Érdekes - 2023. január 11., Szerda
#üstökös #égi vándor

Nem akármilyen üstökös fog elhúzni felettünk

Nem akármilyen üstökös fog elhúzni felettünk

(A kép forrása: Zselici Csillagpark/Facebook)

Nemsokára olyan látványban lehet részünk, melyben legutóbb az ősembernek volt – adta hírül az Időkép. Egy olyan égitestről van szó, amit 2022. március 2-án fedeztek fel a kaliforniai Zwicky Transient Facility-ben, és a csillagászok számításai szerint nagyjából 50 ezer év alatt ér körbe Nap körüli elnyújtott pályáján.

Mindez azt jelenti, hogy az üstököst legutóbb a neandervölgyi emberek láthatták. Az üstökös február 1-én kerül legközelebb a bolygónkhoz, ekkor kb. 44 millió kilométerre lesz tőlünk.

A C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös jelenleg túl homályos ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen, de január végén és február elején majd szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

A Zselici Csillagpark egy 800 mm-es távcsővel 2022. december 29-én hajnali 4 óra után készített is egy szép felvételt (kezdőkép) az üstökösről, amit közösségi oldalukon meg is osztottak. Bejegyzésükből kiderül, hogy a Hold miatt nehézkes lehet az égi vándor megfigyelése, de január 20-ától már kistávcsővel, vagy binokulárral könnyedén látható lesz, a hónap legvégén pedig akár szabad szemmel is megpillanthatják a szerencsések.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2023. január 28., Szombat

Az év emlőse 2023-ban a vakond

A földművelésügyi miniszter 1901. évi egyik körrendelete a vakondot is – több más állattal együtt – természetvédelmi oltalom alá helyezte.


Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására.


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.


Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

+