, míg a Csongrád-Csanád vármegyei Kübekházán 34,5 fokot.


2025. június 07., Szombat

Pünkösd Dél-Zalában

A hosszú hétvégén is számos program gondoskodik a kikapcsolódásról.


2025. május 30., Péntek

A badacsonyi kéknyelű szőlőfajta hungarikum lett

Piskor Fanni szőlész-borász szerint mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy nagyobb figyelem irányuljon a Badacsonyi borvidékre.


Programajánló – Ezen a hétvégén sem unatkozunk

Színes, tartalmas a hétvége rendezvénykínálata. Ahogy mondani szokták: tessék választani!


2025. május 26., Hétfő

Ingyenes tudományos előadás a Halis-könyvtárban

Ételkóstoló is lesz a rendezvényen.


2025. május 25., Vasárnap

Gyermeknap: az ünnep, ami a világ gyermekeiről szól

Te tudod, honnét indult a kezdeményezés?


2025. május 23., Péntek

Hétvégi programok Dél-Zalában

Mutatjuk a részleteket.


2025. május 21., Szerda

Horváth Berta elképesztő sikere

Második helyen végzett a magyar versenyző a nemzetközi zágrábi pincérversenyen.

+