Érdekes - 2023. február 05., Vasárnap
#farsang #karnevál #hagyomány

...áll a bál!

...áll a bál!

(Illusztráció: Pixabay)

A farsang kezdete mindig vízkeresztre, azaz január 6-ra esik és hamvazószerda napjával zárul, így idén február 23-ig tart. A farsang középpontja a karneváli időszak, amely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tart. Külföldön ilyenkor a legnagyobb esemény a riói és velencei karnevál, itthon pedig szintén világhírű a mohácsi busójárás. Most körbejárjuk a magyarországi a farsangi szokásokat, melyek egészen a középkorig nyúlnak vissza.

FARSANGI FÁNK ÉS MELEG POGÁCSA
A farsang egyik fő édessége fánk. Egyes helyeken azért készítették, hogy ne legyen nagy vihar, máshol pedig, ha egy pár ketté tört egyet, akkor azt jelentette, nemsokára közeleg az esküvő. Ebben az időszakban nagy jelentősége van a párválasztásnak is. A hölgyek a karneválon kalapjukra tűzött virággal üzenhettek a férfiaknak, hogy készek megállapodni.

Pál napján a családokban szokás volt megsütni a pálpogácsát. Sütés előtt az idősebb asszonyok kijelöltek minden családtagnak egy-egy darabot, amibe libatollat szúrtak, majd így tették őket a sütőbe. Akinek a sütés végére megpörkölődik a tolla, nem biztos, hogy megéli a következő évet a babona szerint. De a ludak sem maradnak ki ezen a napon, ugyanis amelyiknek megcsikizik a fenekét szaporábban fog tojni.

BOROZÁS A JÓ TERMÉSÉRT
Vince napján a borászok mindent megtesznek azért, hogy az elültetett tőkéket növekedésre ösztönözzék: borosüvegeket ásnak a földbe, illetve mindenféle finomságot, hurkát, disznósajtot akasztottak a tőkék végére. De arra is figyelnek, hogy jó sok bor fogyjon Vince napon, mert úgy tartják, hogy akkor bőséges lesz a termés.

A SZERELEM SZÍNE
Január 18-án, Piroska névnapon nagy jelentősége volt a piros ruhadaraboknak, leginkább a kendőnek. Úgy tartották, hogy azok a hölgyek, akik ezen a napon kendőt kötnek a nyakukba, még abban az évben férjhez mennek.

A babona szerint, ha az első szerelmes csók január 18-án csattan el, akkor a szerelem örökké fog tartani. 

MACKÓLES
A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások a szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. Nem csak Magyarországon, hanem Európa több országában is medve az időjós. A hagyomány szerint ha február 2-án a medve meglátja az árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

Ugyanezen a napon az Amerikai Egyesült Államokban a mormoták viselkedéséből igyekeznek megjósolni a tél hosszát. De szintén ilyenkor ünnepeljük a gyertyaszentelő boldogasszony napját, amikor Szűz Mária Jézus születését követő negyvenedik napon bemutatta őt a templomban.

BUSÓJÁRÁS, BAKKUSZJÁRÁS ÉS DŐRE
Legfélelmetesebb népszokásunkat az UNESCO 2009-ben felvette a Mohácsi Busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, illetve 2012 óta a Busójárás már hungarikum is. Idén csaknem kétezren űzik majd a telet a február 16-án kezdődő busójáráson. A maszkosok felvonulására és a száznegyvennél is több programra a szervezők szeretettel várják a mohácsiakat, és mindenkit, aki a télűzés idejére a városba látogat. Hat napon át tart majd a vigasság és a busóké lesz a város. A rendezvény elkészült forgatókönyve alapján több mint száznegyven – többségükben ingyenes – program várja majd a látogatókat, és persze a busók, illetve más maszkások. 

Felvidéken a farsangi felvonulást bakkuszjárásnak hívják, nevét a római biristenről kapta. A lakók kecskebőrbe bújnak, álarcot öltenek, és így ijesztegetik a falubelieket. Egy-egy városban, faluban még bábukat is visznek magukkal, amik segítségével bírósági tárgyalásokat tartanak.

A busójáráshoz hasonló dőre egy csallóközi népszokás. A férfiak különböző jelmezekbe öltöznek, amiben a falunk végigmasírozva adományokat gyűjtenek. Népszerű maskara ilyenkor a menyasszonyi ruha és az ördög álarc.

A FARSANG LEZÁRÁSA
Húshagyó kedden bőgőtemetéssel vetnek véget az ünnepségnek. Éjfél előtt a kocsma asztalára felkerül a nagybőgő, amit egy fehér lepedővel terítenek le, majd gyertyákat gyújtanak körülötte. A vendégek nótákat énekelnek éjfélig, ugyanis pontban ekkor vége van a mulatságnak, illetve a farsangnak.

(Forrás: mindmegette.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. március 27., Szerda

Húsvéti utazás az erdei kisvasúttal

A gyerekeket kincskeresés várja Csömödérben.


2024. március 26., Kedd

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak.


2024. március 23., Szombat

A világ legjobb strandjai közt a Balaton

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el, a „magyar tenger” a 60. lett


2024. március 21., Csütörtök

Különdíjas a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján.


Ma van az Erdők Nemzetközi Napja

Minden évben más tematika köré szerveződnek az Erdők Nemzetközi Napja programjai, 2024-ben ez az „erdők és az innováció”.


2024. március 19., Kedd

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

A gyűrűzése és Nagykanizsára érkezése között majdnem 5 hónap telt el, és légvonalban mérve 869 km távolságot tett meg.


2024. március 05., Kedd

Víz világnapi programok

A szervezők számos pályázatot is hirdetnek, ilyen többek között az óvodásoknak szóló 3D modellkészítő verseny.


2024. február 29., Csütörtök

A menhely szabályai

A Kiscsillag Református Óvoda apróságai tettek látogatást az állatmenhelyen.


Örömtáncot is lejtettek

Az idősek egészséges életmódjáról, sportolási lehetőségeiről is hallhattak előadást azok a nyugdíjasok, aki szerdán ellátogattak a HSMK-ba.


2024. február 22., Csütörtök

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

A vízlábnyom-kalkulátor legfontosabb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a pazarló életmódra.


Programok a hétvégére

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. február 21., Szerda

Kanizsai valóság

Lassan hegymászókötélre lesz szükség...


2024. február 19., Hétfő

Tudatosabb élet

A növény földje nem hulladéktároló.


Tisztelet a hősöknek

Kinyíltak az első virágok az emlékművek között.

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+