Érdekes - 2023. január 06., Péntek

Hanyatlik a téli turizmus Európában a meleg idő miatt

Hanyatlik a téli turizmus Európában a meleg idő miatt

(Illusztráció: Unsplash)

Európa-szerte számos sípályát kellett lezárni, mert nem elég vastag a hótakaró. A januárban szokatlanul magas hőmérséklet hatalmas visszaesést jelent a téli turizmusnak.

A síközpontokban sorra mondják vissza a szállásfoglalásokat a vendégek. Szakemberek szerint az enyhe időjárás az emberi szervezetre és a növények fejődésére is rossz hatással van – hangzott el az M1 Híradójában.

Az évszakhoz képest sokan napoztak a homokos partokon a dél-spanyolországi Malagában. A 20 Celsius-fokos januári meleg miatt csak kevesen vettek fel pulóvert vagy kabátot. Néhányan még a vízbe is bemerészkedtek a tavaszias időben. Az Észak-Spanyolország hegyvidékein is szokatlanul magas a hőmérséklet: Asztúria, León és Kantábria régiókban karácsony óta nem használhatók a sípályák.

Hóhiánnyal küzdenek Szlovákiában is
Hóhiánnyal küzdenek Szlovákiában is, a Tátrában volt olyan éjszaka, amikor plusz 13 fokot mértek, így kevesebb pálya üzemel, azok is csak hóágyúkkal. Nem jobb a helyzet a magyar határ közelében sem, van olyan síközpont, ami már bezárt.

„A körülmények már nem alkalmasak a síelésre, és várjuk, mikor hűl le az idő, és esik a hó. Kilencedikén kellett volna kezdenünk a sítanfolyamokat, de az időjárás miatt az elsőt már le kell mondanunk” – magyarázta Vojtech Eltschläger, egy rozsnyói járásban lévő síközpont tulajdonosa.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen szezon
A téli sportok kedvelőinek a délebbre fekvő hegységekbe sem érdemes elutazni. Bosznia-Hercegovina hegyeiben, ahol 1984-ben téli olimpiát is rendeztek, csak foltokban maradt meg a hó a héten, pedig a sípályákon most lenne a főszezon. Bár a következő napokra lehűlést jósolnak a meteorológusok, sok turista már lemondott az utazásról a szokatlan időjárás miatt.

„A foglalások jelentősen csökkennek, ez arra kényszerít bennünket, hogy csökkentsük az árakat. illetve a személyzet számát, így az üzlet nagyon bizonytalan. A hatóságoktól várunk segítséget. Egyeztettünk a turisztikai hivatal képviselőivel, egyetértettek abban, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen szezonunk. Megígérték, hogy keresnek támogatási lehetőséget, akár természeti veszélyhelyzetet is kihirdethetnek a síterepeken és más téli turisztikai helyszíneken” – nyilatkozta Aldin Maglić hoteltulajdonos.

Az élővilágot is megviseli a januári meleg
A szakemberek arra hívták fel figyelmet, hogy a szokatlan meleg nemcsak a turizmusnak árt, hanem az élővilágra is, így például az emberi szervezetre is rossz hatással lehet.

„Ezek az időjárási változások befolyásolják a hormonanyagcserét. Ez olyan panaszokhoz vezet, mint a fejfájás, migrén, szív- és érrendszeri problémák, alvászavarok és fáradtság” – hangsúlyozta Andrea Dungl-Zauner osztrák háziorvos.

Hubert Hasenauer a bécsi egyetem kutatója szerint a növények is megsínylik a januári lehűlés hiányát.

Amikor sokáig ilyen, hét fok körüli hőmérséklet van, és még éjszaka sem fagy igazán, az azt jelzi az erdőnek, hogy jön a tavasz. Ezután a fa felkészül a rügyezésre. Így mire jön a hideg, a rügyek nagyon érzékenyek lesznek a fagykárosodásra. Ez maradandó károsodást okozhat a fák növekedésében – magyarázta a szakember, aki kiemelte, hogy a hideg időjárás pihenőidőt jelent a fáknak és a kártevők jelentős részét is elpusztítja. A téli hótakaró pedig számos növényfajnak jelent védelmet a fagyok ellen.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 14., Péntek

Jákob Zoltán motivációs előadást tartott Nagykanizsán

A magyar üzletember, milliárdos a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont meghívására érkezett a városba.


2024. június 13., Csütörtök

Ma van a magyar feltalálók napja

Kitüntetett szerepet kapott a magyar Nobel-díjasok tisztelete.


2024. június 12., Szerda

Több mint tízezer indulóra számítanak a Balaton-átúszás szervezői

Jelen állás szerint 39 ország több mint 300 külföldi úszója is tempózik majd a Balatonban július 20-án.


2024. május 22., Szerda

Hősök Napja a Zalakarosi Fürdőn

Újabb izgalmakban bővelkedő program a fürdővárosban.


2024. május 21., Kedd

Családi nap Letenyén

A Letenyei Polgári Egylet május 25-én 14 órától várja az érdeklődőket a sportpályán.


2024. május 16., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hosszú hétvégére? Mutatunk párat.


2024. május 10., Péntek

Kávéházak Éjszakája Zalakaroson

A fürdővárosban pénteken és szombaton várják a kikapcsolódni vágyókat.


A környezettudatosság fontosságára figyelmeztetnek

„Klímakirakós” címmel családi programot tart az egyetemi központ Nagykanizsán a Csónakázó-tónál.


2024. április 28., Vasárnap

Háromnapos motoros rendezvény Zalakaroson

A Kis-Balatont is megkerülték.


2024. április 26., Péntek

Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. április 22., Hétfő

Ma van a Föld napja

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti környezetének megóvására.

+