Érdekes - 2022. december 31., Szombat
#szilveszter #babona #szerencse

Szilveszteri szerencsehozó és tiltott falatok

Szilveszteri szerencsehozó és tiltott falatok

A malacsült elmaradhatatlan az újévi asztalról (Fotó: Shutterstock)

Modern életvitelünkben a régi babonák már kevéssé játszanak szerepet, időnként azonban felelevenítjük őket. Szilveszter éjjeléhez és az újév első napjához is számtalan babona kapcsolódik – olvasható a Mindmegette.hu cikkében.

Ilyenkor a gazdagság, a termékenység és a bőség a legfontosabb, amelyekhez hasznos praktikákkal, szokásokkal és alapanyagokkal járulhatunk hozzá. A különböző kultúrákban élő embereknek megvannak a saját szerencsehozó ételei, ezekből kaphatunk most ízelítőt.

Szerencsehozó malacsült

Szilveszterkor sok helyen fogyasztanak malachúst, aminek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája miatt a hivatottabb az új évet várni. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok szintén sültként fogyasztják, a svédek pedig sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nemcsak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami a szerencsére váró családtagoké, barátoké lesz az évforduló éjjelén.

202212311715_szilveszteri-etel-1.jpg (1200×768)A káposzta szerencsét és pénzt hoz a házhoz (Fotó: Shutterstock)

Káposzta: pénzt hoz a házhoz

A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, vagyis dollárra. Emiatt nemcsak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet a következő évben.

A soba tészta hosszú életet hoz

A pénz mellett a hosszú élet is fontos. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt sokszor szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, de a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet – hajlott háttal járó kort – jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

Annyi pénzünk legyen, amennyi pikkelye van a halnak

A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, ezért nálunk kevesen esznek szilveszterkor halat, de néhány országban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újévkor halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

202212311714_szilveszteri-etel-2.jpg (1200×768)Lencsesaláta a könnyebb ételeket kedvelőknek (Fotó: Shutterstock)

Borsó, bab, lencse

Ilyenkor az apró, kerekded ételeket, mint a lencsét, a babot, a borsót és a rizst is szívesen fogyasztják az emberek. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok pedig babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában viszont lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, vagy lencseleves a tipikus újévi ebéd.

Mazsolával várják az új évet

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amik a 12 hónapot jelképezik, és a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.

Szilveszteri fánk

A fánk világszerte a szilveszteri menü része főleg a svájciaknál és a hollandoknál, nálunk inkább a februári, farsangi szezonban készül fánk. A sült kelt, tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszterkor. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra ajándékot, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

Amit tilos enni szilveszterkor

Vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. Ilyenek a szárnyasok, amik elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni. Hasznos viszont, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel. A tányéron hagyott maradék ugyanis hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon, és a kamránk is fel legyen töltve.

(Forrás: Magyar Nemzet)

 

 

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+