Érdekes - 2023. január 08., Vasárnap

Visszatérnek a retró ízek

Visszatérnek a retró ízek

(Illusztráció: Pixabay )

A gasztronómiai trendet nem feltétlenül mindig az élelmiszeripar diktálja, egyre inkább a fogyasztói igények kényszerítik alkalmazkodásra a vállalatokat. A pandémia két éve már jelentősen átalakította az élelmiszer- és vendéglátóipar működését. Ezután a 2022-es évben a háborús szankciók miatt kialakult infláció is komolyan érintette az ágazatot, egész Európában jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak.

A magas élelmiszerárak várható következménye a vásárlási szokások megváltozása, a tudatos fogyasztás, a pazarlás csökkenése. Átgondoltabban vásárolunk élelmiszert, kerüljük a szükségtelen élelmiszerek vásárlását, jobban figyelünk a mennyiségekre, az otthoni főzésre, a maradék hasznosítására, az észszerű bevásárlásra. A trendfigyelők szerint visszatérünk az alapokhoz, újraértékeljük a házi kosztot, a kenyér- és a süteménysütés egyre inkább gazdaságosabb lesz házilag.

Az előrejelzések szerint 2023-ban fogyasztók minden eddiginél jobban elvárják a vállalkozásoktól a fenntartható működést, és ez vonatkozik az élelmiszeriparra is.

A hulladék minimalizálása, a műanyag szemét csökkentése mellett meg kell tanulnunk például a zöldségek egészét felhasználni – a gyökértől a levélig. Ennek a trendnek gazdasági előnyei is vannak, hiszen a termékek teljes felhasználása költségmegtakarítást jelent. 

Helyi termelők
Megnő a jelentősége a helyi, őshonos élelmiszerek választásának, a helyi termelők és vállalkozások támogatásának. Nem mindig ez a legolcsóbb megoldás a fogyasztó számára, de az egészséges gazdasági körforgást csak úgy lehet fenntartani, ha a jó minőségű helyi termék eljut a helyi fogyasztóhoz, akár önszerveződés, akár kereskedelmi hálózatok révén. A termelőknek össze kell fogniuk a regionális vállalkozásokkal és partneri viszonyban erősíteni egymást.

Kevesebb hús
A húsmentesen étkezők aránya tovább fog nőni, ha nem is lesz mindenki vegán, de egyre többen tartanak húsmentes napokat. A növényi húsok fejlesztése gőzerővel folyik, az élelmiszeripar megérezte a piaci rést, a befektetők is ösztönzik a fejesztést, ha ebben van a pénz. Az eddig  már ismert vegán húsalternatívák, mint a tofu, a búzaprotein mellett a jövőben más helyettesítő termékek is megjelennek a boltokban. 

Retró ízek
Feléled a retró ételek iránti érdeklődés, a közösségi médiában már egyre népszerűbbek a régi receptek, a TikTokon több mint 30 millióan nézték meg a nagymamák recepjeit bemutató videókat. A hatalmas érdeklődés az élelmiszergyártókat arra ösztönzi, hogy retró ízekkel és termékkel jelenjenek meg az üzletekben, valamelyeset korszerűsítve, mert a gyermekkor ízeinek nagy érzelmi ereje van, kevesen fognak tudni ellenállni. 

Házhoz hozzák
Az elmúlt két évben a házhoz szállítás és az elvitel robbanásszerűen megnőtt, a készpénz nélküli fizetési módok napi gyakorlattá váltak, az online hálózatok az egyik legfontosabb értékesítési csatornává váltak a kis éttermek és élelmiszerboltok számára. Az előnyök azonban ezzel nem érnek véget: a digitális hálózatépítés vadonatúj lehetőségeket nyit meg – az élelmiszer-előállítástól egészen a vevők kiszállításáig. Ez pedig lerövidíti a hagyományos logisztikai láncokat, gyorsabb szállítási határidőket és alacsonyabb költségeket eredményez, a vásárló pedig időt takarít meg, nem kell bolyongani és sorban állni a szupermarketekben.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 04., Csütörtök

Programok a hétvégére

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. április 01., Hétfő

Szabad-e locsolni?

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is.


2024. március 30., Szombat

Családi programok a Zalakarosi Fürdőn

Számos gyerekprogrammal készültek a tavaszi szünet idejére.


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.

+