Érdekes - 2023. március 08., Szerda
#erdő #kutya #póráz #jogszabály

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

(A kép forrása: Turista magazin/Magócsi Márton)

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.

Aki természeti vagy természetvédelmi területen póráz nélkül kutyát sétáltat, szabálysértést követ el, mondja ki a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről. Ez alól kivételt képeznek a vadász- és a triflakereső kutyák, és lám, mintha velük lenne tele az erdő, a gyakorlatban ugyanis csak a legritkább esetben találkozunk pórázon vezetett ebbel.

Hogy ez miért baj?

A kutya kárt tehet védett növényekben és más állatokban. Sokan megijednek a feléjük szaladó vagy rájuk ugráló kutyától, ami akkor is kellemetlen, ha a gazdi már messziről kiabálja: „Nem bánt!” Lehet, hogy a kutya emberekkel barátságos, de más kutyákra rátámadhat.

A kutya sincs biztonságban, mert előfordulhat, hogy egy vaddisznó rátámad rá, és a találkozás nem egyszer végzetes kimenetelű (legutóbb Veszprémben történt ilyen).

202303081638_puppy-7234497_1920.jpg (1500×1000)(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Jó tudni, hogy a lakott területen és a nevesített kivételeken (például temető, tanya vagy repülőtér) kívül minden más vadászterületnek minősül, ott pedig a vadásznak egyes esetekben joga van lelőni a kutyát, ha úgy ítéli meg, hogy az veszélyezteti a vadállományt. Ilyenre is több példát láttunk már.

Ha mégis póráz nélkül viszed az erdőbe a blökit, a mezőőr vagy a természetvédelmi őr bírságot szabhat ki, esetleg szabálysértési eljárást is kezdeményezhet, de lássuk be, erre nem nagyon létezik precedens. Ha te azt szeretnéd, hogy a kutyusod háborítatlanul szaladgálhasson és ő se zavarjon másokat, illetve ne okozzon kárt, és nincs kertes ház, ahol eleget mozoghatna, a kutyafuttató jelenthet megoldást. Ha pedig túrázni indulsz a kutyussal, ide kattintva olvashatsz arról, mi szükséges ahhoz, hogy a kirándulás mindenkinek maradandó jó élménye legyen.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 12., Vasárnap

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek.


2023. március 11., Szombat

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 04., Szombat

Sokat lógunk a telefonon

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki az NMHH legfrissebb kutatásából.


Bútorvásárlás: az ár és a kényelem számít a leginkább

Leggyakrabban az elhasználódott darabokat cserélik le a magyarok.


2023. március 02., Csütörtök

Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.


2023. február 28., Kedd

Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni

A hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik.

+