Érdekes - 2023. január 18., Szerda
#bagolyszámlálás #bagoly #Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

(Illusztráció: Unsplash)

Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.

Ahhoz, hogy részt vehess a programban, nincs más dolgod, mint kitölteni az MME bejelentőlapját ide kattintva. Az egyesület az egyéni megfigyelők mellett óvodák és iskolák részvételére is számít.

De mit keres a bagoly a városi fán? Télen az erdei fülesbaglyok csapatosan keresik fel a települések belterületeit, főként az agrárterületeken, és néha egy-egy macskabagoly vagy kuvik is csatlakozik hozzájuk. Ezeken a helyeken általában néhány, legfeljebb pár tucat madarat láthatunk, kivétel ez alól Túrkeve, Magyarország bagolyfővárosa, és a szomszédos Kisújszállás. Ezeken a településeket van, hogy ezer példány is gubbaszt a fákon. Tavaly mi is megnéztük őket.

A belterületi fákat azért választják a fülesbaglyok, mert arrafelé nincsenek olyan ragadozómadarak, amelyek mellett veszélyben forognának, és a környéken sok egeret, pockot találnak.

Nyugalom, a jelenlétük nem veszélyes az emberre és a háziállatokra nézve, ürülékük és köpetük sem hordoz fertőzéskockázatot.

A baglyok rendkívül hasznos madarak mind gazdasági, környezet- és természetvédelmi, mint humán-egészségvédelmi szempontból. Gondoljunk csak bele: naponta két-három, vagy ha hidegebb van, akár négy-hat kisrágcsálót fogyasztanak el fejenként. Az önkéntes rágcsálóirtók nélkül mi, emberek csak mérgek bevetésével, részben tudnánk megoldani ezt a problémát. A bagolyles jó móka, ne habozz csatlakozni az akcióhoz a hétvégén!

(Forrás: Turista Magazin)

Még érdekes lehet ...


2023. január 26., Csütörtök

Tavaly 1,5-szeresével nőtt a bevétel a bliccelők büntetéséből

Tavaly több mint tízmillióval többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, az egy évvel korábbihoz képest.


2023. január 25., Szerda

Ritkán látható fotókon a búvárok munkája

Most megmutatják nekünk a tó felszíne alatt 38 méteres mélységben nyíló Hévízi-forrásbarlang bejáratát. Izgalmas felvételek következnek.


2023. január 24., Kedd

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

Szükség van a vízpufferek mihamarabbi kialakítására.


2023. január 22., Vasárnap

Rekordot döntöttek a kéktúrázók 2022-ben

6 éves gyerek is teljesítette a távot.


Rajzolj Te is barkóscinegét!

Pályázatot hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


2023. január 21., Szombat

Dühös pékfeleségnek köszönhetjük

Ha te is kíváncsi vagy a farsang és a fánk kapcsolatára és az azokhoz kapcsolódó népszokásokra, receptekre, akkor jó helyen jársz.


2023. január 18., Szerda

Se jég, se vállalkozó a láthatáron

Évek óta várat magára a teljes nádaratás a Balatonon.


2023. január 16., Hétfő

Legyen alap a tompított fényszóró!

A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is


2023. január 15., Vasárnap

Megérdemelt siker: két magyar fürdő is szerepel Európa legjobbjai között

A brit Mirror napilap TOP 7-es listájába a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és a Hévízi Tófürdő is bekerült.


2023. január 13., Péntek

A borzas len lett az év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.


2023. január 12., Csütörtök

Mutatjuk a 2023-as év állatait

Idén ezek a fajok állnak a reflektorfényben.

+