Érdekes - 2023. március 11., Szombat
#hortenzia #tavasz #metszés

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Úgy szép a hortenzia, ha minden tavasszal visszametsszük (A kép forrása: Pixabay)

Csodaszép hortenziát szeretnél nyáron a kertedben? Nos, lassan érdemes lesz a metszésnek nekiállnod, ám nem mindegy, hogyan is teszed.

A hortenziát a rózsához hasonlóan kell metszeni, azért, hogy az évek során ne öregedjen el. Attól függően azonban, hogy melyik fajta hortenziát neveljük, a metszés eltérő lehet, írja az edenkert.hu.

Miért és mikor kell metszeni?

Úgy szép a hortenzia, ha minden tavasszal visszametsszük, hiszen bizonyos kor és méret elérése után növekedése megáll, az idős szárrészek fokozatosan elhalnak és szerepüket több, a tőről hajtó sarj veszi át. Idővel ezek is elvénülnek és ez a megújulás újra és újra ismétlődik. Metszeni azért érdemes, hogy ezt a megújulási folyamatot elősegítsük. A metszéssel elérhetjük, hogy évről-évre dúsan virágozzanak cserjéink.

202303111142_bush-5425672_1920.jpg (1500×1000)(A kép forrása: Pixabay)

Kerti hortenzia metszése

A kerti hortenzia a következő éves virágrügyei már késő ősszel fejlődésnek indulnak. Tél végén-kora tavasszal távolítsuk el az elnyílt virágokat, de csak nagyon óvatosan, mert ha tavasszal túl mélyen metszünk és túl sok virágos rügyet távolítunk el, akkor nagyon kevés virágra számíthatunk nyáron.

A fásodó hajtások mindegyikének 1/3 részét kurtítsuk meg. A visszavágást egészséges rügypárig tegyük meg. Ezzel elérjük, hogy tovább bokrosodjon és 3-4 erőteljes hajtást fejlesszen, majd a nyár folyamán mindegyik új hajtás végén virágot hozzon.

Tipp: Metszéskor arra figyeljünk, hogy a rügyek fölött közvetlen kell lemetszeni a hajtásrészeket, ugyanis az ott maradó csonk fertőzési forrássá válhat.

202303111143_hydrangeas-177317_1920.jpg (1500×1125)(A kép forrása: Pixabay)

Cserjés hortenzia metszése

A cserjés hortenzia kevésbé kényes faj, jobban bírja a meszes talajt és a szárazságot mint kert rokona. A virágok az az éves hajtások vesszőinek végén nyílnak, így metszése ennek a fajnak is kora tavasszal esedékes. Vágjuk ki a elfagyott, beteg, száraz gallyakat és erőteljesen metsszük vissza, ha kordában akarjuk tartani a méretét. Egyes elöregedett hajtását tőből is kivehetjük, ez újabb tőhajtások nevelésére ösztönzi a növényt.

Bugás hortenzia metszése

A bugás hortenziát kora tavasszal kell drasztikusan metszeni. Az az évi hajtásokon hozza a virágokat. Minél jobban vágjuk annál nagyobbat nő, és annál több virágot hoz.

(Forrás: Sokszínű vidék)

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 12., Vasárnap

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 08., Szerda

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.


2023. március 04., Szombat

Sokat lógunk a telefonon

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki az NMHH legfrissebb kutatásából.


Bútorvásárlás: az ár és a kényelem számít a leginkább

Leggyakrabban az elhasználódott darabokat cserélik le a magyarok.


2023. március 02., Csütörtök

Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.


2023. február 28., Kedd

Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni

A hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik.

+